Unii cercetatori considera ca antibioticele au fost cea mai mare descoperire a secolului XIX. In prezent, este greu sa ne imaginam viata fara antibiotice. Exista insa si alimente care au puternice proprietati antibacteriene. Antibioticele au prelungit substantial speranta de viata, au redus mortalitatea infantila si practic au schimbat fata lumii. Antibiotice naturale se regasesc in diverse plante – aliment. Iata care sunt cateva dintre alimentele cu proprietati antimicrobiene.
Ceapa si usturoiul sunt antibiotice naturale
Ceapa si usturoiul sunt plante inrudite. Proprietatile lor antimicrobiene se datoreaza compusilor sulfurati pe care ii contin. Ambele plante au fost folosite in combaterea racelii si gripei dar si a unor afectiuni grave, rolul lor antimicrobian si antiinflamator fiind recunoscute. Usturoiul s-a dovedit eficient impotriva unor tulpini de stafilococi multirezistente si a fungilor. Tot usturoiul combate infectiile virale, in timp ce ceapa blocheaza radicalii liberi care sunt cancerigeni.
Ceapa taiata in 4 si asezata in apropierea locului unde doarme copilul este eficienta pentru decongestionarea cailor nazale si pentru ameliorarea problemelor legate de nas infundat. Compusii volatili care se elimina treptat ajuta la reducerea secretiilor nazale si la refacerea mucoasei. Ceaiul de ceapa amelioreaza tusea si are efect expectorant.
Mierea este de mult timp folosita ca tratament antibacterian
Mierea contine o enzima cu efecte antibacteriene, care elibereaza apa oxigenata si astfel blocheaza cresterea unor tipuri de bacterii. In medicina traditionala chineza mierea neutralizeaza toxinele si diminueaza durerile. Gratie propietatilor ei antibacteriene mierea este folosita in tratarea infectiilor cu Helicobacter pylori si a ulcerului gastric. De asemenea, in cazul arsurilor grave sau a plagilor intinse, mierea este deosebit de eficienta pentru prevenirea suprainfectarii si pentru favorizarea cicatrizarii. Este foarte eficienta in cazul faringitelor, cand se administreaza cate o lingurita de miere care se suge incet si se inghite treptat.
Varza contine compusi sulfurosi care combat cancerul. In plus, varza este foarte bofata in vitamina C. Sucul de varza este foarte eficient in tratarea ulcerului gastric. Combinatia dintre sucul de varza si miere este foarte eficienta. Frunzele de varza strivite pot fi aplicate pe sani in caz de mastita sau pe rani.
Fermentii sunt esentiali pentru sanatate. De fiecare data cand prescriu antibiotice, medicii asociaza un probiotic. Aceste probiotice nu sunt nimic altceva decat bacteriile care produc fermentatia de tip lactic. Nu toate tipurile de fermenti sunt benefice. Fermentatia lactica se intalneste de exemplu in cazul muraturilor. Pentru ca bebelusul nu va primi muraturi, trebuie sa stii ca tot fermentatia de tip lactic sta la baza obtinerii unor produse din lactate. Cele mai la indemana sunt iaurtul, laptele batut sau kefirul, desi in comert se gaseste si o larga varietate de branzeturi fermentate.
Uleiul de oregano se pare ca are proprietati antibacteriene intense. Adaugat in mancare, confera in plus un parfum si o savoare aparte.
Exista multe condimente care contin substante antimicrobiene, care pot actiona similar antibioticelor. Cum in mancare condimentele se adauga in cantitate mica, pentru un plus de aroma, exista in magazinele naturiste uleiuri, extracte sau tincturi care actioeaza in special pe un anumit tip de afectiuni.
Propolisul este un antiseptic extraordinar de eficient
Apicultorii gasesc de destule ori soareci patrunsi in stup, care au fost ucisi de catre albine si inveliti intr-un cocon de ceara si propolis care ii pastreaza intacti, blocand actiunea oricaror bacterii de putrefactie. Efectele sale antibacteriene au fost studiate de catre cercetatori, care au inclus propolisul in compozitia multor antiseptice locale orale. Administrarea sa este insa interzisa la copii cu varsta mai mica de 1 an. Prima administrare trebuie facuta intotdeauna cu prudenta deoarece propolisul este si un puternic alergen si poate determina reactii alergice de intensitati variabile.
