Observam cum, pe zi ce trece, vremurile au devenit atat de moderne incat orice lucru, inclusiv cele care altadata erau lasate in seama naturii, par sa necesite un “expert”. Asa ca nu este de mirare ca au aparut “experti in somnul bebelusilor” sau “specialisti” care promoveaza “sleep training” – adica antrenamentul de somn inca de la cele mai fragede varste.
Multe mame au incredere in acesti experti si apeleaza la ei din diverse motive:
- Se simt epuizate de trezirile frecvente ale bebelusului.
- Cred ca bebelusul nu se odihneste suficient daca se trezeste noaptea si se tem pentru sanatatea lui fizica si mentala.
- Li s-a spus ca nu e normal ca bebelusul sa suga noaptea, ca ar trebui sa doarma toata noaptea, ca somnul fragmentat si hrana nocturna reprezinta “o problema”.
Prin urmare, nu este surprinzator ca multi apeleaza la acesti experti care ofera sfaturi de antrenament pentru bebelusi, astfel incat sa evite “junk sleep”, echivalentul “junk food”-ului in materie de odihna. Citește pe larg despre: Plânsul este semnalul unei nevoi reale iar ignorarea lui lasă urme
Ce sustin “expertii in somnul bebelusului”?
Ca tot ce inseamna somn in afara patutului propriu, dupa o anumita rutina, nu e odihnitor.
Ca daca nu e obisnuit din scutece sa doarma singur, dupa un anumit program, va deveni un adult cu probleme de somn, poate chiar insomniac, dependent de somnifere.
Ca bebelusii au nevoie sa invete sa doarma, prin urmare necesita “antrenament de somn”.
Ca bebelusul trebuie sa fie capabil de “autolinistire” si sa readoarma singur pe parcursul noptii, daca se trezeste.
Ca dupa o anumita varsta care difera de la “specialist” la “specialist”, bebelusii nu mai au nevoie nici de treziri pentru lapte nici pentru confort si ar trebui sa doarma legat toata noaptea
Desi din pacate unele mame isi doresc sa auda aceste lucruri sau ajung sa le creada, desi initial sunt sceptice, ele NU sunt adevarate. Iata cateva informatii despre bebelusi care arata ca nu trebuie sa se intervina asupra somnului lor. CITEȘTE ȘI DESPRE: Bebelușul nu doarme noaptea? Doi factori explică acest ritm dezordonat de somn la nou născut
Din cele mai vechi timpuri bebelusii au dormit langa mamele lor.
Ca tendintele moderne merg in unele societati spre a desparti bebelusul de mama e una, insa antropologic vorbind bebelusii sunt setati de la natura sa adoarma la sanul mamei, cat mai aproape de mama. Nu doar in vremuri stravechi exista aceasta practica ci si in zilele noastre 67% dintre culturile de pe intreg globul pamantesc practica ceea ce se numeste co-sleeping, adica impartirea incaperii de dormit cu copilul. Dintre acestea peste 45% practica si impartirea aceleiasi suprafete de dormit.
In toate aceste culturi copilul nu paraseste spatiul de dormit al parintilor inainte de 1 an, asta cel mai devreme! Bebelusii nu au suferit “mutatii genetice” de-a lungul timpului, este la fel de NORMAL si NECESAR si in zilele noastre, ca si in trecut, ca bebelusii sa fie adormiti la sanul mamei, leganati, plimbati, tinuti in permanenta in contact fizic. CITEȘTE ȘI DESPRE: Scrisoarea bebelușului lăsat singur să doarmă către părinții săi
Leganatul bebelusilor nu este nociv!
Desigur ca vorbim de leganatul cu blandete, cu miscari line, nu de zdruncinat care este extrem de periculos! Experitii in somn sustin ca leganatul bebelusilor creeaza obiceiuri nesanatoase care “inrobesc” parintii si ca somnul bebelusului in carucior, leagan, sistem de purtare, scaun de masina nu este sanatos fiindca nu este odihnitor.
Insa a legana bebelusul care plange este un gest instinctiv inca din timpuri ancestrale iar bebelusii sunt setati sa se linisteasca in contact fizic direct cu parintele, mai ales in miscare. Astfel ca atunci cand nu poate fi tinut in brate caruciorul, sistemul de purtare sau chiar masina sunt “inlocuitori” perfect valabili pe o perioada scurta si sub supraveghere.
Alaptarea pentru a adormi bebelusul este un obicei normal.
In ciuda celor care spun ca nu trebuie sa oferim lapte copilului inainte de somn ci sa-l lasam sa se auto-linisteasca si sa intre singur in starea de somn. Insa suptul elibereaza un hormon care este responsabil cu somnul si se elibereaza atat la copil cat si la mama care alapteaza, ambii beneficiind de un somn mai odihnitor datorita alaptarii. De aceea alaptarea pe pat, la orizontala, este cea mai indicata pentru o buna odihna a ambilor. Alaptarea este cel mai la indemana “somnifer” la care mamele pot alapta luni intregi sau chiar ani, cea mai usoara solutie si cu multe beneficii pentru dezvoltarea benefica a copilului. CITEȘTE ȘI: Regresia somnului din primul an de viață
Somnul bebelusului difera de somnul adultului!
Este absolut nerealist sa avem aceleasi asteptari de la bebelusi sa stea singuri in pat si sa adoarma “neasistati” cata vreme ei au cu totul alte tipare de somn. Bebelusii au doar doua faze de somn: activ si linistit iar un ciclu complet de somn poate sa nu depaseasca 40 de minute. In schimb adultii petrec multe ore in faze diferite de somn, cum ar fi somnul profund si faza de REM (rapid eye movement) in care au loc visele.
Cand bebelusii adorm ei au o faza de somn superficial de aproximativ 20 de minute in care pot fi usor perturbati. Abia ulterior intra in faza de somn linistit in care sunt mai feriti de stimuli iar la sfarsitul fazei active e normal sa se trezeasca fie total fie partial si sa fie ajutati sa treaca in urmatoarea etapa de somn.
In concluzie va trece mult timp pana copilul va fi capabil sa doarma ca un adult, aceasta rar se intampla inainte de etapa prescolara. Prin urmare copilul nu sufera de “junk sleep”, nu are probleme care trebuie rezolvate ci pur si simplu se afla intr-o etapa normala si are somnul specific varstei, prin urmare interventiile exterioare, fie si ale “expertilor” de care am discutat, sunt neavenite.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.