În contextul pandemiei de COVID, părinții și viitorii părinți sunt îngrijorați pentru sănătatea micuților lor mai mult decât oricând. Deși bebelușii și copiii mici au un risc foarte mic de a dezvolta o formă gravă de boală, un procent mic dintre aceștia fac, totuși, complicații care necesită spitalizare. Oamenii de știință au încercat să înțeleagă dacă anticorpii materni pot fi transmiși către bebeluș prin intermediul laptelui matern.
Care sunt recomandările oficiale privind alăptarea de către mamele infectate cu COVID?
Majoritatea nou-născuților ai mamelor care au fost infectate în timpul sarcinii sunt negativi în momentul în care vin pe lume. Mamele care sunt în izolare sunt încurajate să alăpteze, dar cu menținerea câtor mai multe metode de protecție: spălat temeinic pe mâini înainte de manevrarea copilului, purtarea măștii ori de câte ori te afli la mai puțin de 2 m de bebeluș, păstrarea distanței de 2 m ori de câte ori e posibil.
O variantă sigură este să mulgi lapte matern cu ajutorul unei pompe personale, dezinfectată înainte și după fiecare utilizare, urmând ca laptele să îi fie oferit bebelușului de către o persoană neinfectată, care îl îngrijește.
Ce ne spun rezultatele de până acum?
Infecția naturală generează anticorpi care sunt transmiși prin laptele matern, către bebeluș? Ce se întâmplă după vaccinare? Cantitatea de anticorpi transmisă astfel este suficientă pentru a proteja copilul împotriva unor forme grave? Laptele matern de la mame cu anticorpi poate servi ca tratament pentru bebelușii infectați?
Oamenii de știință și-au concentrat eforturile în două direcții: determinarea anticorpilor din laptele matern al femeilor care au fost infectate, și determinarea anticorpilor din laptele mamelor care au fost vaccinate cu un vaccin pe baza de ARN mesager.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Alăptarea când mama este bolnavă și contraindicații pentru continuarea alăptării
Ce se întâmplă după infecție?
După infecția cu virusul SARS-COV2, în laptele matern au fost identificați anticorpi care persistă timp de minim 6 luni, iar în multe cazuri sunt abundenți chiar și 10 luni mai târziu. Anticorpii sunt prezenți în laptele matern chiar și la femeile care au fost complet asimptomatice.
Ce se întâmplă după vaccin?
În cazul femeilor care nu au fost infectate niciodată și care s-au vaccinat în perioada alăptării, s-a constatat că laptele matern conține concentrații semnificative de anticorpi. În ceea ce privește persistența lor, studiile sunt încă în desfășurare, dar se pare că ele persistă timp de cel puțin 6 săptămâni.
Anticorpi în laptele matern – e o situație unică?
Nici pe departe! Prin laptele matern se transmit și mulți alți anticorpi; nu degeaba gravidele sunt sfătuite, de pildă, să facă, pe perioada sarcinii, un rapel împotriva unor boli cum e tusea convulsivă. Anticorpii sintetizați de organismul mamei, în urma vaccinării, traversează bariera placentară și se regăsesc în laptele matern, oferindu-i nou-născutului un bun nivel de protecție.
Această protecție este cunoscută, de către specialiști, ca imunitate pasiva, și este esențială pentru supraviețuirea nou-născutului, lipsit de sistem imun când vine pe lume, în comunitatea din care face parte.
Anticorpii din laptele matern sunt unici
Anticorpii sunt produși de niște celule speciale, denumite limfocite B. Înainte de naștere, ele circulă prin corpul viitoarei mame și ajung și la nivelul sânilor, producând local anticorpi care ajung și în lapte.
După infecția naturală, laptele matern conține atât imunoglobuline A, cât și G. Ele sunt capabile să neutralizeze virusul în testele de laborator, deci probabil sunt capabile să protejeze și bebelușul în caz de infecție.
Dar laptele matern conținea anticorpi cu o oarecare acțiune împotriva virusului SARS-COV2 și înainte de pandemie, ceea ce înseamnă, probabil, că mamele au intrat în contact cu alte coronavirusuri umane.
CITEȘTE ȘI: Întrerup alăptarea – Ce trebuie să știi înainte?
Laptele matern este perfect sigur pentru bebeluș!
Atât infecția cu COVID, cât și vaccinarea, îi oferă bebelușului anticorpi cu rol protector, prin intermediul laptelui matern. Totuși, laptele matern este perfect sigur pentru cel mic și nu există niciun risc ca acesta să se infecteze prin laptele matern.
Oamenii de știință au testat mai multe mostre de lapte matern provenit de la femei infectate cu virusul COVID și nu au reușit să detecteze ARN viral în nici una dintre acestea. ARN-ul viral este materialul genetic al virusului; dacă proba analizată nu conține ARN viral, atunci cu siguranță nu conține nici virus!
Lapte matern muls de la femei infectate cu COVID a fost oferit bebelușilor îngrijiți separat de către acestea, și nici unul dintre micuți nu s-a infectat. În mod similar, nu a fost identificat ARN viral nici în laptele matern al femeilor vaccinate împotriva COVID.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Cine schimbă culoarea laptelui matern și mai ales ce semnificație are. Când e cazul să anunți doctorul
Putem folosi laptele matern în scop terapeutic?
Prezența anticorpilor în laptele femeilor vaccinate sau trecute prin boală este extrem de importantă, pentru că asta înseamnă că alăptarea poate oferi un anumit grad de protecție bebelușilor. În mod firesc, cercetătorii au încercat să stabilească dacă laptele matern poate avea, în acest caz, valoare terapeutică și în alte situații.
Laptele matern este deja folosit, în alte țări, pentru a se salva viețile bebelușilor prematuri sau foarte bolnavi. Anticorpii împotriva virusului SARS-COV2 rămân capabili să neutralizeze virusul chiar și după pasteurizare, ceea ce este un avantaj esențial.
Tratarea bolnavilor cu lapte matern funcționează pe același principiu ca și terapia cu plasmă convalescentă. Nu s-a stabilit, încă, eficiența precisă a acestor metode, sau ce cantitate de lapte matern ar fi necesară și cum ar arăta un tratament pe bază de lapte matern.
Până una-alta, laptele matern își îndeplinește cu succes funcția sa de protecție a bebelușilor!
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Resurse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7943393/pdf/main.pdf
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1386653221001839
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34547533/
https://www.medela.com/dam/medela-com/breastfeeding-professional/documents/general/symposium-2021/null.pdf?uuid=jcr:8dfc00c0-66f6-4fd7-812d-1a9133a0a657
https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/bfm.2021.0122?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori%3Arid%3Acrossref.org&rfr_dat=cr_pub++0pubmed
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2778766
https://journals.asm.org/doi/epub/10.1128/mBio.03192-20
https://journals.asm.org/doi/epub/10.1128/mBio.03192-20
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/if-you-are-sick/pregnancy-breastfeeding.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Fneed-extra-precautions%2Fpregnancy-breastfeeding.html
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.