Cred că în primele săptămâni de după naștere am plâns în fiecare zi. La ambele nașteri! Și nu aveam niciun motiv, nu aveam nevoie de nici un motiv. Pur și simplu eram epuizată și nu reușeam să mă odihnesc niciodată suficient.
Ziua mea era la 5 zile după ce s-au născut gemenii. Am plâns toată ziua, după fiecare telefon, felicitare sau buchet de flori primite, mărturisesc mamele că au simțit imediat după naștere.
Ai avut parte de o naștere superbă, bebelușul e la tine în brațe, mănâncă liniștit, toată lumea pare să fie fericită… în afară de tine, care în loc să te simți binecuvântată, nu te poți opri din plâns și ești copleșită de o tristețe incredibilă.
Pe scurt, despre baby blues
Baby blues nu are, până la acest moment, o traducere fidelă în limba română. El este diferit de depresia postnatală – mai profundă, mai de durată și cu instalare mai târzie – și nu trebuie confundat cu aceasta.
Baby blues se instalează la 3 – 4 zile după naștere, iar mamele îl descriu ca pe o tristețe inexplicabilă și un fel de nostalgie de neînțeles. Între 50 și 70% dintre mame experimentează baby blues după naștere, deci nu ești singură, nici pe departe. Mamele povestesc că plâng din senin, fără să știe prea bine de ce, că se simt epuizate sau că, pur și simplu, se simt vinovate pentru că nu sunt atât de fericite și de entuziaste pe cât cred că ar trebui să fie. Baby blues dispare, în mod normal, în câteva săptămâni. Dacă stările persistă mai mult de o lună, sau dacă se agravează, e de preferat să discuți cu un psihoterapeut.
Când apare baby blues?
De obicei, baby blues se instalează la 3 – 4 zile după naștere. Acest moment coincide cu instalarea lactației și cu o furtună hormonală fără precedent. În plus, excesul de adrenalină și oxitocină care au însoțit nașterea s-a epuizat, deci există șanse mari să te simți absolut epuizată și copleșită de gândurile legate de noile tale responsabilități.
După ce s-a terminat cu nașterea, iar lucrurile au intrat într-un făgaș liniștit, am avut senzația că nu mă voi mai putea bucura niciodată, de nimic. Nimic nu putea egala emoțiile acelea și, deodată, viața mea părea extraordinar de plată.
Citește pe larg despre: Depresia post-partum poate afecta orice mămică!
Cum se tratează baby blues?
Nu există rețete universale pentru baby blues. La unele femei, aceste emoții dispar în câteva ore, la altele durează timp de câteva zile. Unele mame cred că au scăpat de baby blues, doar pentru ca acesta să se instaleze o săptămână mai târziu.
Indiferent când ar apărea, baby blues nu trebuie confundat cu depresia post partum
E vorba despre o stare trecătoare, care se ameliorează în câteva zile. Între timp, bucură-te de susținerea celor din jur, cere ajutorul prietenilor și al familiei și odihnește-te cât de mult poți. Nu refuza ofertele de ajutor numai pentru că îți dorești să te descurci singură. Corpul tău a trecut printr-o experiență extraordinară și are nevoie de timp să se obișnuiască, așa că fii blândă cu el!
Îmi doream foarte mult să demonstrez că ne descurcăm singuri, că soțul meu este implicat, iar eu nu sunt o plângăcioasă. M-am simțit îngrozitor când am descoperit cât de solicitant poate fi un bebeluș care nu face decât să doarmă și să mănânce și cum eu abia am energie să mă ocup de astea două lucruri. La vreo săptămână după naștere a venit prietena mea cea mai bună la mine, m-a băgat aproape cu forța în duș, ca pe un copil mic, mi-a făcut unghiile cât alăptam și mi-a pregătit o supă rapidă de legume. A fost o adevărată revelație, parcă întregul meu univers s- a schimbat atunci! Citește și despre: Alăptarea poate fi GREA!
Și alte mame povestesc experiențele lor în perioada de baby blues
Cu siguranță eram într-un carusel emoțional. Culmea, la început ai senzația că te porți absolut normal și abia când începi să îți revii îți dai seama cât de ciudată ai fost. E greu de explicat, dar e ceva mai mult decât oboseala obișnuită, e o senzație copleșitoare. Odihna, un soț înțelegător și o mână de ajutor fac minuni!
Îmi amintesc primele zile petrecute cu fiul meu, când amândoi învățam cum e cu alăptarea și nu păream să fim prea talentați, nici unul dintre noi… Îmi amintesc lacrimile de frustrare și de durere, senzația aia de disperare… de două ori pe zi soțul meu, care era și el în concediu, îmi aducea câte o felie de tort de ciocolată și o ceașcă de cafea cu lapte, și acestea erau momentele pentru care continuam să trăiesc și să îmi adun energia. Chiar și acum, tortul de ciocolată este un desert special în familia noastră!
Citește și despre: O naștere traumatizantă urmată de o depresie
Baby blues nu e la fel pentru toată lumea.
Tristețea de neînțeles, influențată de schimbarea bruscă a concentrațiilor hormonilor, dispare în câteva zile sau săptămâni. Dacă povara gândurilor devine prea mare, dacă simți că nu te poți ridica dimineața din pat sau că nu reușești să te bucuri pentru nimic, iar starea aceasta persistă mai mult de câteva săptămâni, ai nevoie de ajutorul unui specialist pentru că poate fi vorba despre depresie postpartum. Babyblues NU este sinonim cu depresia postnatală și nici nu crește riscul de a dezvolta depresie postnatală.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE