Orice s-ar spune, relatiile intime joaca un rol foarte important in vietile noastre si in economia cuplului. Reluarea vietii intime dupa nastere poate reprezenta un moment delicat. Iata ce ar trebui sa stii despre asta.
Cat timp dupa nasterea naturala sau cezariana sunt interzise relatiile intime?
In primele 6 saptamani dupa nasterea, fie ea naturala sau cezariana, relatiile intime este interzis. Cu asta sunt de acord toti medicii. Daca ai nascut vaginal, este nevoie de timp ca epiziotomia sa se vindece, iar musculatura vaginului sa isi recapete elasticitatea. Dar indiferent de felul in care ai nascut, reluarea vietii intime se va face abia dupa terminarea lohiilor si inchiderea cervixului. Asadar, este indicat sa astepti opinia medicului in legatura cu acest subiect, cu ocazia controlului facut la 6 saptamani post partum.
Dupa nastere relatiile intime vor fi diferite?
Cel mai probabil da, va fi putin altfel, cel putin la inceput. Odata cu nasterea si instalarea lactatiei, noi schimbari hormonale se petrec in corpul tau. Este posibil ca muschii vaginului sa nu isi fi recapatat 100% tonusul la 6 saptamani de la nastere, astfel incat intr-o prima faza senzatiile sa nu fie cele pe care ti le aminteai.
De asemenea, prolactina, hormonul responsabil pentru instalarea lactatiei, provoaca un mare neajuns legat de viata intima, si anume reduce substantial lubrefierea vaginului. La 6 luni de la nastere, majoritatea femeilor spun ca sexul s-a imbunatatit fata de cum era inainte de sarcina.
Prima incercare dupa nastere va durea?
Poate ca da, poate ca nu. Nu exista o reteta in privinta asta. Nu e nimic in neregula cu tine daca prima incercare este neplacuta. Este perfect normal ca prima incercare sa fie minunata. Cu siguranta linistea, intimitatea, un preludiu lung si lubrifiantul vor spori sansele de succes.
Libidoul dupa nastere poate fi scazut. Este normal si nu trebuie sa te ingrijorezi. Ai trecut prin schimbari majore, din toate punctele de vedere. In plus, probabil ca esti obosita, este posibil sa fii stresata de kilogramele castigate in perioada sarcinii, iar lipsa de timp si faptul ca cel mic te solicita mereu nu sunt de natura sa te ajute.
Nu trebuie sa te grabesti, insa este bine ca, chiar daca nu iti doresti deocamdata sa faci dragoste, sa iti rezervi momente de intimitate impreuna cu partenerul. Tinutul in brate, un sarut, o mangaiere creeaza apropiere si complicitate intre voi. Cu timpul, va creste si dorinta.
Trebuie sa ma ingrijorez in legatura cu o posibila sarcina, chiar daca alaptez?
Da, mai ales daca ai nascut prin cezariana este bine sa nu te bazezi pe alaptat ca metoda de contraceptie. Dar chiar daca ai nascut vaginal, nu este recomandat sa ai mai putin de 6-8 luni de pauza intre nastere si urmatoarea sarcina, deoarece organismul incomplet refacut va avea dificultati in a face fata noilor solicitari.
Multi medici recomanda montarea steriletului abia dupa 6 luni de la nastere, asadar aceasta nu este o optiune valabila in prima faza. Pentru a evita o sarcina aparuta prea curand poti folosi anticonceptionale compatibile cu alaptarea sau o metoda mecanica de contraceptie, de tipul prezervativului sau a diafragmei.
Tu la cat timp de la nastere ti-ai reluat viata intima? Ai observat schimbari fata de cum era inainte de a ramane insarcinata?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.