Stim, inca de cand ai vazut pentru prima oara cele doua liniute, ti-ai dat seama de ce pari sa fii mereu obosita. Si sa stii ca aceasta stare persista la unele gravide pana spre finalul sarcinii, cand locul oboselii este luat de nerabdare si exasperare. Exista insa solutii pentru oboseala in timpul sarcinii, simple si eficiente!
Avand in vedere ca vei fi insarcinata timp de aproximativ 40 de saptamani, si ca abia au trecut 4-5 dintre ele atunci cand ai aflat ca esti gravida, este cazul sa iei masuri ca sa diminuezi starea de oboseala continua care te chinuie.
Ca sa poti lupta cu aceasta stare de permanenta oboseala, trebuie sa stii ce anume o produce.
Care sunt factorii care declanseaza oboseala caracteristica in timpul sarcinii?
Se pare ca principala vinovata pentru aceasta stare de oboseala este fluctuatia pe care o inregistreaza hormonii in primul trimestru de sarcina. In special cresterea nivelului de progesteron pare sa fie cea mai importanta cauza.
Inca din primele saptamani de sarcina, schimbarile hormonale determina o crestere a frecventei urinarii. Faptul ca trebuie sa te trezesti de cateva ori pe noapte ca sa mergi la toaleta inseamna mai putina odihna.
Starile de rau pe care multe dintre femei le experimenteaza in prima parte a sarcinii te pot secatui de energie, de asemenea, mai ales daca nu iti permit sa te alimentezi sau sa te hidratezi corespunzator.
Deficitul de fier si anemia pot reprezenta cauze medicale ale oboselii pe care o resimti in aceasta parte a sarcinii. Alte mici disconforturi cum sunt crampele musculare, durerile de spate sau arsurile gastrice te pot impiedica sa te odihnesti.
5 trucuri pentru a invinge oboseala in sarcina
Exista cateva metode pe care le poti aplica pentru a imbunatati lucrurile. Aplicandu-le, vei recapata mare parte din energia si vivacitatea care te caracterizau.
Ajusteaza-ti programul.
Chiar daca inainte de sarcina erai implicata in foarte multe activitati si aveai si o viata sociala foarte bogata, in aceasta perioada este bine sa te asiguri ca ti-ai rezervat si ceva timp doar pentru tine, in care sa te relaxezi.
Asculta-ti corpul.
Este cel mai bun lucru pe care il poti face pentru tine insati. Aseaza-te daca esti obosita. Trage un pui de somn de jumatate de ora cand vii de la serviciu. Baga-te in pat odata cu gainile daca asa ai chef. In perioada sarcinii corpul tau are nevoie sa fie ingrijit si menajat.
Hidrateaza-te.
Hidratarea corespunzatoare este foarte importanta pentru un corp sanatos. Tendinta generala este sa consumam prea putine lichide, si facem asta si in perioada sarcinii, cand necesarul de lichide creste substantial. Daca nu poti bea apa simpla, bea apa usor carbonatata sau apa in care ai adaugat putina zeama de lamaie sau putin suc de portocala, cat sa capete o aroma. S-ar putea ca asa sa iti fie mai usor sa bei minimum !!!! 2 litri de apa pe zi.
Fa miscare.
E un sfat ciudat, dat unei persoane care de-abia reuseste sa se urneasca din pat dimineata, insa functioneaza! 5 minute de exercitii fizice usoare te vor face sa te simti la fel de activa ca odinioara.
Mananca sanatos.
O dieta sanatoasa, care sa urmeze sfaturile medicului, este esentiala ca sa te mentii in forma. Alege calitatea in defavoarea cantitatii, consuma numeroase fructe si legume, crude pe cat posibil, carne slaba si peste, evita excesul de dulciuri si de carbohidrati.
Evita prajelile si fast-food-ul, alimentele procesate si pline de conservanti, coloranti si potentiatori. Alege sa gatesti in casa, chiar daca vei opta pentru retete rapide si simple. Nu e important sa mananci sofisticat, ci sanatos!
Medicul iti va recomanda sa faci analize periodic. In functie de rezultatele acestora iti poate recomanda sa iei un supliment de vitamine si minerale, sau te poate sfatui asupra modului in care sa iti ajustezi alimentatia ca sa combati o eventuala anemie.
Pe tine ce trucuri te-au ajutat sa faci fata perioadei acesteia de oboseala maxima? Impartaseste-ni-le, poate viitoarele mamici aflate la inceput de drum le vor gasi utile!