Se observa in ultima vreme tendinta de a face primul copil la varste din ce in ce mai inaintate. Aceasta tendinta are o serie de avantaje, dar presupune si o serie de riscuri destul de importante incat sa merite luate in calcul.
De ce in zilele noastre femeile amana momentul maternitatii pana in jurul varstei de 30 de ani?
Daca parintii nostri au avut primul copil undeva inaintea varstei de 25 de ani, in prezent varsta medie la care o femeie naste primul copil este mai degraba 30 de ani.
Motivele sunt lesne de intuit. Un copil presupune un alt stil de viata, cheltuieli si punerea carierei profesionale in stand-by macar pentru o perioada. Asadar, cuplurile prefera sa se distreze, sa calatoreasca si sa ajunga la un nivel de stabilitate financiara care sa le permita sa creasca un copil in conditii bune.
Un factor important il joaca si societatea de consum in care traim, care ne convinge zi dupa zi ca un copil are nevoie de lapte praf, de servetele umede scumpe, de masute de infasat, patuturi geniale, jucarii extravagante si asa mai departe.
Cum cu totii ne dorim sa ii oferim copilului si luna de pe cer, decizia de a-l aduce pe lume este amanata, an dupa an. In plus, nu sunt multi sefi care sa te felicite sincer atunci cand ii anunti ca in curand vei deveni indisponibila. Mai ales ca stiu si ei foarte bine ca dupa ce concediul de ingrijire a copilului s-a incheiat, urmeaza raceli, probleme cu bona sau cu gradinita, indisponibilitate pentru ore suplimentare.
Care sunt avantajele si dezavantajele cand primul copil apare mai tarziu?
Atunci cand primul copil apare mai tarziu in viata unui cuplu, probabil ca va beneficia de mai multa stabilitate. Nasterea unui copil pune la incercare orice casnicie, dar daca parintii formeaza un cuplu sudat si echilibrat, probabilitatea ca lucrurile sa aiba un final pozitiv este mult mai mare decat in cazul unui cuplu proaspat.
In plus, se presupune ca pana la aparitia copilului a fost destul timp pentru cluburi si discoteci, petreceri furtunoase, plecari intempestive si alte „copilarii” atat de placute.
Daca ai noroc, este posibil ca una dintre bunici sa fi atins deja varsta de pensionare si sa fie dispusa sa stea cu nepotul sau nepoata, lucru destul de rar in prezent si de nepretuit.
Nasterea tarzie a primului copil implica insa si riscuri. In primul rand, dupa varsta de 30 de ani dificultatea de a obtine o sarcina creste. Daca primul copil apare tarziu, sansele sa ai mai mult de un copil sunt si mai mici.
In plus, riscul unor boli genetice este crescut. Riscul de sindrom Down de exemplu, creste considerabil daca varsta mamei depaseste 35 de ani.
In general, sarcina este mai greu suportata la 30+ decat la 20+. Este cumva de inteles, avand in vedere ca, genetic, corpul femeii este pregatit sa poarte o sarcina inca de la varsta de 16 ani si ca ani la rand aceast era varsta la care se nastea primul copil.
Multi medici obstetricieni din Romania considera ca daca gravida este la primul copil si a depasit varsta de 30 de ani, singura optiune pentru ea este cezariana, nasterea naturala fiind prea solicitanta si de asemenea mai dificila, datorita modificarilor in structura oaselor si articulatiilor bazinului.
Indiferent de varsta la care decizi ca iti doresti sa devii mama, exista avantaje si dezavantaje. Singurul adevar universal valabil in aceasta privinta este ca niciodata nu esti cu adevarat pregatit pentru ce inseamna sa fii parinte, pana nu…devii.
Tu la ce varsta ai nascut primul copil? Ce anume te-a facut sa decizi astfel?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.