Cu siguranta ati auzit pana acum de tragedii intamplate unor familii, copii mici care s-au inecat cu diverse alimente si din pacate nu au putut fi salvati. Riscul de inec la copiii sub 5 ani este foarte mare si din pacate multi parintii il ignora pe principiul “noua nu ni se poate intampla/se exagereaza, noi cum de nu am murit si am mancat de toate?/ nu putem trai doar cu frica in san”. Sau, poate si mai grav, sunt mame care cunosc aceste riscuri dar considera ca al lor copil “este destept/ stie gestiona orice mancare”.
Dar medicii avertizeaza, pe baza experientei, ca una dintre cele mai frecvente cauze ale deceselor accidentale la copiii sub 5 ani, mai ales cei sub 3 ani, este obstructia completa a cailor aeriene cu un corp strain, inclusiv alimente considerate “benigne” de unii parinti. Ar trebui, pentru siguranta copilului, sa tinem toti cont de faptul ca unele alimente sunt strict interzise sub 3 ani si este de preferat sa le evitam pana la 5! Trista realitate este ca un copil se poate ineca cu absolut orice si din acest motiv trebuie neaparat sa tinem cont de aceste generalitati:
Ar trebui sa cunoastem manevra de dezobstructie a caii aeriene la copil
Exista cursuri de prim ajutor inclusiv gratuite pe care orice parinte ar trebui sa le faca inca de dinainte de inceperea diversificarii. De asemenea se pot urmari tehnicile de dezobstructionare/resuscitare postate de personal calificat pe diverse site-uri.
Sa nu lasam niciodata copilul sa manance nesupravegheat!
De asemenea sa-i oferim mancare strict la masa, nu in masina/carucior, in timp ce se plimba, alerga sau sta culcat.
Sa evitam alimentele cu risc mare de inec: aceasta este partea pe care o vom dezvolta acum.
Alimente care au risc inalt de inec si cum putem minimaliza riscurile
Alimente mici si tari prezinta risc mare de inec
Aceste sunt foarte greu de muscat/sfaramat/mestecat in asa fel incat sa fie inghitite in siguranta astfel incat pot ramane blocate in caile aeriene ale copiilor. In aceasta categorie intra nucile, alunele, migdalele, toate nuciferele, semintele mari precum cele de dovleac si de floarea soarelui, fructele uscate gen stafide, smochine, bucati de morcov crud,merele,rodia, alimente care se pot rupe in bucati tari precum biscuitii/rondelele de orez, popcornul. Pentru a reduce riscul de inec:
-
- nu le oferiti intregi copiilor sub 5 ani
- puneti-le in mancaruri rasnite fin sau sub forma de unt de arahide
- fierbeti morcovii pana au o textura moale
- oferiti marul fiert la aburi sau copt.
Alimetele mici rotunde sau ovale prezinta risc de inec
Si aceste alimente, datorita formei lor, pot ramane blocate in caile aeriene. In aceasta categorie intra: strugurii, afinele, rosiile cherry, fructele cu samburi mari, mazarea, bomboanele si acadelele. Pentru a reduce riscul de inec:
- Taiati strugurii si rosiile cherry in sferturi
- Lasati la hidratat stafidele si smochinele pana se inmoaie si taiati-le in jumatati daca sunt mari
- Scoateti samburii din fructe inainte de a le oferi copilului
- Zdrobiti mazarea cu furculita
- Evitati complet bomboanele si acadelele pana la minimum 3 ani!
Alimentele cu piele sau frunzele
In aceasta categorie intra carnea de pui cu pielita, cremvurstii, carnaciorii, prunele, piersicile, nectarinele, merele, perele, kaki samd, precum si frunzele crude de varza, spanac, salata verde etc. Pentru a reduce riscul de inec:
- Serviti-le decojite
- Scoateti samburii din fructe
- Tocati fin salata sau spanacul
- Oferiti varza si spanacul gatite si taiate fin
Alimente care prin compresie pot lua forma gatului si se pot bloca acolo
Aici intra cremvurstii si carnaciorii de orice fel, bucatile de carne, bomboanele gumate, guma de mestecat. Pentru a se reduce riscul de inec atat cremvurstii cat si diversele tipuri de carnaciori trebuie serviti fara membrane, chiar daca e comestibila, si taiati sub forma de “finger food” sau tocati marunt si amestecati in alte mancaruri. Bomboanele si guma de mestecat sunt de evitat total sub 3 ani, de preferinta sub 5.
Alimentele fibroase cum ar fi diverse telina, gulia, ananasul crud. Acestea au fibre care pot ingreuna capacitatea copilului de a le rupe in bucati mici si mesteca. Pentru a reduce riscul de inec taiati-le de-a lungul fibrelor. CITEȘTE ȘI: Diversificarea naturală (autodiversificarea) – Ghid complet
Reguli generale pentru a evita riscul de inec cu alimente la copii
In final am dori sa recapitulam regulile generale menite sa scada riscul de inec, masurile generale de precautie, nu doar in ceea ce priveste alimentele. Este un aspect foarte important, nu degeaba toate jucariile care contin piese mici, rotunde si/sau tari contin avertizmentul:”interzis sub 3 ani, risc de inec/sufocare”.
Nu lasati la dispozitia copilului mic obiecte cu risc mare de inec. Copiii au tendinta de a baga lucruri in gura chiar si la 2-3 ani, in joaca sau de curiozitate. Nu va bazati ca “al meu copil nu face asta!” deoarece nu poti sti niciodata cand copilul il poate baga in gura, deci nu le lasati la indemana monede, baterii mici si rotunde, obiecte extrem de periculoase, cum ar fi magnetii.
Daca copilul are un frate mai mare dar totusi nu suficient de mare pentru a intelege ca un bebelus/toddler nu are voie sa manance anumite alimente, aveti grija sa nu-l hraneasca cu bomboanele sale sau alte alimente periculoase pentru un copil mic. De asemenea aveti grija la piesele mici de lego sau alte jucarii ale copilului mai mare care pot fi periculoase pentru cel mic.
Faceti diferenta intre inec si gag. In timp ce mananca bebelusii pot avea gag-uri, pe care in general le pot gestiona, fiti pe faza dar nu va panicati. Oferiti in schimb rapid primul ajutor daca recunoasteti semnele inecului! In niciun caz nu sariti sa il bateti pe spate, cum din panica fac cei care nu stiu notiuni elementare de prim ajutor, puteti inrautati lucrurile!
Nu oferiti niciodata mancare in timp ce copilul se plimba/alearga, se da in leagan sau pe tobogan, este in carucior in mers sau in pozitie semi-culcata. In scaunul de masa nu prindeti copilul cu centuri, in caz de interventie rapida ele incomodand si putand pierde timp pretios pana le desfaceti, mai ales daca va panicati si va pierdeti cu firea. CITEȘTE ȘI: Pericolul înecarii cu alimente la copii, Manevra Heimlich de salvare de la sufocare
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.