Regimul alimentar este foarte important in cazul bolii diareice la copil. Afla ce are voie sa manance copilul tau atunci cand are diaree, in asa fel incat sa se vindece repede si complet!
Nu exista copil care sa nu treaca prin macar un episod de scaune proaste. Fie ca e vorba despre o combinatie neinspirata de alimente, fie ca discutam despre o enterita de natura infectioasa, rezultatul este acelasi: copilul trebuie sa urmeze o dieta pana cand scaunele redevin normale. Ce are voie sa manance copilul tau intr-o asemenea situatie?
Ce este diareea?
Poti spune ca micutul tau are diaree daca scaunele lui nu au forma caracteristica sau daca sunt apoase. Un numar mare de scaune zilnic nu sunt sinonime cu diareea, insa te poti plange de un singur scaun diareic, daca acesta a fost apos.
Diareea este periculoasa in special la bebelusi si la copiii mici deoarece acestia se deshidrateaza extrem de repede. De asemenea, diareea prelungita indica o afectare la mucoasei intestinului sau o inflamatie intestinala, ambele semne caracterizand debutul unei boli intestinale severe, cum e boala celiaca spre exemplu.
De aceea, e important ca atunci cand copilul are diaree, sa apelezi la sfatul unui medic. Un copil cu varsta mai mica de 1 an trebuie dus la medic daca scaunele proaste dureaza de mai mult de 24 de ore, in ciuda regimului alimentar adecvat, sau mai repede daca starea lui generala este proasta.
Cum se trateaza diareea?
Exista o serie de medicamente cu efect antidiareic, insa este de competenta medicului sa le recomande, in functie de fiecare caz in parte. Pediatria moderna nu mai incurajeaza oprirea diareei cu orice pret, cu ajutorul medicamentelor, ci recomanda administrarea acestora doar in caz de forta majora.
In timpul bolii diareice, intestinul secreta o cantitate sporita de mucus si accelereaza evacuarea materiilor fecale. Acest mecanism are de asemenea rolul de a „spala” intestinul de bacteria sau virusul care a declansat boala. De aceea, medicii considera ca atata timp cat se poate asigura hidratarea corespunzatoare, nu ar trebui intervenit medicamentos pentru a opri diareea, decat cand exista semne ca organismul nu face fata.
Ce se recomanda, in schimb, este o dieta alimentara adecvata, care sa ajute la refacerea mucoasei intestinale, sa refaca echilibrul hidro-electrolitic si mineral si sa retina apa in organism. Dupa un episod diareic este inevitabila aparitia dermatitei de scutec (iritatia la fundulet).
CITEȘTE ȘI: Dermatita de scutec la bebeluși, ce ingrediente vindecă iritația pielii
In functie de varsta copilului, regimul alimentar in diaree difera
La bebelusii alaptati, se va continua alaptarea la cerere.
La bebelusii hraniti cu lapte praf, se va schimba formula de lapte praf cu una fara lactoza. Medicul poate recomanda prepararea laptelui praf cu mucilagiu de orez, in loc de apa fiarta si racita.
In cazul copiilor mai mari, diversificati, regimul este ceva mai permisiv. In functie de gravitatea bolii, unii medici sunt de parere ca este bine sa i se ofere copilului orice doreste sa manance, dintr-o lista oarecum limitata de alimente, in timp ce alti medici considera ca pentru o mai rapida refacere este important ca regimul sa fie strict, pe zile.
In prima zi a bolii diareice, copilului i se vor da sticksuri, covrigei uscati, grisine, paine bine prajita, orez fiert, mucilagiu de orez si orez cu putina sare, morcov fiert. Hidratarea se va face cu ceai de menta neindulcit sau indulcit cu putina glucoza si cu apa plata. De efect de rehidratare este supa clara preparata din 2 morcovi, pastarnac, patrinjel, telina.
Daca situatia se amelioreaza, din ziua a doua la aceste alimente se pot adauga: banane, mar copt, carne de pui fiarta sau gratar, branza de vaci slaba, cas, supa de radacinoase (fara cartof).
Din a treia zi copilul poate primi de asemenea ou fiert tare, iaurt, paste fainoase, produse de patiserie din faina alba dar fara creme.
Daca lucrurile merg bine, numarul de alimente care se reintroduc in alimentatie creste treptat. In general, recidivele in cazul bolii diareice se trateaza mai greu decat primul puseu, astfel incat e preferabil sa manifesti prudenta in rediversificarea alimentatiei. CITEȘTE ȘI: Hidratarea bebelușului atunci când este bolnav
Ce alimente trebuie sa eviti cand copilul are diaree?
Pentru o vindecare cat mai rapida, trebuie sa eviti in primul rand laptele de vaca. Apoi, trebuie sa excluzi din dieta copilului majoritatea fructelor si a legumelor crude: ele contin zaharuri si fibre, fapt ce favorizeaza fermentarea, balonarea si accelerarea tranzitului intestinal.
Alimentele grase trebuie de asemenea evitate: lactatele cu continut mare de grasime, carnea grasa sunt temporar interzise. Alimentele acide se vor exclude din alimentatie o perioada. Este cazul rosiilor si a citricelor.
Dulciurile au un continut mare de zahar care, de asemenea, favorizeaza procesele de fermentare. Semintele si nucile sunt iritante pentru un intestin deja afectat, asadar ar trebui sa renunti la ele temporar.
Care au fost alimentele preferate ale copilului tau atunci cand a fost deranjat la burtica?
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.