E incredibil ca mai sunt doar doua saptamani pana cand bebelusul implineste varsta de un an. Si omuletul asta mic incepe sa vorbeasca, mananca la masa cu intreaga familie, face cu mana de bun-gasit si la revedere si se distreaza cu cantecele si cartile preferate. La un an, bebelusii cantaresc in medie 9 kg si au o lungime de aproximativ 76 cm. Dupa cum vezi, aproape ca si-a triplat greutatea de la nastere.
Dar mai urmeaza multe alte etape interesante de dezvoltare, si un alt salt mental se apropie, asa ca e destul de probabil sa aduca cu sine si agitatia cu care te-ai obisnuit de acum. Iar anxietatea de separare este la cote inalte, ceea ce inseamna ca e destul de probabil sa ai nevoie de balerini la petrecerea de un an, avand in vedere ca vei fi mai mereu in picioare, cu sarbatoritul in brate.
Alimentatia bebelusului alaptat nu pare sa sufere modificari importante in aceasta perioada. Recomandarea OMS de a continua alaptarea dupa varsta de un an nu inseamna nimic, uneori ai senzatia chiar ca micutul se hraneste mai des decat o facea in prima luna de viata. Daca ai in plan alaptarea prelungita si intarcarea naturala, initiata de catre copil, te poti relaxa si ii poti urma dorinta. In unele zile bebe se va hrani frecvent, in altele mai rar, frecventa alaptarii depinzand de multe ori de solicitarea mai intensa a sistemului imunitar, ca urmare a contactului cu cate un virus.
In alte zile vei remarca cum aproape ca uita se suga, fiind prea ocupat cu diverse activitati dar trebuie sa te pregatesti sa recupereze activ noaptea. Alaptarea este foarte flexibila, iar sanul se adapteaza repede la schimbari, fluxul de lapte ajustandu-se repede la cerere. Nu trebuie nici macar sa te gandesti la asta. Dn acest punct de vedere, corpul tau si cel al bebelusului sunt sincronizate, iar lactatia se va prelungi pentru oricat timp veti dori amandoi.
Dupa implinirea varstei de un an, poti renunta sa colectezi laptele in timpul orelor petrecute la serviciu. Productia nu mai este atat de mare incat sa fie nevoie sa detensionezi sanul si cele mai multe mame reusesc sa isi adapteze fluxul la programul zilnic. Unele familii decid acum sa faca trecerea catre laptele de vaca, in timp ce altele continua sa ofere exclusiv lapte matern alaturi, desigur, de restul alimentelor.
Somnul bebelusului la varsta de 50 de saptamani este marcat de o noua intrebare: daca bebe a implinit un an, deci riscul de moarte subita nu mai exista, mai e necesar sau practic ca el sa continue sa doarma in aceeasi camera cu tine? Sau ar trebui sa faci tranzitia catre camera sa proprie si personala?
In general, parintii ai caror bebelusi se mai hranesc pe timp de noapte considera ca e mai practic ca cele doua paturi sa fie cat mai apropiate. Alte familii decid sa porneasca un proces lent de tranzitie mutand incet incet patutul bebelusului catre camera lui. Alteori, este in regula sa muti patul direct in camera copilului, iar adultul sa instaleze temporar o saltea pe care sa doarma pana ce bebelusul se obisnuieste cu noul sau spatiu. Incearca sa reproduci sunetele, lumina si celelalte elemente de atmosfera, care ii sunt cunoscute bebelusului, ca sa faci schimbarea mai usoara.
Joaca si dezvoltarea sunt marcate de aceeasi tendinta catre deplasarea autonoma. In ultimele luni, bebelusul si-a antrenat forta musculara si echilibrul, de la primele lovituri de picioare de pe la varsta de 4 luni, pana la miscarile mult mai sofisticate din prezent. Bazinul, soldurile, genunchii, gleznele, fiecare mic osisor al labei piciorului trebuie sa fie in perfecta conditie fizica pentru ceea ce urmeaza.
Urechea sa medie si interna, responsabile cu mentinerea echilibrului, s-au pregatit pentru primii pasi inca de cand, ca nou-nascut, il tineai rezemat de pieptul tau. Sistemul nervos central s-a dezvoltat destul incat sa fie capabil sa propulseze intregul sistem muscular. Rostogolitul, mersul de-a busilea, ridicarea in picioare, toate au fost etape premergatoare ale momentului mult asteptat: primul pas singur.
Ca sa intelegi mai bine ce se petrece, incearca sa iti amintesti de prima oara cand ai mers pe bicicleta fara roti ajutatoare, de prima data cand ai dat drumul mantinelei pe patinoar, sau cand te-ai lansat pe skiuri pentru prima data. Cam asta este ceea ce traieste bebelusul in acest moment.
Urmareste-l cum isi face curaj sa dea drumul oricarui sprijin atunci cand trebuie sa navigheze intre doua piese de mobilier, sau cum prefera sa se aseze in genunchi si sa mearga de-a busilea. Uneori ti se intampla sa il zaresti stand in picioare fara sprijin, si exact in secunda urmatoare il vei vedea ca prinde repede un colt de mobila, sau se aseaza repede pe covor. Si apoi, intr-o zi, vei vedea cum pur si simplu sta in picioare ca si cum ar fi cel mai natural lucru posibil.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.