Termenul de “bebelus purtat” este din ce in ce mai intalnit si este asociat unui model parental respectuos fata de nevoile copilului. Multe mamici sunt informate cu privire la sistemele de purtare si termeni ca “babywearing”, “carrier”, “sling”, “wrap”, “mei-tai” nu mai sunt necunoscuti in randurile parintelui interesat de tot ce aduce beneficii copilului.
Bebelusi purtati – Ce inseamna “purtare sanatoasa”?
Avand in vedere ca bebelusul este neajutorat in primele luni de viata el are nevoie “sa fie purtat” de catre altcineva. Mijloacele cele mai comune sunt…bratele si carucioarele. Carucioarele pot fi greoaie, greu de depozitat/transportat, incomode, greu de manipulat in aglomeratii urbane, sensibile la borduri, asfalt denivelat si in plus multi bebelusi au de-a dreptul fobie fata de carucior.
Sa porti copilul in brate este foarte placut si pentru mama si pentru copil dar pe termen lung si pe distante serioase devine obositor, solicitant. Astfel incat un sistem de purtare sanatos este de mare ajutor. In anumite marsupii copilul are o pozitie nesanatoasa, care poate avea repercusiuni serioase asupra posturii ulterioare a copilului, a dezvoltarii oaselor sale, asupra sanatatii in general, de aceea este nevoie sa cunoastem indiciile unei purtarii corecte versus purtare incorecta. Afla de ce marsupiul NU este un dispozitiv adecvat de purtat copiii.
Cum NU trebuie sa fie purtat bebelusul?
Exista niste aspecte de care este recomandat sa tii cont atunci cand alegi sa porti copilul in unul din dispozitivele disponibile pe piata:
- Copilul nu trebuie sa atarne in dispozitiv;
- Copilul nu trebuie sa fie purtat cu fata spre exterior cel putin in primele luni de viata;
- Banda de material dintre picioarele copilului nu trebuie sa fie prea ingusta sau prea subtire;
- Copilul nu trebuie sa stea drept fortat, nefiresc si cu atat mai putin curbat cu pieptul in exterior cum se intampla daca e purtat cu fata spre lume;
Care sunt indiciile ale unei purtari corecte a bebelusului:
- Spatele copilului sa fie curbat fiziologic, rotunjit;
- Genunchii copilului sa fie mai sus decat fundul;
- Picioarele copilului sa fie in litera “M”, “broscuta”;
Care sunt sistemele de purtare a bebelusilor recomandate?
In functie de varsta copilului si de preferintele mamei, exista o gama destul de variata de dispozitive de purtare sanatoase. Exista dispozitive care se pot folosi din prima clipa de viata a bebelusului, cum ar fi wrap-ul-elastic sau tesut, slingul cu inele sau fix, cel fix fiind numit si “pouch”.
Exista dispozitive in care copilul poate fi purtat si in fata, si in spate, si pe sold, dispozitive care se pot utiliza pana la varste mai mari ale copilului, 4-5 ani, rezista la multe kilograme si sunt foarte utile in excursii prin munti, de exemplu, si asa mai departe. In linii mari, cele mai cunoscute si utilizate sunt: wrapul, slingul, mei-tai-ul precum si SSC-urile (“soft structured carrier”) acestea din urma existand in multe varietati si fiind in special preferate de tati.
In saptamana 7-13 octombrie se celebreaza in intreaga lume acest eveniment menit sa promoveze mijloacele sanatoase de purtare a bebelusului, sa informeze parintii despre beneficiile sistemelor de purtare ergonomice, sa constientizeze asupra pericolului utilizarii unor dispozitive nepotrivite. Afla mai multe despre dispozitivele adecvate de purtare a bebelusului
Important este sa investim doar in sisteme de purtare sanatoase, sa le evitam pe cele nocive chiar daca din pacate uneori sunt foarte promovate ca adecvate si sa ne bucuram impreuna cu copilul de o purtare corecta si aducatoare de beneficii si asta nu doar in Saptamana Internationala a Bebelusilor Purtati!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.