La 26 de saptamani, bebelusul a parcurs jumatate din drumul sau de 52 de saptamani catre sfarsitul primului an de viata. Corelarea numarului de luni si a numarului de saptamani poate fi putin dificil, asa ca majoritatea parintilor se concentreaza asupra aniversarilor lunare ale copiilor. Alti parinti continua sa numere saptamanile, ca in perioada sarcinii.
Oricum ar fi, la 26 de saptamani multi copii sunt deja mari amatori de mancare solida si asteapta cu nerabdare urmatoarea portie, in timp ce altii abia se obisnuiesc cu ideea.
Saptamana 26 marcheaz insa un nou puseu de crestere, de data aceasta motor si cognitiv, iar bebelusul se intoarce la starea de nervozitate pe care o cunosti deja. De asemenea, isi exerseaza din plin mobilitatea si iubeste jocurile simple pe care le jucati impreuna.
Saptamana 26 este cea care marcheaza perceptia bebelusului asupra interactiunilor sociale. Bebelusul incepe acum sa inteleaga distantele, mai ales cand e vorba despre lucrurile la care nu ajunge. Probabil ca asta este motivatia care il face pe micut sa se tarasca si sa invete sa se deplaseze de-a busilea.
Toate miscarile pe care le face cu destul efort sunt fie generos rasplatite, atunci cand scopul este atins, fie generatoare de mari frustrari atunci cand tinta sa ramane totusi indepartata. Iar asta nu se aplica doar la jucarii, ci si la obiecte din casa si…da, la mami.
Te vei trezi deodata ca nimeni nu il mai poate lua pe bebe in brate fara ca acesta sa inceapa sa se intinda dupa tine si sa planga. Incepe sa se instaleze anxietatea de separare, caci bebelusul intelege ca nu esti mereu, mereu la dispozitia lui.
In ceea ce priveste alimentatia, cea mai importanta schimbare este reprezentata de modificarea tiparului scaunelor, datorita alimetelor solide introduse. Vei gasi in scutec alimente nedigerate, te vei confrunta cu primele semne de constipatie, si e perfect normal, caci corpul bebelusului trebuie sa faca fata unei mari provocari, ajustarea la un cu totul alt tip de alimentatie decat pana acum.
Unele alimente sunt mai greu de digerat, porumbul si morcovul pot fi observate ca fragmente colorate amestecate in scaun, in timp ce banana poate genera puncte sau fire negricioase, care te vor alarma in prima faza. Unele alimente bogate in zaharuri naturale, cum sunt perele, prunele sau piersicile, calatoresc repede prin tubul digestiv, in timp ce altele vor incetini tranzitul.
Constipatia in cazul bebelusilor care se obisnuiesc cu noile alimente introduse ar trebui sa fie tranzitorie si sa se rezolve prin schimbarea dietei. Prunele sunt de obicei prima alegere in aceasta situatie. Daca in cazul tau solutia nu este atat de simpla, este bine sa discuti cu medicul inainte de a testa alte remedii.
Tot la varsta la care ii oferi copilului primele solide trebuie sa il obisnuiesti si cu ideea de a bea apa. Probabil ca te-a vazut pe tine cand diverse lichide din cana, asadar bebelusul cu siguranta este interesat sa incerce si el. Depinde doar de tine ce varianta preferi: un pahar de plastic normal, o cana cu pai sau o canita cu cioc. Pentru inceput, evita produsele echipate cu sistem anti-curgere, caci bebelusul nu are inca destula forta sau destula pricepere ca sa infranga vidul care se formeaza in interior. Pana se obisnuieste cu ideea, poti apela la o solutie care lasa apa sa ii picure in gurita.
Daca bebelusul tau face parte din categoria copiilor care nu se arata deloc interesati de alimentele solide, nu te alarma. Procesul de invatare poate dura destul de mult timp. Daca ii oferi mancare cu lingurita, pe care el o scuipa in mod constant, e posibil ca reflexul sau lingual sa persiste inca. Poti lua o pauza de o zi sau doua si sa reincerci. Sau poti sa renunti la piureuri si sa testezi varianta mancarii-degetel, pe care poate sa o tina singur in mana si sa o bage in gura. Atunci cand este cu adevarat pregatit, micutul va incepe sa o mestece si sa o inghita.
Calmarea si somnul la 26 de saptamani sunt diferite de la copil la copil. Unii incep in sfarsit sa doarma noaptea pentru intervale de timp ceva mai mari, in timp ce la altii somnul pare sa fie mai agitat ca niciodata. Exista o presiune sociala fantastica la care sunt supusi parintii, ca la 6 luni bebelusii sa doarma intreaga noapte, presiune generata de multe ori de faptul ca multi parinti, pana la o treime, uneori fabuleaza afirmand ca ai lor copii dormeau 8 ore pe noapte la varsta de 6 luni.
Studiile facute de specialisti asupra tiparelor de somn ale bebelusilor demonstreaza ca pna la 78% dintre bebelusii cu varste intre 6 luni si un an au macar o trezire in fiecare noapte. 61% dintre ei au inca nevoie de macar o masa in fiecare noapte, o realitate diferita de ceea ce li se transmite parintilor!
Si mai linistitor este faptul ca nu exista nici o dovada ca bebelusii mamelor care inca alapteaza se trezesc mai des decat cei care primesc lapte praf, indiferent de cantitatea de solide pe care o primesc pe timpul zilei. Mai pe scurt, numarul de treziri nu este influentat de ce anume sau cat mananca bebelusul peste zi. El se trezeste noaptea pentru ca este pur si simplu normal sa faca asta.
Joaca si dezvoltarea micutului de 26 de saptamani pare sa se concentreze asupra descoperirilor legate de comunicare. Bebelusul exerseaza o gama din ce in ce mai variata de sunete… emise la volum din ce in ce mai diferit. Te vei trezi deodata ca bebelusl care se juca linistit, emite niste chiote de incantare ascutite, iar surprinderea ta la auzul lor va starni valuri de placere si amuzament. De asemenea, vei constata ca micutul face eforturi din ce in ce mai des ca sa imite sunetele pe care le aude de la tine, silabele si grupurile de sunete.
Expunerea sa la o gama cat mai variata de sunete la aceasta varsta il v ajuta sa se concentreze, sa se intoarca in directia din care vine zgomotul, sa deprinde care este legatura logica intre miscare si sunet. Ai la dispozitie numeroase instrumente pentru a face asta: muzica, versuri pentru copii, propriul limbaj, sunete din natura, jucarii care zdrangane, sosete cu clopotei si orice altceva iti poti imagina.
Pe masura ce bebelusul devine mai mobil, iti poate fi mai usor sa iti indeplineste sarcinile casnice daca il tii in apropierea ta. Poti incerca un sistem de purtare adecvat, sau ii poti oferi activitati pe care sa le realizeze in scaunul de masa sau in scaunul balansoar, in timp ce te priveste bucatarind, iar tu ii povestesti cu ce te ocupi.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.