„Dormi cand bebelusul doarme” este probabil cel mai repetat cliseu in primele luni de viata ale nou-nascutului. Oare cei care dau acest sfat stiu cate are de facut o mamica in aceste scurte momente de liniste?
Unul dintre cele mai frustrante sfaturi pe care proaspetele mamici le primesc este sa doarma atunci cand doarme bebelusul. Teoretic e o idee minunata, nu-i asa? Din pacate e destul de putin probabil ca planul sa functioneze. Iata o lista cu cateva dintre lucrurile pe care le fac mamele atunci cand bebelusii lor dorm, in sfarsit. Asta desigur, daca au noroc sa aiba un bebelus care doarme mai mult de 30 de minute…
Spala vasele. Atunci cand se aduna murdaria, simti ca te sufoci, la propriu. Si daca se face seara si vasele sunt inca nespalate, chiuveta va fi cu varf a doua zi dimineata. Asa ca mami va profita de scurtul ragaz in care bebelusul doarme si va spala vasele.
Face dus. Daca nu esti parinte, nu ai cum sa intelegi ca uneori este un lux sa faci un dus o data la doua zile. Probabil ca te intrebi cum se poate intampla asa ceva si te gandesti ca exista o problema de prioritizare a activitatilor. Adevarul este ca cel putin in primele 3 luni de viata ale bebelusului, denumite si „al patrulea trimestru de sarcina”, bebelusul este atat de solicitant, incat daca esti singura cu el de dimineata pana seara, e destul de probabil sa iti petreci ziua doar cu el in brate sau in wrap si sa nu prea ai ocazia sa faci un dus linistit. In plus, cand stii ca ciclul de somn al bebelusului este de 20-30 de minute, parca iti vine sa renunti.
CITEȘTE ȘI: Regresia somnului la bebeluși de 4, 9 și 12 luni
Verifica bebelusul de 100 de ori. Probabil ca ti se pare o mare pierdere de vreme si o reactie exagerata, dar cand ti se vorbeste atat de mult despre sindromul mortii subite a sugarului, iti este si frica sa lasi bebelusul singur in patutul lui. Prin urmare, dupa ce il asezi in patut adormit, vii o data la fiecare cateva minute ca sa te asiguri ca e bine, ca inca respira, ca nu si-a tras accidental cearceaful peste cap si asa mai departe.
Mananca. Este destul de greu sa mananci o masa decenta cu un sugar in brate. Cele mai multe mame se trezesc la pranz ca cescuta lor de cafea decofeinizata zace uitata pe masa de dimineata si isi dau seama seara ca singurul lucru pe care l-au mancat au fost cei doi biscuiti insfacati in fuga de pe masa din bucatarie.
Merge la toaleta. Toata lumea, fara exceptie, trebuie sa mearga la toaleta. E o activitate pe care nu o poti programa, evident. Iar mersul la baie in liniste, fara un bebelus care sa tipe disperat pentru ca se simte brusc abandonat, reprezinta un veritabil lux pentru o proaspata mamica.
Raspunde la telefon. Viata sociala este demult cvasi-inexistenta. Singura legatura cu lumea de afara si cu prietenii cu care odinioara iti petreceai mai tot timpul a ramas telefonul. Din pacate, nici asta nu poti face in liniste daca bebelusul este treaz, asa ca, de dragul relatiilor de altadata, vei profita de cele cateva minute de somn ale micutului pentru a mai schimba cateva vorbe cu cea mai buna prietena.
CITEȘTE ȘI: Viaţa de mămică și sfaturile de parenting nesolicitate sau inutile
Spala rufele de peste zi. Este incredibil cate haine reuseste sa murdareasca o manuta de om mic. Scaune explozive, regurgitari, eructatii cu laptic, salivat, pipi tocmai dupa ce ii desfacusei scutecul ca sa il schimbi, iata cateva motive pentru care ajungi sa speli zilnic, uneori de mai multe ori pe zi.
Pregatesc cina. Asta ii va face mamicii viata mult mai usoara seara, cand incepe agitatia bebelusului, iar ea este deja obosita de peste zi. In plus, seara ajunge si tati de la serviciu, obosit si flamand. Asa ca somnul bebelusului este un moment perfect pentru curatatul legumelor sau pentru decongelarea carnii.
Se ocupa de copilul mai mare. Daca nu esti pentru prima data mama, va trebui sa profiti de fiecare clipa in care bebelusul doarme pentru a-i acorda intreaga ta atentie primului nascut, care tanjeste dupa aceste clipe in care erai exclusiv mama lui.
Rezolva probleme legate de serviciu. Unele mame se ocupau de o mica afacere inainte de naste, iar aceasta nu poate fi pur si simplu pusa pe pauza. Altele sunt in concediu de maternitate, dar seful sau colega care le tine locul le suna pentru a le cere sfatul sau ajutorul intr-o problema la care doar ea se pricepe bine. Si nu este genul de solicitari care sa poata fi refuzate!
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni
Nu te grabi sa le judeci pe mamicile care „stau” toata ziua acasa si se plang ca sunt obosite si afectate de lipsa de somn! Lucrurile nu sunt niciodata atat de simple pe cat par, si nu stii prin ce trece cineva decat daca ai incercat sa te pui macar cateva ore in locul lui!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.