Esti insarcinata si nu stii cum sa iti planifici vacanta? Ai emotii legate de calatoria cu avionul in timpul sarcinii si de felul in care aceasta ar putea sa te afecteze, sau sa il afecteze pe bebelus? Iata tot ce trebuie sa stii despre zborul cu avionul in perioada sarcinii.
Desigur ca planificarea unei vacante, mai ales la mare distanta de casa, trebuie sa ia in calcul in primul rand opinia medicului obstetrician care iti supravegheaza sarcina.
Daca te intereseaza insa niste informatii generale despre siguranta zborului in perioada in care esti insarcinata, daca vrei sa stii in linii mari daca este sau nu sigur sa zbori si cand o poti face fara riscuri, citeste articolul urmator.
Cei mai multi medici din Romania sustin ca cea mai potrivita perioada pentru o vacanta la distanta este cel de-al doilea trimestru de sarcina.
Primul trimestru de sarcina poate fi marcat de stari de rau uneori severe si de asemenea, primul trimestru este cel in care exista cel mai mare risc de avort spontan. Prin urmare, medicii romani care sunt in general foarte prudenti, le sfatuiesc pe gravide sa evite asemenea calatorii la mare distanta.
De asemenea, sfatul lor este ca gravidele sa evite sa zboare dupa saptamana 32 de sarcina si interzic zborul dupa varsta de 36 de saptamani de sarcina, din cauza diferentelor de presiune care il pot afecta pe bebelus.
Posibile complicatii in timpul zborului daca esti insarcinata
Schimbarile fiziologice care se produc in timpul sarcinii pot agrava simptomele pe care oricine le poate avea in timpul zborului.
Centura de siguranta, care starneste atatea controverse si conducatoarelor auto, trebuie purtata si fixata sub burtica.
Dieta trebuie sa fie usoara, insa este important ca gravida sa consume suficiente lichide in timpul zborului.
Greata in timpul zborului poate aparea si la femeile insarcinate, de aceea se recomanda sa aiba grija la alimentatie inainte de zbor si sa consume gustari usoare dar cu cantinut caloric ridicat, cum sunt fructele uscate.
Mai ales la gravide, se pot forma cheaguri de sange in picioare. De aceea, este important ca pe parcursul zborului gravidele sa faca scurte plimbari pe culoar, sa tina picioarele ridicate, sa faca miscari din glezne care sa activeze circulatia sangelui si sa poarte ciorapi compresivi medicali.
Sarcina si politica diverselor companii aeriene
Fiecare companie aeriana are politica proprie legata de zborul gravidelor. Iti prezentam cateva reguli generale ale unora dintre ele, insa iti recomandam sa te consulti cu un reprezentant al companiei inainte de a face rezervarea.
Aer Lingus permite femeilor insarcinate sa zboare fara certificat medical pana la varsta de 28 de saptamani. Intre 28 si 33 de saptamani gravidele trebuie sa aiba un certificat medical eliberat de catre ginecolog. Dupa saptamana 34 compania nu mai permite zborul gravidelor.
Air Berlin permite zborul pana la saptamana 35 de sarcina. Pana la 36 de saptamani se solicita certificat constatator de la medic, iar dupa 36 de saptamani nu mai permite zborul femeilor insarcinate.
Air France permite calatoria femeilor insarcinate pana in saptaman 36 de sarcina. Dupa saptamana 36 gravida trebuie sa aiba un certificat special eliberat de catre companie, pe baza acordului exprimat in scris de catre medic.
British Airways permite calatoria cu avionul la orice varsta a sarcinii, insa incepand cu saptamana 28 este necesara prezentarea unui certificat medical.
EasyJet permite calatoria pana la saptamana 27 de sarcina. Intre 28 si 35 de saptamani gravida trebuie sa aiba acordul scris al medicului. Din saptamana 36 compania nu mai permite zborul cu avionul.
Germanwings permite zborul doar pe baza certificatului medical care atesta starea sarcinii, insa accepta zborul de intoarcere si dupa saptamana 36.
Lufthansa permite zborurile pana in saptamana 36 de sarcina, fara sa solicite certificate medicale.
Ryanair permite zborul pana la saptamana 36 de sarcina, insa dupa 28 de sapatamni trebuie prezentat un atestat medical.
Wizz Air nu accepta zborul femeilor dupa saptamana 34 de sarcina. Intre 28 si 34 de saptamani, femeile trebuie sa prezinte un atestat medical care sa certifice starea de sanatate si varsta sarcinii.
Tu ai zburat cu avionul in timpul sarcinii? I-ai cerut parerea medicului tau? Care a fost opinia lui despre acest subiect ?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.