Este adevărat că sosirea unui bebeluș pe lume schimbă în totalitate viețile părinților. Normal este să se spele fiecare hăinuță nou cumpărată înainte de a-l îmbrăca pe cel mic, să sterilizăm biberoanele, suzetele, tetinele, micile lui tacâmuri, jucăriile. Când mult devine prea mult? Ce dezinfectăm și sterilizăm când avem un bebeluș? Și până când? La toate aceste întrebări ne-a răspuns dr. Ramina Tîrsală, medic rezident neonatologie la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Luis Turcanu din Timișoara.
Trebuie să sterilizăm și să dezinfectăm tot când avem bebeluș? De ce?
Sterilizarea tuturor obiectelor care intră în contact cu bebelușul mai ales în primele 6 luni de viață este necesară, cu atât mai mult în cazul biberoanelor, deoarece laptele este cunoscut ca fiind cea mai bună hrană pentru bacterii.
Citește și despre: Ghid de preparare a laptelui praf pentru bebelusi, pas cu pas pentru un bebe sănătos
În afară de biberoane, ce alte obiecte ale bebelușului trebuie să fie dezinfectate sau sterilizate? Și până când ar trebui să facem acest lucru?
Principalele obiecte care trebuie sterilizate sunt biberoanele, suzeta, tacâmurile, bolurile, jucăriile pentru dentiție.
Citește și despre: De ce e bine să îți lași copilul să se murdărească
Până la ce vârstă dezinfectăm și sterilizăm?
Încercăm să sterilizam toate obiectele cu care copilul intră în contact cel puțin până la vârsta de 6 luni, din momentul inițierii diversificării sau când acesta merge de-a bușilea, fiind deja expus bacteriilor. Simultan, este necesar să găsim un echilibru între a steriliza absolut fiecare obiect și a permite organismului unui copil să își dezvolte imunitate fără sensibilizarea acestuia în exces.
Care este cea mai bună metoda de sterilizare a biberoanelor și de ce (fierbere clasică, cuptor cu microunde, mașina de spălat vase, sterilizator electric sau chimic)?
Pentru biberoane, tacâmuri, tetine este în regulă să folosim una dintre metodele menționate mai jos, dar în cazul unor jucării sau obiecte care se pot deteriora la contactul cu apa la temperaturi înalte sau cu anumiți detergenți, putem folosi diverse șervetele/soluții special destinate instrumentarului „bebelușesc“, doar să avem grijă la anumite substanțe din compoziția acestora care pot provoca alergii.
CITEȘTE ȘI: Fierbem apa plată pentru prepararea laptelui bebelușului?
Înainte de a începe orice proces de sterilizare propriu-zis, este necesar să îndepărtam resturile și impuritățile cu ajutorul unei perii și detergent de vase, sterilizarea obiectelor cu care bebelușul intra in contact fiind valabilă atât pentru lucrurile utilizate, cât și pentru cele noi, fiind mai puțin importantă metoda aleasa și mai înțeleaptă acțiunea în sine. Cea mai la uzuala metodă este sterilizarea prin fierbere, timp de 10 minute, în cazul în care materialul obiectelor pe care dorim să le sterilizăm permite acest lucru. Când cele 10 minute s-au scurs, așezam obiectele pe un prosopel curat, pentru a permite uscarea lor naturală. În aceasta categorie intră și sterilizarea în mașina de spălat vase la o temperatura mai mare de 80 °C.
O altă metodă este aceea în care folosim cuptorul cu microunde; la fel, doar ustensilele pe care este specificat că pot fi supuse procedeului. Atenție foarte mare la biberoanele închise, se pot sparge din cauza presiunii determinate de căldură; întotdeauna vom separa tetina de căpăcel! Există și sterilizatoare cu abur, destinate microundelor, cu o capacitate de până la 4 biberoane/tură, care promit să elimine germenii și bacteriile în proporție de 99.9 %. În cazul sterilizatoarelor cu abur rapid pentru microunde, un argument PRO ar fi timpul de sterilizare, care se reduce la aproximativ 2 minute pentru majoritatea cuptoarelor.
CITEȘTE ȘI: Bebelușii beau apă? Cât de nocivă poate fi apa administrată înaintea vârstei de 6 luni a copilului
Pentru mămicile moderne, există și varianta de sterilizator electric cu abur la care timpul de așteptare este între 6-15 minute, o metodă mai… contemporană, dar și mai costisitoare, pentru tetine sterilizate cu program automat de răcire.
De menționat că indiferent de forma de sterilizare aleasă, nu ne vom abate niciodată de la acest procedeu, cel puțin până la vârsta la care copilul devine curios și începe să exploreze singur. Începând cu această perioadă, de multe ori, sterilizarea excesivă devine aproape nulă.
CITEȘTE ȘI:
Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
3 Greșeli ale mamelor în îngrijirea bebelușului care îi pot face rău – Ce ne recomandă pediatrul
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.