Cresterea bebelusului de 27 de saptamani este extrem de rapida in aceasta perioada, atat pe plan fizic cat si mental. Pentru un parinte obosit, sa tina pasul poate fi o veritabila provocare.
Cerintele copilului referitoare la hrana si somn pot fi la fel de solicitante ca si cele din al patrulea trimestru de sarcina. In loc sa doarma mai mult noaptea, asa cum se asteapta multa lume, bebelusul pare sa aiba din ce in ce mai multe treziri pentru a suge.
Corpul isi exerseaza noile achizitii motorii zi si noapte, asa ca bebelusul va exersa taratul si mersul de-a busilea inclusiv cand doarme. Marele avantaj al varstei este ca tot acum, bebelusul devine si amuzant si fascinant, iar descoperirea lumii impreuna cu el poate deveni o placere.
Hranirea bebelusului cu varsta de 27 saptamani reprezinta o adevarata cutie a Pandorei, proaspat deschisa. Fiind atat de greu sa estimezi cata mancare solida inghite cu adevarat, cum stii de cate ori sa il hranesti? Ce mancaruri sa mai inventezi? In ce ordine sa introduci alimentele noi? Ce ar trebui sa eviti?
In trecut, medicii erau de parere ca amanarea introducerii alimentelor cu potential alergen ar reduce riscul de aparitie a fenomenelor de hipersensibilitate. Acest mit a fost demontat, ba din contra, se considera ca ele ar trebui oferite cat mai repede dupa inceperea diversificarii. Asta, indiferent de istoricul familial.
Singurele alimente nerecomandate sunt mierea in cazul bebelusilor mai mici de un an, din cauza riscului de botulism si nucile intregi. Nucile si semintele sunt o componenta importanta a alimentatiei celor mici, dar ele trebuie administrate in asa fel incat sa nu existe riscul de inec si asfixie.
Pe glob, diversitatea alimentelor consumate si a modurilor de preparare este incredibila, iar bebelusul tau va urma obiceiurile alimentare ale familiei in care creste. In loc sa gatesti doua randuri de mancaruri, incearca sa adaptezi retetele pe care le pregatesti deja, in asa fel incat sa fie adecvate si pentru micut.
Taie carnea si legumele in forme usor de apucat, gateste fara sare, urmand ca ea sa fie adaugata in portia de mancare de catre fiecare adult, serveste felul unu cu bucati de paine care pot fi inmuiate in zeama, in asa fel incat bebelusul sa nu aiba neaparat nevoie de lingura.
Implica si copilul in pregatirea mesei, este o parte foarte importanta a relatiei pe care o va crea el cu mancarea. Lasa-l sa priveasca, povesteste-i ce cumparaturi faceti, fa-i cunostinta cu fructele si legumele achizitionate proaspat, lasa-l sa guste si sa miroasa mancarea pe masura ce o pregatesti.
In ceea ce priveste somnul, incepem prin a te ruga sa retii un lucru esential: asa cum nou-nascutii nu plang neaparat din cauza durerilor de burta, nici bebelusii de 6 luni nu plang noaptea neaparat din cauza eruptiei dentare. Uneori, ei trec prin perioade mai agitate care fac parte pur si simplu din procesul lor normal de dezvoltare.
Achizitiile motorii sunt insotite de multa munca si nenumarate frustrari. Muschii pot fi obositi si durerosi, agitatia se poate datora jucariilor la care nu ajunge sau care nu fac ce vrea el, nervozitatea e cauzata de lipsa dexteritatii care i-ar permite sa faca un lucru sau altul.
Daca iti observi cu atentie copilul, vei remarca momentul in care toate acestea incep sa il copleseasca si cand este momentul sa intervii distragandu-i atentia la o alta activitate, propunandu-i o pauza sau ajutandu-l sa se relaxeze putin. Creierul are nevoie de timp ca sa proceseze toate informatiile invatate, iar uneori un pui de somn este imperios necesar. Studiile au demonstrat ca 30 de minute de somn il pot ajuta pe bebelus sa isi aminteasca si sa aplice mai usor ceea ce a invatat.
Creierul unui bebelus de 27 saptamani se dezvolta repede, iar tu il poti stimula prin joaca si oferindu-i mici probleme pe care sa le rezolve.
Pentru ca poate tine cate o jucarie in fiecare mana, ce crezi ca se va intampla atunci cand i-o vei oferi pe a treia? Desigur ca o va dori pe cea noua, dar ca sa o prinda, trebuie sa renunte la una dintre cele pe care le are deja. In timp ce il privesti incurajator, vei vedea ca expresia de pe chipul lui se schimba pe masura ce decide sa le lase din mana pe cele vechi, ca sa o apuce pe cea noua si interesanta, si astfel a invatat deja ceva nou.
Un alt lucru care ii face placere este sa anticipeze evenimente pe care le poate prezice. De exemplu, iti va cere pe limba lui sa construiesti un turn din cuburi, pentru distractia zgomotoasa care o reprezinta daramarea lui. Nerabdarea i se citeste in ochi pe masura ce turnul devine mai inalt, caci a invatat ce urmeaza.
Deoarece si miscarile sale sunt mai controlate, bebelusul devine mai curios si mai doritor sa exploreze. Sa nu te mire daca il gasesti blocat in cate un colt de casa, sau sub masuta de cafea. Il poti „salva” si lasa sa isi continue explorarile, in cele din urma, va invata sa iasa din asemenea impas si singur.
Fiind deosebit de interesant de textura lucrurilor, solul ii ofera o multitudine de experiente interesante. Covoare, parchet, gresie, mocheta, nisip, iarba, noroi, toate il invata diverse lucruri. Exploateaza la maxim aceste mici oportunitati reducand cat mai mult timpul petrecut in carucior si lasandu-l cat mai mult pe jos.
Si de cele mai multe ori, faptul ca gusta o frunza, sau chiar nisipul, nu e nici o tragedie, ci il ajuta sa isi formeze anticorpi. Incearca sa nu limitezi curiozitatea si dorinta de a explora a copilului din dorinta de a-l feri de murdarie. Uneori, murdaria este buna!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.