Una dintre framantarile frecvente ale proaspetelor mamici este legata de cantitatea de lapte matern care ajunge la copil. „Oare se satura? Oare am destul lapte? Oare nu de foame plange?” sunt intrebari pe care multe mame si le pun. De multe ori mamele care hranesc copilul cu formula aduc un argument care le debusoleaza pe mamele care alapteaza: „Eu macar stiu exact ce cantitate de lapte a baut, pot calcula cat a baut in total intr-o zi”. Este drept ca alaptand nu ai cum sa stii exact cati ml de lapte bea bebelusul, dar asta chiar nu are nici o importanta. In cazul alaptarii de la san nu are rost sa fim obsedati de cifre si de “gramaj exact”. Exista alte semne dupa care ne putem ghida pentru a ne linisti in privinta aceasta:
- daca bebelusul are un tonus bun
- uda suficiente scutece pe zi
- este atasat corect la san
- se aude, simte in timp ce inghite cand e la san.
Oricat de tentanta ar parea, proba suptului ar trebui evitata, caci de cele mai multe ori panicheaza mama fara motiv si ii induce stres. Recomandat ar fi ca bebelusul sa fie cantarit o data pe luna, folosindu-se acelasi cantar. Este foarte important sa alaptati la cerere, nu la program dupa cum din pacate se mai practica. Putem doar sa speram ca aceasta practica va disparea cat de curand.
Citește și despre: Pe holul secției de neonatologie se închinau ode biberoanelor. Alăptarea, un proces atât de natural, parea că este inhibată, discreditată și poate chiar blamată …
Daca bebelusul este alaptat la cerere, de cate ori doreste, daca atasarea la san este corecta, iar copilul nu da semne de deshidratare precum fontanela adancita, lipsa de elasticitate a pielii, lipsa urinarii cu frecventa necesara (minimum 5 scutece/zi in primele saptamani), atunci cel mai probabil copilul primeste suficient lapte. Nu trebuie sa interpretati de fiecare data cand plange ca o face de foame. Bebelusii pot plange din diverse motive, incercati sa le eliminati pe rand fara sa va ganditi ca plange din cauza laptelui insuficient.
Citește și despre: „Furia laptelui” poate dura chiar și 2 zile, dar cât timp simptomele nu se accentuează, totul este normal
Aveti incredere ca propriul vostru corp se poate adapta nevoilor bebelusului, iar laptele se va forma pe masura cererii. De asemenea nu incercati sa aflati “cat lapte aveti” mulgandu-va si masurand, pentru ca nu are nicio relevanta. Gurita copilului este mult mai eficienta decat orice pompa. Multe femei nici nu reusesc sa mulga mai mult de cateva picaturi si totusi atunci cand alapteaza, bebelusul primeste suficient lapte.
Citește și: Deși biberonul și suplimentarea cu lapte praf sunt o practică frecventă în maternități, este recomandat să încerci să scapi de amândouă rapid
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.