Christine a adus pe lume cel de-al doilea copil al său în Regatul Unit. Primul copil îl născuse în Timișoara, la maternitatea Odobescu, o naștere de care nu mai vrea să-și amintească. Cel de-al doilea copil l-a născut în Regatul Unit, unde se mutase împreună cu soțul. Deși printre străini, Christine a avut parte de o sarcină și o naștere ca la carte, cu minimum de stres, având în jurul lor numai oameni empatici și calificați pentru meseria de aducere pe lume a bebelușilor. Citește povestea ei!
Totul a început în 12 Septembrie 2020 când am aflat că sunt însărcinată. Mare bucurie pentru noi, care mai aveam o fetiță de aproape 5 ani atunci, născută în România la maternitatea Odobescu, din Timișoara. Când am aflat că sunt însărcinată, au început temerile, deoarece nu am avut o naștere prea frumoasă în România… Eu și soțul eram în UK, în Țara Galilor mai exact, și nu știam care este procedura în altă țară când afli că ești însărcinată.
Primul lucru pe care l-am făcut a fost să sun la doctorul de familie.. Ei m-au înregistrat telefonic ca fiind însărcinată și mi s-a spus să aștept telefonul de la moașă, care va veni în jurul săptămânilor 8 sau 10 de sarcină. M-am stresat, evident! Mă gândeam cum se poate ca într-o țară atât de civilizată să nu se facă nicio ecografie până prin a douăsprezecea săptămână de sarcină?! Ce fac până atunci? Dacă nu e în regulă sarcina? Mii de întrebări erau în capul meu atunci.
Apoi am făcut un test de sarcină care îți arată în câte săptămâni de sarcină ești. Sarcina mea avea în jur de 3-4 săptămâni. Moașa m-a sunat, într-adevăr, când ajunsesem în a nouă săptămână de sarcină, iar prima ecografie am făcut-o la 12 săptămâni, ocazie cu care am aflat, surpriză, că sarcina mea avea, de fapt, 14 săptămâni.
Monitorizare ca la carte
Dar totul era în regulă. Am întrebat ce sex va avea copilul, neștiind că protocolul lor este de a spune acest lucru abia la ecografia de 20 de săptămâni. Tot atunci mi-au făcut și analize de sânge, urină, am primit vitamine și tot ce aveam nevoie gratis.
Următoarea ecografie am făcut-o la 20 de săptămâni, când am aflat că vom avea un băiețel. Totul era în regulă, însă am făcut din nou analize de urină și, din cauză că aveam puțin peste greutatea pe care trebuia să o am, mi-au mai făcut ecografii pe tot parcursul sarcini până la 40 de săptămâni.
Procedura care i-a declanșat naștere
Ajunsesem la 40 săptămâni și nașterea nu se declanșa. Apoi, la un control făcut de moașă, aceasta mi-a făcut un „stretch and sweep“ (din ce am văzut eu pe internet, practic dezlipește placenta de uter, însă mie îmi spuneau că gâdilă bebelușul ca să-l grăbească să iasă afară 😂).
INFO Clubul Bebelușilor: „stretch and sweep“ (în traducere: întindere/dilatație și măturare/ștergere) este termenul colocvial pentru îndepărtarea membranei care înconjoară copilul, procedură care este folosită ca formă de inducere a travaliului. Numit și „strip and stretch“, descrie procesul prin care obstetricianul efectuează un examen vaginal și, folosind degetele, încearcă să întindă și să extindă colul uterin al gravidei printr-o mișcare circulară la 360°, iar măturarea se referă la separarea membranelor de locul unde acestea aderă, în porțiunea inferioară a uterului. Este o alternativă la alte tehnici de inducere a nașterii, cum ar fi ruptura artificială a membranelor și/sau administrarea de Syntocinon.
Procedura nu a fost tocmai plăcută, dar nici extrem de neplăcută. Asta se întâmpla în 10 mai 2021, iar în 12 mai 2021 eu aveam încă contracții false, corpul meu refuza să se pregătească de naștere. Tot în aceeași zi, am sunat la doctorul de familie și am cerut o întâlnire cu moașa din nou. Ea mi-a făcut încă o dată procedura „stretch and sweep“ și mi-a zis că până mâine voi naște.
Dar cum nici a doua zi nu aveam dureri de naștere, am plecat la spital să mă monitorizeze… și am aflat că încă nu o să nasc. 🤦♀️
Începutul travaliului
A doua zi, însă, mă trezesc la ora 10 cu niște dureri, deși nu foarte mari, diferite de ceea ce avusesem până atunci. Începea travaliul. Sarcina aveam deja 40+4 săptămâni. Am sunat la centrul de naștere și mi-au explicat foarte frumos ce și cum să fac: să fac baie în cadă, să urc scările și să le cobor, să fac treabă prin casă și să sun înapoi în două ore. În două ore avea deja contracții din 6 în 6 minute, destul de regulate. Foarte frumos mi-a vorbit din nou personalul de la centrul de nașteri, m-a calmat spunându-mi că pot să merg la ei în orice moment, dar sfatul lor este să aștept până când contracțiile vor fi din 4 în 4 minute. Am sunat apoi cred că din oră în oră, până când mi s-a spus că pot să merg la spital să mă controleze.
