Dupa cum poate ai observat deja, in primele 3 luni de viata ale bebelusului, cea mai frecventa intrebare este daca si cat a luat in greutate. Citeste articolul urmator si afla de ce curba evolutiei greutatii bebelusului este atat de importanta.
Cand parintii nostri ne-au crescut pe noi, recomandarea pediatrului era ca bebelusii sa fie cantariti zilnic, la aproximativ aceeasi ora, iar rezultatul sa fie inregistrat intr-un caiet al bebelusului. Sa vedem cum se procedeaza corect conform metodelor moderne.
Evolutia greutatii bebelusului este extrem de importanta, mai ales in primele luni de viata, cand nu dispui de prea multe mijloace pentru a-ti da seama daca celui mic ii merge bine. Daca suge, doarme linistit, plange in limite rezonabile, uda minim 6 scutece pe zi si ia in greutate, cel mai probabil totul este in regula.
Daca insa copilul nu ia in greutate, medicul pediatru are in vedere o serie de probleme mai mult sau mai putin grave, care trebuie remediate.
In maternitate, bebelusul va fi cantarit zilnic
In mod normal, dupa nastere, bebelusii pierd pana la 10% din greutatea initiala.
Medicii neonatologi vor urmari ca cel mic sa nu scada in greutate mai mult de atat si probabil ca vor accepta externarea copilului dupa ce incepe sa ia in greutate. Afla mai multe despre scaderea fiziologica in greutate
Pediatria moderna considera ca este suficient ca bebelusul sa fie cantarit cu ocazia consulturilor lunare. Cat timp copilul uda scutece, se considera ca mananca suficient. Regurgitarea, voma, tulburarile gastrointestinale trebuie oricum semnalate de catre mama, care vor fi comunicate medicului atunci cand se produc.
Dar pentru o proaspata mamica, mai ales daca se afla la primul copil, poate fi dificil sa astepte cantarirea lunara. Desigur, decat sa stai cu frica-n san si sa faci o obsesie din problema luarii in greutate, este mult mai simplu, eficient si constructiv sa cumperi un cantar.
Dar chiar daca ai la dispozitie un cantar pe care sa il folosesti dupa bunul plac, sfatul nostru – si al medicilor – este sa cantaresti copilul doar o data la cateva zile, preferabil o data pe saptamana. Exista mai multe motive pentru care se face aceasta recomandare.
Dupa revenirea acasa cantarirea zilnica a bebelusului nu ofera rezultate relevante!
Este foarte posibil ca la cantarirea de ieri copilul sa fi fost proaspat alaptat, in timp ce azi va fi flamand. In acelasi stil, intr-o zi poate a avut scaun, in timp ce in alta nu; intr-o zi se intampla sa il cantaresti cand e cu vezica plina, in alta il pui pe cantar dupa ce tocmai a urinat.
Astfel, exista o marja de 50-100g de „eroare fiziologica”, asadar cantarirea zilnica nu e relevanta. Evaluarea saptamanala este mult mai corecta si mai realista.
Al doilea motiv ar fi acela ca cei mici cresc in salturi. Saptamana trecuta bebelusul tau a crescut ca Fat Frumos, in timp ce saptamana aceasta a stagnat. Este foarte probabil ca in perioada in care copilul nu a luat in greutate, sa se fi lungit, dar asta este mai dificil de masurat acasa. Asadar, de ce sa te panichezi inutil?
Proba suptului este inca la moda printre unii medici. Pediatria moderna considera insa ca ea reprezinta doar un factor de stress suplimentar pentru mamica, defavorizand, in plus, alaptarea.
Asadar, chiar daca cresterea in greutate reprezinta un indicator extrem de obiectiv si de important privind sanatatea si binele celui mic, nu este bine sa abuzezi !
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.