La 38 de saptamani, bebelusul tau, care are de acum 9 luni, este un bulgare de agitatie si entuziasm, care se bucura de fiecare amanunt din viata sa, cat timp esti pe aproape. Acum este preocupat sa se joace cu vocea sa si sa descopere sunetele pe care le poate produce. Nu te speria daca incepe sa maraie ca un urs sau sa tipe ca cine stie creatura, el va fi cu siguranta foarte mandru de noile sale abilitati. Ii place sa ii citesti povesti simple, iar cartile cu animale si sunete sunt marele hit al perioadei. Somnul inca nu pare sa faca parte din lista lui de prioritati, de aceea uneori poate fi obosit si morocanos.
Bebe la 38 de săptămâni – Alimentația
Tentatia pe care o preprezinta sanul e mai mare sau mai mica, in functie de alte elemente care ii atrag atentia. Atunci cand nu dispare pe nesimtite din raza vizuala, pentru a pune la cale vreo strengarie,el este la tine in brate si refuzand orice alta activitate. La aceasta varsta bebelusul inca se dezvolta atat de repede, incat cu greu reuseste sa tina el insusi pasul, si o mare provocare este sa aleaga intre aventura incitanta si confortul sentimentului de siguranta.
Alimentatia este marcata de intrebarea daca ar trebui sa ii mai dai lapte la cerere intre mesele de solide, daca ar trebui ca la mesele principale laptele sa preceada mancarea sau sa fie oferit la final, si tot asa. Raspunsul la aceste intrebari poate varia mult in functie de felul in care ai abordat diversificarea, de tipul de lapte pe care il primeste copilul (formula sau san) si de planurile tale legate de intarcare.
Daca diversificarea a fost inceputa in jurul varstei de 6 luni, cum recomanda in prezent pediatria moderna, inseamna ca bebelusul este acum intr-o faza de invatare si experimentare. Daca ai mers pe autodiversificare, probabil ca el a testat deja o mare varietate de alimente, gusturi si texturi. Acei micuti care au fost alaptati la cerere incep sa manifeste, treptat, tot mai mult interes catre mancarea propriu-zisa.
Daca ai fost sfatuita sa incepi diversificarea mai devreme, eventual cu cereale de orez sau piureuri de fructe si legume, e posibil ca pan acum bebelusul sa fi trecut deja la a molfi bucati de legume si fructe. Telul tau in prezent este sa il determini sa participe la mesele de familie cu adaptarile de bun simt adecvate varstei, desigur.
Daca ai decis sa alaptezi doar pana la un an, inseamna ca este timpul sa raresti mesele de san si sa le inlocuiesti cu apa din canita. Uneori, poti oferi lapte din cana, dar evita sa mai introduci biberonul la aceasta varsta. Pe masura ce inlocuiesti cate o masa de lapte, ofera in schimb alimente solide si apa. Cel mai greu se renunta la ultimele alaptari, de la trezire si de la culcare.
Inclusiv micutii hraniti cu biberonul ar trebui intarcati pana la un an, in asa fel incat sa renunte la biberon si sa bea laptele din alt tip de recipient. Programul obisnuit pentru acesta varsta este de 3 mese principale si 3 gustari, la sfarsitul mesei, poti oferi si laptele. Tranzitia de la biberon la cana cu cioc se va face treptat, de la o masa la alta, oferind o perioada de tranzitie de pana la cateva zile. Nu insista ca bebelusul sa goleasca biberonul, ci orienteaza-te tu dupa apetitul lui. Incepand cu varsta de un an, se recomanda 4 – 6 portii de lactate zilnic. O portie este echivalentul a 5 ml lapte sau a 100 g iaurt sau a 20g branza. Laptele praf pentru copiii mai mari de un an nu este obligatoriu.
Mamele care decid sa respecte indicatiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si sa alapteze pana la 2 ani, pot avea o abordare mai relaxata si pur si simplu sa il lase pe bebelus sa decida daca doreste sa suga inainte sau dupa masa. Laptele matern inca acopera o paleta larga din nevoile nutritionale la aceasta varsta. Dupa 9 luni, 500 ml lapte matern garanteaza 30% din energia necesara zilnic, 43% din nevoile proteice si 60% din necesarul de vitamina C.
