Medicii de familie si medici pediatri stiu: daca e primavara e varicela, daca e toamna e gripa. Afla la ce boli este mai expus copilul tau, in functie de anotimp!
Ai observat ca fiecare anotimp vine la pachet cu veritabile „epidemii” de…ceva? Raceala, gripa, varsatul de vant si nu numai, toate bolile copilului tau par sa aiba o evolutie sezoniera. Medicii de familie si pediatrii au observat si ei asta. Afla la ce infectii este expus copilul tau in functie de anotimp!
Toamna, se stie, odata cu reintrarea in colectivitate, incepe sezonul batistelor si a tusei. Numarul virozelor respiratorii la care este predispus un copil abia intrat in colectivitate in aceasta perioada este destul de mare.
Cea mai comuna infectie a toamnei si cea mai periculoasa totodata este gripa. Copiii mici si adultii sunt cei mai sensibili si sunt predispusi la a dezvolta complicatii bacteriene.
Virusul parainfluenzei evolueaza de asemenea cu manifestari predominant respiratorii, tuse in special. Rhinovirusurile produc infectia tractului respirator superior, dar in cazul infectiilor duble se poate ca intregul aparat respirator sa fie afectat. Otita si pneumonia interstitiala sunt diagnostice des intalnite in cabinetele pediatrilor in sezonul rece.
Si iarna vine la pachet cu cortegiul ei de boli. Cele mai frecvente sunt gripa, infectia cu virus sincitial respirator si cu pneumococ.
Pneumococul in special poate provoca complicatii de tipul otitei sau al pneumoniei. De cand atat de multi parinti refuza vaccinarea, difteria si pojarul reapar, cu precadere in anotimpul rece.
Leptospiroza este de asemenea mai frecventa iarna si, in mod neasteptat, rotavirusul revine, cel mai probabil gratie aglomeratiilor de copii din spatii restranse, salile de clasa, si igienei pe care micutii nu se pricep sa o respecte.
Primavara parintii spun ca „se dezgheata virusurile”. Este cumva adevarat: temperatura in crestere devine inofensiva pentru microbi, care se raspandesc iar cu usurinta. Virusul gripei profita mai ales de aceasta venire a primaverii.
Vremea schimbatoare, temperatura scazuta dimineata si ridicata la pranz si adesea carentele de vitamine si imunitatea usor slabita dupa lunile de iarna in care ati petrecut majoritatea timpului in casa favorizeaza molipsirile.
O alta viroza care parea sa infloreasca in fiecare primavara este varicela. La orice gradinita vei discuta, educatoarele iti vor spune ca in fiecare primavara si uneori si toamna, sunt adevarate epidemii de varicela. In mod normal varicela nu este complicata la copii, insa uneori cei mici pot dezvolta forme foarte violente de boala. Disconfortul pe care il produce varsatul de vant poate fi evitat prin vaccinare. Poti discuta cu medicul pediatru despre aceasta optiune si sa vezi daca vi se potriveste.
Alergiile nu sunt boli produse de microorganisme, insa si ele ridica probleme in cazul unora dintre copii. Toti copacii, toate plantele infloresc, vanticelul care adie primavara mereu ajuta din plin la imprastierea polenului. De multe ori parintii si chiar si medicii confunda nasul curgator, stranutul si tusea cu inceputul unei raceli.
Inceputul verii, spera parintii, inseamna sfarsitul racelilor. Este partial adevarat. In schimb, vara este un veritabil paradis pentru enteroviroze. Rotavirusul si enterovirusul sunt peste tot si se transmit cu mare usurinta de la un copil la altul, provocand febra, varsaturi si diaree.
Coxsachievirusurile evolueaza in general cu tuse si nas infundat, dar pot determina si tulburari digestive. Tot un virus din aceasta categorie este responsabil si pentru boala gura-mana-picior, care dupa debutul febril determina aparitia unor vezicule ce se transforma in ulcere dureroase in gura, pe palme si talpi. La unii copii, ulcerele apar doar in gura, caz in care boala este denumita herpangina.
Virusul parainfluenzei este temut pentru ca declanseaza laringite sau bronsiolite la copiii mai mici, cu un sistem imunitar mai putin dezvoltat. La copiii mai mari totusi, el determina in general doar o usoara raceala.
Scarlatina este de asemenea mai frecventa in timpul verii. Copiii se plang la inceput de febra si durere in gat, dupa care apare o eruptie caracteristica pe fata si gat, care se raspandeste pe tot corpul. Boala se trateaza neaparat cu antibiotice, iar bolnavul trebuie tinut in carantina, deoarece complicatiile in absenta tratamentului sunt grave si frecvente.
Numeroasele insecte pot de asemenea transmite boli mai mult sau mai putin periculoase. Capusele pot fi vectorul mult temutei boli Lyme, de aceea parintii sunt in mod deosebit sfatuiti sa fie atenti atunci cand fac iesiri in natura cu copiii lor.
Din pacate, si in Romania au ajuns tantari infectati cu un arbovirus care se transmite la om si care cauzeaza boala West Nile. Prin urmare, ar trebui sa folosesti repelente eficiente impotriva acestor insecte.
Tu ai observat o astfel de variatie sezoniera a bolilor pe care le face copilul tau?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.