CITEȘTE ȘI: 10 semne de deficiențe nutriționale la copii
Ciupercile sunt si ele alimente medicament
Ciupercile sunt foarte bogate in proteine si minerale, fiind singura sursa vegetariana de vitamina D si o foarte buna sursa de germaniu. Vitamina C intareste imunitatea si previne infectiile frecvente din sezonul rece. Niacina din compozitia ciupercilor ajuta la prevenirea bolii Alzheimer, iar antibioticele naturale din structura lor ajuta la prevenirea infectiilor si grabesc vindecarea.
Afinele sunt mici fructe de padure care se gasesc in piete spre sfarsitul verii. Ele cresc intr-un mic arbust cu tepi care se gaseste la munte pe pantele insorite. Afinele sunt foarte eficiente in infectii intestinale si urinare. De asemenea, ele combat diareea si restabilesc pofta de mancare. Se pare ca sucul de afine este eficient inclusiv in combaterea parazitilor intestinali, in speta a oxiurilor.
Siropul de brad este cunoscut pentru efectul sau deosebit ca expectorant. Putina lume stie insa ca mugurii de brad ajuta la fixarea calciului si combaterea rahitismului si ca siropul preparat este si un foarte bun imunostimulator.
Gutuile sunt renumite pentru ca sucul lor este foarte eficient in combaterea infectiilor intestinale, dar el este un extraordinar adjuvant in infectii respiratorii, laringite, bronsite si in simplul guturai.
Citricele in general si lamaile in special sunt renumite pentru cantitatea mare de vitamina C pe care o contin. Datorita ei, ele sunt foarte eficiente ca adjuvant in terapia antiinfectioasa, fiind considerate adevarate antibiotice naturale. Vitamina C este un foarte eficient antioxidant, asadar citricele stimuleaza innoirea celulelor. Chiar si coaja citricelor este eficienta, datorita uleiurilor eterice pe care le contine.
Marul nu este doar un fruct minunat. Sucul sau lipsit de aciditate este singurul suc de fructe care poate fi adaugat in sucurile de legume. El protejeaza stomacul, este eficient in bolile renale, elimina constipatia, combate astenia si este foarte util in perioadele de convalescenta. Sucul proaspat de mere are proprietati expectorante si decongestionante la nivelul aparatului respirator, eliminand secretiile bronsice.
Musetelul este bine cunoscut in medicina populara pentru efectul sau antiseptic. Ceaiul de musetel este un foarte bun dezinfectant asa ca este administrat in gastrite, enterocolite, diverse infectii cutanate.
Perele si sucul de pere sunt indicate in anemii, in surmenaj si in perioadele de convalescenta. Are efecte puternice in infectiile respiratorii insotite de febra si stimuleaza imunitatea in zona aparatului urinar.
Ridichea neagra este bine cunoscuta de parinti pentru efectul puternic expectorant. Sucul de ridiche neagra poate fi cumparat din magazinele naturiste sau poate fi preparat in casa. Ridichea se spala si se taie in doua, se scobeste usor in mijloc iar scobitura se umple cu o lingura cu miere. Lasata peste noapte la frigider, ea va elimina un suc care ajuta la fluidifierea secretiilor bronsice si la eliminarea lor.
CITEȘTE ȘI: ZINCUL: eroul principal în luptă cu infecțiile | Cele mai bune surse alimentare
Sfecla rosie are multe beneficii. Ea este bine cunoscuta pentru continutul crescut de fier, fiind utilizata pentru combaterea anemiei. Mai putina lume cunoaste insa puternicul efect antiviral pe care il are, ajutand corpul sa se apere impotriva infectiilor produse de virusuri. Daca pentru combaterea anemiei sfecla poate fi administrata coapta, efectul antiviral este demonstrat numai prin administrarea sucului proaspat. Deoarece nu este chiar cel mai gustos suc, el poate fi amestecat cu suc de mere.
Socul este folosit pentru sucul de soc. Exista insa si alte preparate mai concentrate, de tipul extracetlor si a tincturilor, care se folosesc in combaterea febrei si ca antiseptic. Socul are si efect laxativ asa ca administrarea sa trebuie facuta cu prudenta.
Toate aceste antibiotice si tratamente naturale trebuie folosite in prevenirea imbolnavirilor. In momentul declansarii simptomelor, mai ales in cazul bebelusilor si al copiilor mici este esentiala consultarea medicului pentru a evita aparitia unor complicatii grave. De asemenea, remediile mentionate mai sus pot reprezenta un adjuvant minunat care sa completeze si sa potenteze tratamentul alopat.
Tu ce tratamente alternative folosesti?
CITEȘTE ȘI: Superalimente cu beneficii enorme pentru sănătatea copilului | Ai grijă să nu-i lipsească din meniu!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.