Bebe la 38 de săptămâni – Somnul
Odihna bebelusului trece acum printr-o perioada extrem de solicitanta. Este apogeul anxietatii de separare si e destul de probabil ca micutul sa accepte pe altcineva si sa iti ofere si tie putin spatiu. El vrea mereu in brate sau in sistemul de purtare, iar daca ai reluat cumva serviciul, cu atat mai mult va vrea sa stea lipit de tine atunci cand te are la dispozitie. Denumit in gluma si bebelusul-scai, va respinge pe tati, pe bona sau pe bunica, impreuna cu care se distreaza de altfel copios atunci cand tu esti in preajma.
Oricat de deliciosi ar fi micutii de 9 luni, combinatia de somn de noapte intrerupt atat de des incat nici nu mai tii socoteala trezirilor, cu schimbarile de dispozitie si cerinta constanta de a sta in brate, poate fi destul de solicitanta. Si daca nu era destul, e perioada in care apar si primele cosmaruri, care la aceasta varsta poarta si denumirea de terori nocturne, din care micutul este extrem de greu de linistit.
Toate aceste manifestari sunt absolut normale si au legatura cu dezvoltarea fizica, emotionala si mentala. Dar la fel de normal este si stresul pe care ele il creaza parintilor, si despre care majoritatea se tem sa vorbeasca, gandindu-se ca ceva gresit din comportamentul lor a declansat aceasta perioada dificila, sau ca prietenii i-ar putea judeca pentru alegerile facute in materie de cresterea si educarea copilului.
Aminteste-ti ca cei mai multi bebelusi se trezesc in timpul noptii la aceasta varsta. Studiile o confirma: 78% dintre micutii intre 6 si 12 luni se trezesc macar o data pe noapte, iar 61% dintre ei mai au o masa de lapte nocturna. Presiunea sociala ii determina pe mai mult de 30% dintre parinti sa denatureze in legatura cu obiceiurile de somn ale bebelusilor.
Ceea ce este denumit uneori regresia de somn de la varsta de 9 luni nu este nimic altceva decat o schimbare a modelului ciclic de somn. In perioadele cu o crestere si dezvoltare rapide, copiii se trezesc mai mult si mai des noaptea si au nevoie de ajutorul parintilor ca sa readoarma. Nu bebelusii au nevoie sa se schimbe, ci parintii necesita sustinerea prietenilor, a familiei si a societatii.
Bebe la 38 de săptămâni – Joaca și dezvoltarea
Joaca si dezvoltarea sunt din ce in ce mai marcate de cresterea mobilitatii, ceea ce ii permite copilului sa acceseze zone neexplorate pana atunci. Iar explorarea, in lumea copiilor de 9 luni, inseamna sa bagi totul in gura. Precizia cu care reusesc acum sa apuce cele mai mici obiecte, cu doar doua degete, face ca nimic sa nu ii scape.
De aceea, urmeaza o perioada in care e nevoie de supravegherea atenta a macar unui adult si de urmarirea permanenta a tuturor obiectelor care ajung pe jos. Hartia reprezinta o fascinatie deosebita, iar bebelusii au tendinta de a o molfai si de a forma un ghemotoc cu care se pot ineca. Un gest pe care il vei face de mai multe ori pe zi va fi sa strecori un deget in gura lui si sa extragi ceea ce i s-a lipit de interiorul obrajilor sau de cerul gurii. La locul de joaca, cu atat mai importanta este atentia sporita.
Daca nu ti-ai facut timp pana acum, un curs de prim ajutor este obligatoriu ca sa poti face fata cu brio accidentelor in care bebelusul se ineaca. Este foarte greu sa il urmaresti in fiecare clipa a zilei si sa eviti toate situatiile in care ar putea ajunge la obiecte mici. Desigur, scopul tau este sa monitorizezi lucrurile strict, dar tot e bine sa fii pregatita pentru orice situatie neasteptata s-ar putea ivi.
Cel mai multi copii renunta sa mai bage lucruri in gura pe la varsta de 2-3 ani, dar si copiii mai mari pot fi la un moment dat manati de curiozitate, dupa cum si adultii se pot ineca cu mancare. Daca esti pregatit, vei sti cum sa actionezi.Pe masura ce apar primii dinti, multe mame se intreaba cum va fi alaptatul de acum incolo. Se pare, insa, ca nu ai motive de ingrijorare, caci copiii invata repede sa nu isi foloseasca dintii in timpul suptului. Citește și despre: 20 activități senzoriale care stimulează creierul copilului și învățarea prin joc
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.