Greva suptului sau teroarea mamelor care alăptează. Mă rog, una dintre ele. Căci după ce reușim să trecem de ragade și de luatul în greutate, și ne mai și obișnuim, cât de cât, cu trezitul noaptea și cu tot ce înseamnă îngrijirea copilului, dăm față în față cu balaurul refuzului. Și-atunci să vezi panică! Parcă ne-ar testa Universul acesta să vadă el cât rezistam! Dar n-avem altă șansă decât să rezistam. Și să ieșim elegant din orice situație dificilă. Cum e și greva suptului.
Bebe refuza sanul? Afla ce este greva suptului
După 3 luni de viață, timp în care a mâncat la sân, îi vine bebelușului, dintr-o dată, un ne-chef de a mânca. Dar din acela care lovește dintr-o dată, pe nepusă masa, ca să fiu în ton cu subiectul. Până acum a stat la sân, acum refuză. Și refuză o oră, refuză două, refuză trei. Unii dintre bebeluși, mai hotărați, pot decide ca greva să dureze o săptămână. Două. Citește și despre: Bebelușul are nevoie să fie pus la sân ori de câte ori cere!
Grevă sau autoînțărcare
În acest punct, multe dintre mămici ajung să fie convinse că bebelușul se autoînțarcă. Dacă cel mic nu a împlinit încă un an atunci sigur nu este vorba de autoînțărcare. Iar una dintre diferențele cele mai clare dintre cele două, este că, în cazul grevei, apare brusc, când copilul nu mai vrea la sân peste noapte, așa cum spuneam mai sus, pe când la autoînțărcare, procesul este unul gradual, întinzându-se pe o perioadă lungă de timp. O alta diferență este că în timpul grevei suptului, bebelușii sunt și nemulțumiți, suparăți sau mârâiți. Pe când, în al doilea caz, puiuții care renunță la sân, în mod firesc, nu au nicio problemă în a sta la sân, când au nevoie.
Motivele pentru care bebe refuza sanul
Ca multe lucruri legate de bebelușie, și greva suptului face parte din categoria „obiecte neidentificate”. Bine, însă, că sunt „zburătoare” și trec. Uneori mai rapid. Alteori mai în ritmul melcului. Așa că este important să urmărești atent ce anume a fost diferit în ultima vreme. Dacă ți-ai schimbat deodorantul sau săpunul, dacă ai folosit un alt detergent pentru hainele tale sau a fost ceva care ți-a schimbat mirosul corpului, atunci acela poate fi motivul refuzului. Atunci când suntem sub stres suplimentar, fie să pregătim botezul, fie plecăm în vacanță, ne mutăm sau avem vreun eveniment delicat în familie, la bebeluș ajunge această presiune și da, poate refuza sânul. Îi dau dinții și-l dor gingiile, e răcit, are otită sau nasul înfundat, e clar că îi este greu să sugă și atunci va refuza să facă acest lucru.
Citește pe larg despre:
Alaptarea cand sanii sunt prea mari
Alaptare in conditii de criza
Furia laptelui – Cat dureaza
Alaptarea la al doilea copil
Hranirea la san – O alegere personala
Sau poate ești din nou însărcinată. Sau a scăzut laptele pentru că ești la ovulație sau ți-a revenit menstruația. toate acestea sunt motive clare pentru care copilul poate refuza sânul. Urmărește și identifică ce îl supără, ca mai apoi să știi ce soluții ai. Citește și despre: 14 Motive pentru care bebe plânge și refuză sânul
Bebe refuza sanul. Ce-i de făcut
După cum se vede, sunt multe motivele pentru care un pui de om poate ajunge să refuze sânul, așa că sunt și multe lucruri se încercat. În primul rand, ai de făcut cel mai dificil lucru pe care un părinte îl poate face. Fii calmă! (Da, da. Știu. Te aud. N-ai cum) Însă, cei mici, pe lângă cauzele care i-au adus aici, dacă te mai simt și pe tine îngrijorată și mai și văd cum vine amenințător sânul neîncetat spre direcția lor, e clar că nu vor fi dispuși să mănânce. Nici noi n-am mânca dacă ne-ar durea un dinte și-ar mai și veni cineva cu o lingură să ne bage mâncare pe gât. Corect!? Bun. Acum, pentru a vă liniști, amândoi, îl poți pune pe bebe într-un sistem de purtare, și, în casă, îl poți purta în contact direct piele pe piele.
Contactul fizic ajută enorm la conectarea emoțională dintre voi doi și mai mult decât atât, poate să-i facă pofta bebelușului să mănânce, simțind mirosul pielii tale și implicit, mirosul lăpticului. Joacă-te cu bebe topless (adică dezbrăcată de la mijloc în sus), fără presiunea de a-l hrăni. Încearcă să mergi într-o camera liniștită, aflată în semi-umbră, fară alte lucruri care ar putea să îi distragă atenția celui mic. Mai poți face o baie relaxantă împreună cu bebe. Dormi cu el, dacă încă nu faci acest lucru.
Greva prelungită
Dacă totuși copilul nu răspunde bine la toate lucrurile încercate și refuza sanul în continuare, atunci e clar, că trebuie musai hrănit cumva. Una dintre cele mai puternice afirmații atunci când am început să mă pregătesc pentru obținerea certificării, a fost „Hrănește copilul. Protejează producția de lapte!”. Acest lucru este perfect valabil și aici. Poți apela la o lingură, seringă sau cănuță. Nu merge pe ideea că se va reîntoarce la sân, atunci când îi va fi foarte foame. Nu va face acest lucru și va fi și mai greu de hrănit, odată trecut acel prag maxim de foame.
În tot acest timp, este bine să detensionezi sânii. Multe mame consideră că prin exprimatul manual reușesc să scoată laptele mai bine, în timp ce alte mămici apelează la pompă. Oricum ți-ar fi bine, este important să nu lași laptele să stagneze în sân multă vreme. Cere ajutorul unui consultant certificat în lactație atunci când simți că ai nevoie de ajutor. Va trece și momentul acesta. Cu răbdare, înțelegere și multă iubire. Citește pe larg despre: Laptele matern nu se transformă NICIODATĂ în apă chioară, nici după 1 an, 2, 3 sau 7
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.