Poveste de alăptare, trimisă cu drag de Ina, mamica unui băiețel minunat de 6 ani
Alăptarea pentru copil este cea mai sănătoasă și plină de beneficii hrană, nu doar pentru trupul micuțului, ci și pentru sufletul său. Ea creează o legătură profundă și unică între mamă și copil, un fir invizibil care îi unește și care devine sprijin atunci când copilul este bolnav sau în nevoie de alinare.
Am avut privilegiul să alăptez timp de 2 ani și 9 luni. În tot acest timp, am simțit cum această conexiune specială cu copilul meu devine din ce în ce mai puternică. Din păcate, am fost nevoită să închei acest capitol minunat din cauza unei nevralgii severe, care necesita tratamente puternice. A fost un moment în care m-am simțit extrem de vulnerabilă, când am simțit că nu mai pot continua. Presiunea celor din jur a contat și ea, pentru că mereu mi se spunea că sănătatea mea se deteriora din cauza alăptării.
Decizia de a opri alăptarea a fost grea, dureroasă, dar făcută cu inima plină de dragoste și responsabilitate, știind că a fost cea mai bună alegere pentru noi amândoi. Deși am simțit o durere profundă în acel moment, am rămas cu recunoștință pentru fiecare clipă petrecută în acest proces sacru, pentru fiecare privire, zâmbet și atingere care ne-au legat în acea perioadă unică a vieții noastre.
Te-ai informat despre alaptare in timpul sarcinii sau nu te-a preocupat acest aspect? Daca te-ai informat, de unde ai “colectat” aceste informatii?
Nu m-am informat despre alaptare in timpul sarcinii, dar nu pentru ca nu m-ar fi preocupat acest aspect, ci pentru ca aveam un job foarte solicitant care imi manca tot timpul. Am apucat sa citesc o singura carte unde se regaseau si informatii despre alaptat.
Cum a fost debutul alaptarii, cand ai pus copilul la san dupa nastere, cum au decurs primele zile?
Debutul alaptarii a fost destul de greoi, am avut colostru abia a doua a zi dupa nastere, dar cu toate astea copilul a fost pus la san dupa 6 ore de la venirea lui pe lume. Primele zile dupa nastere au fost foarte grele, nu am reusit sa atasez corect copilului la san, lipsa de informatii isi spunea cuvantul si asa au aparut si primele rani care aproape ma faceau sa renunt.
Ai simtit ca ai nevoie de sprijin in alaptare? Ai primit acest sprijin? De la cine sau sub ce forma?
Da, in primele saptamani am simtit nevoia de sprijin si l-am primit de la pediatra copilului si pe la 4 luni cand mi s-a reglat lactatia si aveam sanii goi si mi se parea mie ca nu am suficient lapte si atunci mi-a recomandat cineva sa intru pe grup de suport si aici am gasit raspuns la intrebarile mele.
Ai simtit vreodata ca ti se pun piedici in alaptare? Detaliaza
In saptamana a doua dupa nastere am vrut sa renunt la alaptat. Ranile de la sani care nu treceau, copilul care plangea si cei din jur ziceau ca de foame, m-au facut sa ii ofer lapte praf si asa in a treia a saptamana deja refuza sanul. Norocul a venit cand am cunoscut pediatra copilului si m-a ajutat cu sfaturi cum sa il fac sa accepte din nou sanul si asa la o luna renuntasem complet la laptele praf si alaptam exclusiv. CITEȘTE ȘI: Atașarea corectă la sân a bebelușului în timpul alăptării | Urmărește aceste indicii
Care au fost greutatile intampinate pe parcursul alaptarii si cum ai reusit sa le depasesti
Atasarea copilului la san cred ca a fost principala mea problema si am reusit intr-un final cu ajutorul pediatrului . Alte probleme intalnite au avut legatura cu cee ace avem voie noi sa mancam sau cu ce medicamente putem lua in timpul alaptarii.
In ce mod crezi ca te-a ajutat pe tine alaptarea, care sunt avantajele pe care le-ai identificat pentru tine?
Principalul meu avantaj a fost acela ca a pus o mare frana endometriozei, caci din spusele medicilor, aceasta era in organism inainte de a avea un copil, dar sarcina si alaptarea prelungita nu au lasat-o sa se dezvolte. Alaptarea este cea mai comoda si practica metoda de a hrani un copil, nu ai nevoie de biberoane, sterilizatoare, nu trebuie incalzit sau racit, este mereu la indemna ta. Un alt mare avantaj, atat pentru mine, cat si pentru copil, a fost acela ca atunci cand era copilul bolnav, era foarte de ajutor si alina si linistea copilul si implicit imi dadea mie linistea de care aveam nevoie
In ce mod crezi ca l-a ajutat pe copil alaptarea, ce avantaje ai identificat pentru el?
Alaptarea pentru copil este cea mai sanatoasa si benefica hrana, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Deasemenea, creeaza o legatura deosebita intre mama si copil sau il ajuta in momentele in care acesta este bolnav.
Cum s-au raportat membrii familiei (partener/parintii tai/socrii tai/eventuali frati mai mari ai copilului) la acest aspect, al alaptarii?
In primul an am fost sustinuta de catre toti membrii familiei, dupa un an si jumatate am inceput sa fiu criticata de cei din jur ca este de ajuns, ca trebuie sa intarc copilul ca acel lapte nu ii mai ofera nici un beneficiu si ca ii fac mai mult rau decat bine.
Ai simtit vreodata ca ai dori sa intrerupi alaptarea, ca nu mai rezisti? Ce te-a facut sa nu pui in practica acest gand?
Dupa 2 ani a fost cea mai grea perioada intrucat copilul sugea noaptea din ora in ora si efectiv nu ma puteam odihni deloc iar a doua zi eram mereu obosita. Singurul lucru care m-a facut sa merg mai departe cu alaptarea este acela ca stiam cate beneficii are aceasta si de cate ori, atunci cand A. era bolnav, m-a ajutat. CITEȘTE ȘI: La 2 ani e prea mare pentru a mai fi alăptat? E alăptarea prelungită o deviere de la normal?
Cat a durat alaptarea? Cum s-a incheiat?
Am alaptat 2 ani si 9 luni si s-a incheiat deoarece am facut o nevralgie groaznica care avea nevoie de medicamente puternice si atunci am avut un moment de slabiciune in care am zis ca nu mai pot. Bineinteles ca si presiunea celor din jur a cantarit mult in luarea acestei decizii deoarece toti imi reprosau ca starea mea de sanatate s-a degradat din cauza alaptarii.
Daca ar fi sa dai cateva sfaturi despre alaptare viitoarelor mame, care ar fi acelea?
Sfatuiesc toate mamele sa alapteze, cat mai mult, deoarece este cel mai minunat sentiment atunci cand iti alaptezi copilul si cel mai usor mod de a-l hrani si de a-i oferi alinare.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.