In primul rand, dragi proaspete mame, nu va lasati speriate de titlul acestui articol! Sa nu va imaginati ca urmeaza o lunga lista de restrictii care va vor face sa va temeti de alaptare mai rau decat un post negru. Circula multe mituri pe aceasta tema, a alimentatiei in alaptare, dar noi nu va vom pune in niciun caz la vreun regim plictisitor cu fierturi si compoturi, caci nu e cazul! Alaptarea nu este o boala, sa presupuna regim alimentar drastic. Din pacate inca in multe maternitati mamele sunt externate cu o lunga lista de alimente care ar trebui evitate, cum ar fi fructele si legumele crude cand de fapt ele sunt chiar recomandate, fiind o sursa excelenta de vitamine, minerale si fitonutrienti!
Atunci cand vorbim de alimentatia in timpul alaptarii desigur ca este bine sa avem si unele precautii, deoarece exista totusi alimente care pot dauna lactatiei sau unora dintre bebelusi. Lista alimentelor de evitat poate fi mai lunga sau mai scurta in functie de bebelus, nu exista alimente care sa faca rau tuturor, depinde de sensibilitati, de aceea nu trebuie eliminat nimic din start din alimentatie ci testat in doze mici.
CITEȘTE ȘI: Creșterea in greutate la bebelușul alăptat
Reguli bine de urmat in ceea ce priveste alimentatia mamei in timpul alaptarii:
In majoritatea cazurilor ceea ce face rau mamei, face rau si bebelusului! Deci daca stiti din experienta ca anumite alimente va baloneaza, va dau stari de rau, va constipa, va provoaca diaree e mai bine sa le evitati, chiar daca va este pofta, deoarece sunt sanse foarte mari sa aiba acelasi efect si asupra copilului.
Mamele carora alimente precum fasolea/varza/conopida le pica bine, pot manca linistite cand alapteaza. Cele care au probleme digestive in urma consumului mai bine sa le evite sau sa le testeze in doze mici.
Testati alimentele pe care le suspectati a fi cauzatoare de colici, alergii, balonari. Trebuie remarcat un tipar insa inainte de a trage concluzia ca un aliment ingerat de mama ii dauneaza copilului, adica aceeasi reactie sa apara de 2-3 ori, altfel ar putea fi o pura coincidenta.
Daca apare o eruptie cutanata la copil verificati intai daca nu e posibil sa fie din cauza vreunui detergent sau balsam de rufe, creme de corp, inainte de a trage concluzia ca e un anumit aliment.
CITEȘTE ȘI: Alimentația mamei în alăptare și colicii bebelușului
Sa vedem si o lista cu alimentele care ar putea crea probleme in alaptare:
Cafeaua si alaptarea
Cafeaua nu este un aliment propriu zis, dar trebuie sa stim ca multor bebelusi le dauneaza, de aceea este bine de evitat macar in primele saptamani si oricum sa nu se faca exces nici mai tarziu, deoarece este eliminata greu din organismul copilului iar sistemul lor nervos este fragil si pot aparea stari de agitatie.
Aceeasi precautie este necesara si pentru alcool, desigur. Un pahar mic de bere, sampanie sau vin la cate un eveniment sau ocazional cand isi doreste mama nu ridica probleme, dar alcoolul in cantitate mare, da. Este de evitat in special in primele saptamani cand sistemul nervos al nou-nascutului este fragil, dupa cum spuneam.
CITEȘTE ȘI: Pot să beau cafea în timp ce alăptez? Efectele cofeinei în laptele matern
Condimentele si alaptarea
Multi bebelusi nu au nicio treaba cu mancarea condimentata a mamei, altora in schimb nu le place nici gustul laptelui nici starile pe care i le confera. Daca va place mancarea condimentata testati intai sa vedeti in ce categorie se afla bebelusul.
Tot aici am putea mentiona si usturoiul si ceapa: acestea le sunt indiferente majoritatii bebelusului, unora chiar le place mai mult gustul laptelui dupa ce mama a consumat usturoi sau ceapa, mai ales daca mama a mancat mult in timpul sarcinii, dar sunt si bebelusi carora nu le place gustul laptelui daca mama a consumat unul dintre aceste doua alimente.
Lactatele de orice tip si alaptarea
Se aplica doar in cazul bebelusilor cu intoleranta la lactoza sau la proteina laptelui de vaca. Acestea sunt diagnostice care ar trebui puse de medic in urma unor analize si teste specifice.
Daca observati reactii alergice la bebelus, dermatita atopica, simptome digestive sau chiar respiratorii aparent fara cauza incercati sa eliminate o perioada toate produsele lactate din dieta voastra, inclusiv cele care contin lactoza “ascunsa”(mezeluri, supe la plic, ciocolata, prajituri si alte dulciuri, mustar si ketch-up, cititi cu atentie etichetele). Daca in urma excluderii lactatelor din alimentatie bebelusului ii dispar simptomele inseamna ca aceasta a fost cauza, dar ar trebui facute si niste teste de confirmare.
Citricele si alaptarea
Majoritatea bebelusilor nu au absolut nicio problema daca mama consuma citrice pe parcursul alaptarii, insa exista si un numar redus de copii la care pot aparea unele iritatii gastro-intestinale, scaune acide, eventual eruptii cutanate, deci e de urmarit reactiile si de procedat in consecinta.
Menta si patrunjelul in timpul alaptarii.
Acestea sunt doua plante care sunt recomandate femeilor care vor sa intarce, deci diminueaza cantitatea de lapte matern. Desigur ca un ceai de menta din cand in cand sau niste patrunjel adaugat in mancare nu afecteaza cu nimic productia lactate, trebuie evitate doar cantitati foarte mari de ceai de menta sau anumite pastile pe baza de patrunjel.
In concluzie, nu trebuie sa porniti in alaptare cu mari precautii si sa excludeti din start din lista anumite alimente, ci trebuie sa le testate pe cele care vi se par ca au un potential “deranjant” pentru bebelus.
Si tineti cont ca in alaptare trebuie sa urmati aceleasi reguli de bun-simt care protejeaza sanatatea oricui si oricand, nu doar a femeilor care alapteaza: mancati cat mai echilibrat, sanatos, natural si evitati alimentele nocive precum mancarurile cu rantas, prajelile, grasimi in exces, bauturi acidulate, combinatiile nesanatoase si bebelusul va fi si el protejat!
CITEȘTE ȘI: 5 motive importante (și NORMALE) pentru care bebelușii alăptați se trezesc să pape peste noapte
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.