Probabil ca numeri deja zilele pana la prima aniversare a micutului tau. Fie ca planurile tale sunt modelate dupa idei de pe Pinterest sau ca pui la cale o petrecere mica, numai pentru membrii apropiati ai familiei si pentru nasi, faptul ca ai rezistat primului an din viata copilului tau merita sarbatorit.
Oricum ar arata petrecerea, toata lumea te va intreba: merge singur? Oricat de insistente ar fi aceste intrebari, adevarul e ca … nu are nici o importanta. Varsta medie la care copilul face primul pas nesustinut e cuprinsa intre 9 si 12 luni, dar exista copii perfect sanatosi care au curaj sa renunte la un punct de sprijin abia la un an si 3, 4 luni.
Acest moment din viata bebelusului este o etapa de, sa-i spunem, consolidare. Inainte de a cuceri noi etape, isi iau un pic de timp ca sa rafineze ceea ce au invatat deja sa faca.
Vei vedea ca mersul in 4 labe se face mai rapid si mai masurat, ca ridicatul in picioare e mai sigur si mai fara ezitari, ca cele doua sau trei cuvinte pe care le pronunta deja sunt spuse mai corect, sau ca la ora mesei nu se mai face la fel de multa mizerie. O multime de chestii de exersat, nu-i asa?
Alimentatia bebelusului la aceasta varsta trebuie sa tina cont de recomandarea pediatrilor de a scapa de suzete si tetine pana la un an.
In mod ideal, bebelusul de aceasta varsta mai mananca din biberon numai inainte de somn. La trezire si peste zi laptele ar trebui sa ii fie oferit in cescuta cu cioc, cu pai sau in canita obisnuita. Desigur, in cazul copiilor alaptati, alaptarea este recomandat a se mentine. Mancarea solida incepe sa ocupe insa un loc din ce in ce mai important in dinamica zilei.
Cea mai grea parte a renuntarii la biberon este reprezentata de provocarea meselor de seara si noapte. Ca sa iti fie mai usor, poti incepe prin a elimina biberonul de la somnurile de zi. Astfel, vei avea ocazia sa institui o noua rutina, pe care o poti apoi extinde si noaptea. Exista doua motive ca sa elimini biberonul din rutina de noapte: in primul rand poti face o igiena corespunzatoare a dintilor si gurii inainte de somn, dar ai si ocazia de a reduce treptat cantitatea de lapte oferita, crescand implicit consumul de solide de peste zi.
Probabil ca vei fi tentata sa inlocuiesti biberonul cu o canita din silicon. La un an, un bebelus ar trebui sa primeasca 4-6 portii de lactate pe zi, o portie echivaland cu 125 ml. Dar portiile pot fi reprezentate de branza de vaci, iaurt si alte sortimente, asa ca nu e nevoie de tot atata lapte ca pana acum.
Daca rutina voastra de somn nu include deja povesti, cantecele si alintaturi, probabil ca acesta este cel mai bun moment sa le introduci. Fa-o treptat, in asa fel incat ele sa inlocuiasca lent nevoia de biberon. Daca de exemplu bebelusul merge la culcare cu biberonul, mergi si tu langa el si incepe sa ii citesti o poveste.
Treptat, redu cantitatea de lapte oferita, pana ce focusul principal se va muta pe povestea si joaca de dinainte de somn. Daca pe timp de zi folosesti cana pentru lapte, vei avea surpriza ca ea sa fie acceptata ca ceva firesc si seara la culcare. Secretul pentru linistea familiei este ca aceasta tranzitie sa se faca lent, de la biberon la cana si de la lapte praf la lapte de vaca integral. Chiar daca bebelusul tau este alaptat, daca ai decis ca e momentul sa il intarci, trecerea se va face direct la laptele de vaca, nu la formulele de lapte praf.
Somnul pentru bebelusii care au fost alaptati pana la un an va urma in mare aceeasi rutina ca si in cazul celor hraniti cu biberonul. Daca ai decis sa il intarci acum, dar te sfatuim sa te informezi temeinic in legatura cu argumentele care sustin prelungirea alaptarii dincolo de acest moment, vei face in saptamanile urmatoare trecerea de la adormirea la san la o alta rutina.
In cazul bebelusilor alaptati, asta inseamna de multe ori ca rutina somnului trebuie sa cada temporar in sarcina altcuiva, caci contactul direct si apropiat intre mama si bebe il va face pe acesta sa caute sanul. Tatal, bunica sau un alt adult de incredere vor testa alte tehnici de linistire inainte de culcare. E mai eficient sa iti stabilesti si tu o noua rutina de seara, poti merge la sala, sau la alergat, pentru ca daca esti acasa, probabil ca bebelusul nu va fi foarte deschis sa accepte ajutorul altcuiva la ora culcarii. Si sub nici o forma nu mai oferi biberonul la aceasta varsta, o portie de lapte cald poate fi data din canita.
Cu timpul, povestile si cantecele vor deveni noua rutina de culcare. Odata ce acestea ii devin familiare, copilul nu va mai cauta sanul ca sa se linisteasca si sa adoarma.
Daca tranzitia pare sa fie prea dificila pentru copil in acest moment, poate ar trebui sa mai amani intarcarea, macar cu cateva saptamani. Eruptiile dentare, racelile, schimbarile majore in familie nu sunt momente potrivite pentru intarcare. Uneori, daca amani macar cu putin timp, lucrurile vor fi mult mai simple pentru toata lumea.
Joaca si dezvoltarea sunt marcate de o alta noutate: sunete si silabe pe care le auzi pentru prima oara. Chiar daca nu reuseste sa pronunte corect, limbajul sau pare a fi un ecou al cuvintelor pe care le aude pe parcursul unei zile obisnuite.
Pentru bebelusul de 49 de saptamani cele mai comune cuvinte sunt cele scurte, dintr-o silaba, eventual insotite de gestica adecvata. Incepand cam de acum, bebelusul va incerca sa pronunte orice cuvant pare a avea vreo semnificatie pentru el.
In cazul in care la voi in familie se vorbesc doua limbi, e posibil ca primele cuvinte sa se lase asteptate ceva mai mult. Iar daca ai lucrat cu bebelusul limbajul semnelor, vei avea surpriza sa il vezi cum comunica astfel cu mult inainte de a pronunta efectiv cuvintele.
Limbajul este foarte complex, iar sunetele se cizeleaza in timp. Nu il corecta pe bebelus, nu incerca sa il inveti sa vorbeasca silabisind in fata lui. Vorbeste-i normal, citeste-i zilnic, ofera-i ocazia sa vada si sa auda lucruri noi si isi va construi un vocabular bogat singur. Renunta la cartonase de invatare si iesiti afara, va invata mai multe astfel.
Evita sa te scalambai si sa folosesti excesiv diminutivele. Nu ii imita felul de a vorbi, oricat de delicios ti s-ar parea. Atunci cand incearca ceva nou, recunoaste-i meritele repetand cuvantul corect, va intelege ca il intelegi si va avea ocazia sa isi antreneze abilitatea de a pronunta litere si grupuri de litere si sa se autocorecteze. Oricum, destul timp de acum incolo, vocabularul sau pasiv va fi mai bogat decat cel activ: va intelege mult mai multe cuvinte decat cele pe care le pronunta.
Magazinele sunt pline de jucarii care pretind a fi educative si care promit sa il invete pe bebe sa vorbeasca sau chiar sa invete sa citeasca. Fii atent sa distingi intre cele care chiar sunt de ajutor, si cele care dmpotriva, reduc dorinta de antrenare a comunicarii verbale.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.