În aceste zile nu ai cum să nu te întrebi ce se poate face într-o situație de criză, ce se recomandă, ce este bine să știm. Sunt foarte multe lucruri de discutat, lucruri care merită o atenție deosebită, dar eu o să mă refer strict la partea de alăptare și hrănire a bebelușului. Și pentru că și aici sunt extrem de multe informații prin care este bine să navigăm, le voi structura punctat. Înainte de a începe vreau să îți spun că laptele matern, într-o situație de criză, este cel mai sigur aliment pentru bebeluș.
Pe lângă oferirea tuturor nutrienților de care un pui de om are nevoie pentru a crește și pentru a se dezvolta armonios, laptele matern este ușor accesibil, este întotdeauna la îndemână, nu trebuie preparat, nu trebuie încălzit sau răcit și nici nu depinde de “aprovizionare” sau sterilizare (cum se întâmplă, de exemplu, în cazul formulei).
Nu uita că cele mai multe dintre mămici pot alăpta cu succes. Ce-i drept, uneori este nevoie de ajutor “personalizat” și este bine să știi cum să îl obții. Imediat îți spun detalii în acest sens. Dacă ai nevoie de informații suplimentare sau te interesează o situație anume, comentează la acest articol și îți răspund cu mult drag. La final vei descoperi și un ghid privind nutriția sugarului în condiții de criză, flyer realizat de ELACTA (organizație ce adună sub umbrela sa toate asociațiile consultanților în lactație din toată Europa) și Asociația Consultanților în Lactație din România.
Adună informații corecte
De cele mai multe ori ne informăm despre naștere sau despre cum să ne creștem mai bine copilul. Partea legată de alăptare este, de cel mai multe ori, omisă. Pentru că pare extrem de simplu de făcut. Ce poate fi mai greu în a lua bebelușul în brațe și a-l pune la sân, nu? Dar, se întâmplă, în foarte multe cazuri, să apară dificultăți. Pentru că indiferent de cât de natural și normal este să ne punem puii la sân, alăptarea are nevoie de învățare. Tocmai de aceea, este bine să aduni cât mai multe informații legate de alăptare, informații din surse oficiale, de la persoane calificate pentru a face recomandări în acest sens, să urmărești clipuri legate de atașareși alăptare, etc.
Cere ajutor specializat
Înainte de naștere poți viziona cursuri de alăptare online sau chiar poți lua legătura cu un consultant în lactație acreditat internațional IBCLC. Astfel, poți adresa întrebări la care nu ai găsit răspunsuri în momentul în care te-ai documentat. Și chiar poți afla și alte detalii care, cine știe, te pot ajuta în anumite situații.
CITEȘTE ȘI DESPRE: 11 Clipe înfricoșătoare împreună cu nou-născutul pentru orice mamică la primul bebeluș
Mituri bune de alungat
Trăim, în mod obișnuit, fără a fi obligați să trecem printr-o situație de criză, purtând în spate greutatea mitului “Nu ai lapte”, auzit aproape în unanimitate de mamele ce tocmai au născut. Dar există și mitul “pierzi laptele din cauza stresului”. La cât de stresați suntem, noi, oamenii, de când lumea, nu am mai fi existat ca specie dacă pierdeam laptele la orice urmă de anxietate.
Ce se întâmplă, într-adevăr, în condiții de criză, este să nu mai “iasă” laptele? Nu înseamnă că nu mai este lapte, ci că reflexul de ejecție a laptelui este inhibat. Iar acest lucru se poate rezolva prin ținerea bebelușului cât mai mult la sân și prin găsirea unor modalități de relaxare (știu că în condiții de criză, relaxarea pare că nu are vreun loc sau sens sau șansă de a-și face apariția, dar merită încercat). În rest, este bine să pui puiul la sân cât mai repede după naștere, să faci compresii asupra sânului și să îl muți de la un sân la celălalt atunci când nu îl mai auzi înghițind.
Suplimentarea în condiții de criză
Înainte de a vorbi despre suplimentare aș vrea să repet ideea de a încerca mai întâi alăptarea. Cum spuneam caută peste tot informații. Sună la 07ALAPTARE, la 0743laptic și vorbește cu specialiști în alăptare care oferă sfaturi GRATUIT. Chiar dacă există tendința de a introduce suplimentare de teamă că bebelușul nu are suficient, poți rezolva această temere stând cu copilul mult timp la sân.
Cu cât alăptezi mai mult, cu atât vei avea lapte mai mult. Introducerea ne-necesară a unui înlocuitor de lapte matern poate sabota producția de lapte. Dacă este totuși necesar să îi dai copilului suplimentare cu formulă de lapte praf, ține o legătură strânsă cu persoanele care distribuie laptele praf, cere detalii clare despre preparare, păstrare și sterilizare. Nu “subția” formula, ci prepar-o fix așa cum este indicat.
DESCARCA Ghidul Nutriția sugarului în condiții de criză
Харчування дитини в кризових ситуаціях
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.