La 32 saptamani (8 luni), bebelusul tau este aproape de un nou salt in dezvoltare, asa ca saptamanile care urmeaza s-ar putea sa fie destul de solicitante. Creierul sau se pregateste pentru mobilitatea bipeda si pentru primele cuvinte, asa ca o sa ai ocazia sa observi probabil multe schimbari.
Copilul este absolut fascinat de lumea din jurul sau, iar nevoia sa de a fi ascultat si sustinut este din ce in ce mai mare.
Mobilitatea pe care a dobandit-o inseamna ca vei fi mereu urmata de o micuta umbra, gata sa te „ajute” in orice ai de facut. Exact la fel ca un prescolar, bebelusul tau este gata sa exploreze noile oportunitati care ii apar in cale si se simte frustrat de limitarile inerente.
Alimentatia copilului include, in mod normal, laptele matern. In aceasta perioada, alaptarea este o experienta nedureroasa, indiferent de numarul de dinti pe care il are deja bebelusul.
Totusi, unii dintre micuti sunt tentati sa muste, dupa aparitia incisivilor superiori. Multe mame se tem ca acest obicei este sinonim cu intarcarea, dar nu e nici pe departe adevarat. Exista metode blande de a convinge copilul sa nu mai faca asta.
In primul rand, trebuie sa fii constienta de faptul ca micutul habar nu are ca te raneste facand asta. In primul rand, deoarece incisivii de sus nu sunt protejati de limba, ei apasa oricum pe pielea de pe san. Alaptarea in aceeasi pozitie va crea o zona dureroasa care apare firesc si care nu se datoreaza incercarilor copilului de a musca. De aceea, prima metoda la care trebuie sa apelezi este schimbarea pozitiei de alaptare.
Muscaturile intentionate apar atunci cand copilul este obosit sau frustrat, sau cand se simte ignorat. Unii au tendinta de a strange maxilarele la inceputul alaptarii, cand fluxul de lapte nu este inca destul de rapid. Altii fac asta daca isi odresc sa comunice cu tine, insa tu esti angajata intr-o alta conversatie. Poate fi un semn de chef de joaca, la finalul mesei. Insa ai mijloacele necesare pentru a te face inteleasa ca nu accepti gestul, care este dureros.
Imediat ce face asta, introdu un deget in gurita, scote sanul si spune-i ferm NU. Daca nu este de ajuns, poti de asemenea lasa copilul jos si sa te ridici si sa te intorci cu spatele. Astfel, va intelege ca actiunea in sine iti displace, chiar daca poate fi nevoie sa repeti gestul de cateva ori inainte de a deveni destul de convingatoare. Ai grija insa ca reactia ta sa nu para amuzanta sau jucausa, caci efectul obtinut va fi contrar. In cazul in care muscatura ti-a zgariat pielea, urmareste zona cateva zile, caci exista un mic risc de infectii locale.
Somnul micutului trece din nou printr-o perioada de schimbari importante. Principalul obstacol pe care il vei intampina este sa il convingi pe micut sa se linisteasca pentru ca sa se culce.
Si somnul de zi este agitat, multi dintre parinti marturisind ca in aceasta perioada fie trebuiau sa stea lipiti de micut ca acesta sa doarma, fie sa ii legene, sau sa ii adoarma in sisteme de purtare ergonomice.
Anxietatea de separare este in plina ascensiune, asa ca bebelusul va refuza sa fie tinut in brate de altcineva, chiar daca te vede ca esti chiar langa el. Iar lucrurile vor deveni din ce in ce mai complicate, caci unii copii incep sa refuze sa mai fie lasati pe podea la joaca. Aceste comportamente sunt normale pentru varsta pe care o discutam, insa asta nu inseamna ca iti este mai usor.
Daca ai cumva indoieli legate de acest aspect, iti confirmam: este cea mai neinspirata etapa in care ai putea sa incerci diverse metode de antrenament pentru un somn de noapte neintrerupt. Pe langa elementul psihologic care trebuie luat in calcul, tine cont si de faptul ca nevoile nutritive ale creierului in plina crestere sunt extraordinar de mari, iar copilul are efectiv nevoie de mesele de peste noapte.
La capitolul joaca si dezvoltare, bebelusul tau in varsta de 32 de saptamani este gata sa treaca intr-o noua etapa, caracterizata de o mai buna coordonare mana – ochi.
Acesta este doar inceputul, peste cativa ani, va tine corect in mana stiloul si va rotunji litere superbe in caietele sale de scoala. Pentru moment, este preocupat sa reuseasca sa apuce obiecte mici cu doua degete, unindu-si degetul mare si pe cel aratator. Aceasta actiune aparent simpla pentru tine ii cere sute de repetari in fiecare zi, inainte sa ii reuseasca.
Autodiversificarea este de mare ajutor in aceasta privinta, caci bebelusul este tentat sa urmareasca si sa apuce bucatele mici de mancare. Cand il vei vedea mancand singur mazare, cu manuta, vei sti ca in sfarsit stapaneste bine acest element de motricitate fina.
Ai mare grija insa la obiectele care ii sunt la dispozitie, caci nu se va limita sa exerseze cu mancare, ci se va intinde catre suruburi, bucatele de hatie, pioneze, monede si inca un milion de alte lucruri pe care va incerca, in cele din urma, sa le bage in gura!
Multe dintre mamici descopera ca sunt mai obosite acum, decat au fost in primele 6 luni de viata ale copilului.
Vestea buna este ca nu mai e foarte mult pana cand bebelusul va incepe in sfarsit sa doarma ceva mai bine peste noapte. O intrebare care le macina pe mamicie care alapteaza este daca dupa intarcare, nu s-ar odihni mai bine, insa statisticile si studiile demonstreaza clar ca…nu!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.