Iata-te, avand grija acum nu numai de tine, ci si de „samburelul” din burtica. Se stie ca igiena si sanatatea merg mana in mana, deci sa vedem de ce anume trebuie sa ai grija pe perioada sarcinii.
In prezent, cerintele legate de igiena femeilor sunt extrem de ridicate. Nu vorbim de dusul zilnic ci de manichiura, pedichiura, epilare, tratamente dermato-cosmetice, tratamente ale parului, unghiilor, pielii, hidratare, exfolieri si asa mai departe.
Igiena femeilor insarcinate – Am voie sa fac baie?
Mult timp s-a crezut ca baia in cada este interzisa femeilor insarcinate. Se credea ca astfel creste riscul de infectii. De fapt se pare ca mijloacele de protectie naturale ale zonei sunt eficiente, colul este bine inchis si sigilat, asadar baia in cada este permisa si uneori chiar recomandata. Trebuie sa ai grija insa ca apa sa aiba o temperatura placuta. Daca erai amatoare de bai fierbinti, uita-le o perioada, sunt interzise in sarcina! Dusul zilnic este, desigur, obligatoriu. Ca si in cazul baii in cada, apa trebuie sa fie potrivita ca temperatura.
Igiena femeilor insarcinate – Epilarea
Epilarea zonei intime nu mai este considerata obligatorie in spitalele din Vest. In Romania insa, mai ales in momentul internarii pentru nastere, reprezinta inca o cerinta obligatorie. Probabil ca preferi sa faci asta acasa, in intimitatea propriei bai, mai degraba decat in spital, cu ajutorul unei infirmiere mai mult sau mai putin amabile.
Unele moase sustin ca in lunile mari de sarcina, epilarea ar trebui interzisa. La unele femei, durerea asociata epilarii poate declansa contractii, asadar daca te stii o fire sensibila la durere, daca oricum ai contractii sau daca in cazul tau epilarea a declansat contractii, poate este bine ca pentru o scurta perioada sa inlocuiesti ceara sau depilatorul cu crema sau aparatul de ras.
Igiena femeilor insarcinate – Folosirea cremelor antivergeturi
Cremele de hidratare si uleiurile sunt recomandate pentru a minimiza riscul de aparitie a vergeturilor. Exista numeroase firme de cosmetice sau dermatocosmetice care promit ca produsul lor iti va lasa pielea elastica si ca folosirea lui iti garanteaza o piele perfecta dupa nastere.
In realitate, marturiile gravidelor par sa sustina ca aparitia vergeturilor tine mai degraba de „materialul clientului” – de calitatea tesutului conjunctiv, elastic, din structura pielii fiecareia dintre noi – decat de cremele folosite. Nu mai spunem ca toate aceste creme contin si un numar oarecare de subtante sintetice care se absorb in piele si despre care nu se stie in ce masura il poate afecta pe bebe. Asadar te sfatuim sa alegi uleiul de masline, untul de migdale sau alte alternative naturale de acest gen.
Igiena zonei intime in timpul sarcinii
O alta precizare importanta tine de igiena zonei intime. Noul echilibru hormonal influenteaza deja flora vaginala normala, candidozele fiind frecvent intalnite la gravide. In acest context este esential sa nu accentuezi modificarile din zona cu spalaturi interne. De altfel spalaturile interne sunt contraindicate in sarcina!
Un gel special pentru igiena intima pe baza de acid lactic poate fi de ajutor in aceasta perioada. In lipsa unui sapun special pentru zona intima spala-te doar cu apa calduta si evita sa folosesti gelul de dus sau orice alt sapun in acea zona.
Vopsirea parului este discutata inca. Unii medici sustin ca, mai ales dincolo de trimestrul unu de sarcina, nu dauneaza nicicum. Altii recomanda prudenta si la acest capitol, pe principiul ca este bine sa se evite contactul cu diverse chimicale despre care nu se stie cum ar putea influenta dezvoltarea bebelusului.
Mai mult decat oricand, este indicat sa folosesti lenjerie de corp din bumbac si haine din fibre naturale. Lenjeria intima din materiale sintetice retine umezeala si favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si a ciupercilor.
Tu ce masuri ai luat in legatura cu igiena personala in perioada in care ai fost insarcinata?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.