Bebe e agitat, se trezește des și plânge, ceva îl deranjează. Îl pui la sân, pare să-i fie foame, dar după o guriță de lapte se oprește și plânge iar. O fi bolnav? Iată cum descifrezi semnalele și ce soluții trebuie să aplici!
Când sunt bebeluși, singurul semnal pe care ni-l dau atunci când ceva nu e în regulă cu ei este plânsul. Însă un bebeluș plânge mult și de multe ori pe zi. Cum ai putea afla ce îl supără? Îl verifici, evident!
Iată pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a afla cauza care îl supără:
Are scutecul ud/murdar? Unii bebeluși simt un real disconfort atunci când scutecul lor este ud sau murdar. Verifică ori de câte ori suspectezi că ar trebui schimbat scutecul și întotdeauna înainte de masă, pentru a te asigura că alăptatul nu va fi deranjat.
Are febră? Primul gest reflex este să-l săruți pe frunte. Dacă pare fierbinte, e posibil să ai dreptate, însă studiile arată că acest test este corect doar 75%. Temperatura corectă se măsoară cu termometrul. Temperatura normală a unui bebeluș este între 36 și 38 de grade Celsius. Doar ceea ce arată termometrul peste 38 de grade reprezintă febră. Termometrul cel mai ușor de folosit este cel digital. Asigură-te că ai unul la îndemână în casă. Dacă bebelușul e mai mic de 3 luni și termometrul indică peste 38 de grade Celsius, sună imediat pediatrul!
CITEȘTE ȘI: 10 Remedii împotriva apariției iritației de scutec, cum să avem bebelușul sănătos și fericit
Îi e prea cald sau prea frig? Bebelușii sunt foarte sensibili la temperatura mediului exterior, chiar și la cea din camera lui. Nu se simt bine și devin agitați, ori plâng dacă le este prea cald ori prea frig. Copilul trebuie îmbrăcat pentru a i se asigura un confort termic, niciodată exagerat. Nasul, mâinile și picioarele sunt întotdeauna reci la copilul mic, fără ca acest lucru să însemne că îi este frig. Dacă însă e încins, supraîncălzit, poți afla acest lucru punându-i palma pe spate sau pe torace. Acestea sunt, în mod normal, mai calde decât extremitățile, care ar trebui să fie reci. Dacă spatele și toracele sunt fierbinți la atingere, e posibil să-i fie prea cald. Dacă îi e prea frig, mânuțele și picioruțele, reci în mod normal, pot deveni vineții. Temperatura din camera unui bebeluș nu trebuie să depășească 23-24 °C, trebuie aerisită tot mereu, iar copilul nu trebuie îmbrăcat decât cu un strat de haine, de preferat din bumbac, și nu are nevoie de căciuliță.
Are nasul înfundat? Fără a mai implica și alte semne clinice, bebelușul poate avea nasul înfundat frecvent, mai ales în primele zile și săptămâni de viață. În această perioadă, având căile respiratorii foarte înguste, bebelușului i se poate înfunda nasul din cauza eliminării secrețiilor intrauterine ori a lichidului amniotic.
CITEȘTE ȘI: Nasul înfundat la copii – Ce ne ajută să-l desfundăm?
O altă cauză care duce la înfundarea nasului bebelușilor, mai ales noaptea, este laptele pe care-l consumă la ultima masă de seară. Nereușind să-l digere pe tot, este posibil ca laptele nedigerat să fie trimis înapoi din stomac spre căile respiratorii, pe care le înfundă. Acest lucru poate fi extrem de supărător pentru el – nu se poate odihni, somnul îi este perturbat, nu se poate hrăni pentru că nasul înfundat îl împiedică să respire în timp ce este hrănit, devine agitat, plânge.
Ascultă-l cum respiră. Nasul înfundat produce niște zgomote și-ți vei putea da seama dacă poate respira normal ori dacă năsucul e înfundat.
Specialiștii sunt de părere că, mai ales în această perioadă, dar și atunci când bebelușul este răcit, ar trebui să beneficieze de o igienă riguroasă a nasului. Serul fiziologic și spray-urile cu apă de mare – cele izotone sunt indicate pentru igiena zilnică, iar cele hipertone, care au o concentrație mai mare de sare, sunt perfecte pentru desfundarea nasului în răceală.
CITEȘTE ȘI: Cum îți dai seama că bebe are o infecție virală sau bacteriană
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE | DIVERSIFICARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.