Nașterea
Cum am ajuns la centrul de nașteri, am fost cazată singură într-un salon, doar cu soțul meu. Lui i-au făcut test covid, mie nu, eu am avut voie fără mască în centrul de nașteri, soțul trebuia să poarte mască. Salonul era super, avea baie proprie, pătuț de ATI pentru bebe.
La 6 și jumate aveam 3 cm dilatație. M-au supravegheat încontinuu, mi-au oferit de băut și de mâncat mie și soțului meu, controlau din 15 în 15 minute bătăile inimii lui bebe. La ora 9 mi-au făcut un nou control și mi-au oferit gazul anestezic, care pur și simplu îmi lua durerile cu mâna. Contracțiile mele erau tot la 2-3 minute.
CITEȘTE ȘI: Cum percepe bebe nașterea în fiecare stadiu, ce simte în acele momente pas cu pas
De la ora 9 până la 11:45 când am născut, o moașă a stat non-stop cu mine și cu soțul în salon – îmi oferea apă de câte ori ceream, mă monitoriza din 10 în 10 minute, mă încuraja, râdea cu noi, făcea ca tot stresul nașterii să fie mai mic, pur și simplu ne oferea tot confortul posibil. Engleza noastră e la nivel conversațional, dar din cauza durerilor nu mai reușeam să comunic așa cum trebuia ca să ne înțelegem. Ea stătea și mă asculta cu calm și răbdare până înțelegea ce doream.
La 11:35 mi s-a rupt apa natural. Atunci am simțit bebelușul cum a coborât și am simțit brusc nevoia să împing. Moașa din salon a chemat încă o moașă și totul s-a întâmplat atât de repede, încât soțul nici nu a mai apucat să filmeze deși primisem acordul lor.
Întâlnirea cu bebelușul și ora magică
Am născut cu încurajări că fac totul bine, că este totul în regulă. Când bebe a ieșit, mi l-au pus direct pe piept. Soțul a tăiat cordonul ombilical, m-au ajutat să îl pun la sân în primul lui minut de viață și l-au lăsat pe pieptul meu pentru încă cel puțin o oră. În acest timp, bebe a supt de 3 ori, iar eu și tati ne-am bucurat de prezența lui. Moașele au curățat salonul și pe mine, apoi după ce bebe nu a mai supt l-au controlat, cântărit și măsurat, toate aceste controale fiind făcute acolo, lângă noi, în salon cu noi. Nu l-au luat nici măcar un minut de lângă noi! Apoi l-au îmbrăcat și mi l-au dat din nou la sân.
Tati avea voie să stea peste noapte cu noi, dar am decis împreună să plece acasă, să se odihnească, deoarece bebe dormea, era totul bine cu noi. Peste noapte, moașele au venit la noi în salon din două în două ore, dar foarte încet intrau, ca nu cumva să ne trezească.
Următoarea zi tati a venit in jur de ora 10. Am primit micul dejun din spital, iar pentru prânz m-au întrebat ce as dori din cele 3 feluri de mâncare pe care le aveau în meniul zilei.
CITEȘTE ȘI: Câtă magie are loc într-o oră bebelușească? Cum putem beneficia în maternitățile de stat de ora magică
Plecarea acasă
La ora 2 a venit o doamnă doctor, care l-a controlat pe bebe din cap până în picioare – toate în salon cu noi! Tot ceea ce îi făcea ne explica și pentru toate ne cerea acordul. La final, toate fiind în regulă cu bebelușul, ne-a felicitat și ne-a răspuns pe loc la toate întrebările pe care le-am avut, calmă și cu zâmbetul pe buze.
Apoi am plecat acasă, practic a doua zi după ce am născut. Nu îmi venea să cred, deoarece în România m-au ținut 4 zile după naștere! În fiecare zi care a urmat, timp de o săptămână, au venit moașele acasă la noi – îl cântăreau, îl măsurau, au făcut proba suptului să vadă cât suge la alăptare –, și toate astea acasă, în confortul casei noastre. Apoi controale au fost la 2, 4 și 6 săptămâni, tot acasă, și tot de către moașe.
Totul a fost perfect, am avut o experiență a nașterii de neuitat, însă tare mi-aș dori ca și femeile din Romania să aibă parte de experiență ca a mea…
CITEȘTE ȘI DESPRE: Prima respirație a nou născutului și primele momente ale mamei cu nou născutul
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.