Nu sunt rare cazurile in care parintii au idei diferite despre cum ar trebui educat cel mic. Ce se intampla insa cand dezacordul parintilor nu ramane in spatele usilor inchise, ci este evident si celui mic?
Fiecare adult are idei clare despre cum este „cel mai bine” sa il creasca pe cel mic, idei care provin in mare parte din felul in care au fost ei la randul lor crescuti si din lecturile si discutiile pe aceasta tema.
Nu este nici un capat de tara daca unul dintre parinti este de acord cu o portie de inghetata in timp ce celalalt o dezaproba, insa este preferabil ca regulile casei sa fie stabilite de catre adulti de comun acord si abia apoi comunicate – intr-un fel sau altul – copilului. Altfel, il bulversezi pe cel mic si ii oferi ocazia sa „exploateze” situatia.
Ce vede copilul atunci cand mami si tati se contrazic in fata sa?
Pentru copil, fiecare dintre parinti are un loc si un rol anume si un anumit grad de autoritate. Nu este nicicum in beneficiul copilului sa vada ca cei doi adulti importanti din viata sa, mama si tata, nu cad de acord in ceea ce il priveste.
Exista scenariul clasic, cel in care copilul face o pozna, parintele mai sever decide luarea unor masuri, iar celalalt parinte intervine contrazicand, alintand pe ascuns, consoland cu dulciuri si asa mai departe.
El vede ca cele doua repere ale existentei sale se submineaza reciproc si astfel isi pierde increderea in parinti si in capacitatea lor de a gestiona o situatie sau de a rezolva o problema. Un copil care nu se poate bucura de autoritatea protectoare a parintelui sau tinde sa preia el locul ramas „liber” din acest punct de vedere.
Si atunci, cum procedam? Cand parintii se contrazic in fata copilului
Este bine ca regulile sa fie stabilite de parinti de comun acord si in absenta celui mic. De asemenea, este preferabil ca parintii sa fie convinsi ca regulile sunt cele bune si potrivite copilului lor si sa nu aiba dubii si regrete, care ii predispun la exceptii numeroase.
Daca nu esti de acord ca un patratel de ciocolata pe zi este suficient, este mai bine sa ii spui pe loc sotului decat sa ii prezinti copilului regula si apoi sa o incalci chiar tu, suplimentandu-i zilnic portia, pe furis.
Este important ca regulile sa fie aceleasi pentru toata lumea. Daca se mananca la masa in bucatarie, nu-l lasa pe cel mic sa te vada rontaind sandvisuri in patul din dormitor.
Cand parintii se contrazic in fata copilului, Cate bordeie, atatea obicee
Toti copiii ajung sa petreaca timp in compania mai multor adulti, in locatii diferite. De cele mai multe ori copiii au o capacitate deosebita de a invata pe loc regulile noului loc si de a recunoaste autoritatea fiecarei locatii in care se afla.
Fiecare casa are regulile sale si este in regula daca la bunici masa se serveste in sufragerie sau daca la verisori se intra incaltat.
Asta nu trebuie insa sa te faca sa te simti obligata sa schimbi regulile propriei case doar pentru ca cel mic este entuziasmat pana peste poate de atmosfera pe care o gaseste pe la altii atunci cand le este musafir.
Daca cel mic este singur la bunici pentru cateva zile, este responsabilitatea lor sa stabileasca regulile casei. In ceea ce priveste insa obiceiurile alimentare sau de somn ale celui mic, ai grija sa le prezinti clar si roaga-i sa le respecte.
Nu face insa o tragedie din faptul ca timp de o saptamana copilul a mancat mai mult placinte decat fructe.
Atunci cand esti cu copilul in vizite scurte, nu lasa gazda sa intervina incalcand reguli deja bine stabilite in familie. Daca cel mic nu are voie sa sara incaltat pe pat, nu-i permite sa faca asta indiferent de cate ori te asigura gazda ca ar fi in regula. Copilul va intelege ca autoritatea gazdei este superioara celei parintesti.
Cum remediezi o situatie pe care o consideri nedreapta?
Uneori, ni se intampla tuturor sa „vorbeasca gura fara noi”. Intr-un moment de enervare unul dintre parinti poate decide aplicarea unei sanctiuni sau ridicarea unui privilegiu, masura pe care celalalt parinte o considera prea severa pentru fapta comisa. Evita sa contrazici pe moment contestand decizia proaspat comunicata.
Daca intr-adevar ti se pare disproportionata, poti profita de primul moment in care cel mic nu este de fata si poti inventa impreuna cu partenerul un mic tertip de a ocoli pedeapsa sau de a o imblanzi. Copilul poate avea ocazia sa recastige privilegiul pierdut.
Este important ca „oferta” sa vina din partea parintelui care a stabilit sanctiunea initial, altfel cel mic va ramane cu impresia ca un parinte e „rau” iar celalalt e „bun” sau ca doar unul dintre parinti are autoritate.
Nu pierde niciodata din vedere faptul ca cei mici au nevoie de stabilitate si sa aiba incredere in parintii lor. Nu le insela asteptarile!
Tu cum gestionezi micile momente de criza in care nu esti de acord cu partenerul?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.