- A doua lună de sarcină – Ce se întâmplă cu tine
- Grețurile matinale – când e nevoie de spitalizare
- Alarme în sarcină care te trimit urgent la medic!
- Ce se întâmplă cu bebe în luna 2 de sarcină
- Analize in luna 2 de sarcină – de ce sunt importante și ce spun rezultatele lor
- O listă de întrebări pe care ar trebui să le discuți cu medicul la primul control
- Gemeni? Sau tripleți? Sarcina multiplă
- Ce înseamnă pentru mamă o sarcină multiplă. Complicații posibile
Adevăratele schimbări ale sarcinii încep să se vadă din a doua lună de sarcină. În curând, vei începe să te simți cu adevărat gravidă. În luna a doua, majoritatea femeilor resimt oboseală sau chiar extenuare. Vei merge des la toaletă și s-ar putea să resimți senzația de greață toată ziua.
A doua lună de sarcină – Ce se întâmplă cu tine în luna 2 de sarcină
Greață, vărsături, oboseală, sâni dureroși, mirosuri supărătoare – modificările produse de hormonii de sarcină în corpul tău. Cum ameliorezi simptomele? A doua lună de sarcină aduce schimbări enorme în corpul tău. Este perioada în care vei resimți disconfortul și neplăcerile sarcinii incipiente, cum ar fi grețuri, arsuri gastrice, oboseală, insomnie și urinare frecventă. Nu lăsa însă aceste simptome să te pună la pământ. Privește-le ca pe niște semne care-ți arată că sarcina decurge normal. ÎNCEARCĂ: Calculator sarcină și naștere – Află DPN-ul bebelușului tău
Hormonii eliberați de organismul matern pe tot parcursul sarcinii acționează în două direcții: influențează creșterea copilului și transmit semnale care modifică funcționarea organelor tale. Teoretic. Practic, schimbările hormonale din timpul sarcinii afectează aproape toate componentele organismului tău:
Greața și vărsăturile, numite de obicei grețuri de dimineață, reprezintă poate cea mai importantă modificare hormonală pe care o vei resimți în această lună. Nu se știe exact ce provoacă senzația de greață și vărsăturile de dimineață, dar modificările suferite de sistemul tău gastrointestinal, apărute ca urmare a nivelurilor ridicate de hormoni, le influențează aproape sigur. Nivelul crescut de progesteron reduce ritmul cu care alimentele trec prin tubul digestiv. Prin urmare, stomacul tău se golește ceva mai încet, provocându-ți probabil senzația de greață și vărsăturile. Estrogenul are, de asemenea, o influență directă asupra creierului, provocând în consecință senzația de greață.
Inima și sistemul circulator. Creșterea producției de sânge, care se menține pe toată durata sarcinii, va fi deosebit de accentuată în lunile a doua și a treia. În pofida acestui efort, dilatarea vaselor sangvine are loc mai rapid decât creșterea volumului de sânge, iar circulația suferă puțin datorită cantității insuficiente de sânge. Pentru a se adapta schimbărilor, inima ta continuă să pompeze mai puternic și mai rapid. Aceste modificări ale circulației sangvine îți pot da senzații și simptome cum ar fi oboseala, amețeala și migrenele.
Sânii. Continuă să crească, în timp ce glandele mamare din interior cresc și ele ca dimensiune. Vei observa probabil și faptul că areolele, adică inelele de piele de culoare maronie sau maroniu-roșiatică din jurul sfârcurilor, încep să se mărească și se pigmentează. Aceasta este consecința circulației sangvine intensificate. Sânii devin mai sensibili sau dureroși. Îi vei simți mai plini și mai grei.
Uterul. În decursul lunilor a doua și a treia, uterul va încăpea în continuare în pelvis. Totuși, creșterea în dimensiune a acestuia te va face să simți nevoia de a urina mai frecvent. E posibil să elimini urină și când strănuți, tușești sau râzi. Este doar o problemă ce ține de amplasarea organelor, și anume în decursul primelor câteva luni de sarcină, vezica urinară se află sub uter și în fața lui. Pe măsură ce uterul crește, apasă vezica urinară din ce în ce mai mult. Imaginează-ți asta: dacă ești la prima sarcină, mărimea uterului tău este cât o pară. În luna a doua de sarcină, acesta începe să crească, astfel încât, la naștere, va fi de mărimea unui pepene mare!
Placenta. Și aceasta își continuă creșterea și se prinde mai bine de uter. Acest lucru ar putea declanșa o sângerare minoră, de obicei normală. Dacă sângerarea este neobișnuită (abundentă și însoțită de dureri), anunță medicul!
Colul uterin. În decursul lunilor a doua și a treia, uterul va încăpea în continuare în pelvis. Totuși creșterea în dimensiune a acestuia te va face să simți nevoia de a urina mai frecvent. E posibil să elimini urină și când strănuți, tușești sau râzi. Este doar o problemă ce ține de amplasarea organelor, și anume în decursul primelor câteva luni de sarcină, vezica urinară se află sub uter și în fața lui. Pe măsură ce uterul crește, apasă vezica urinară din ce în ce mai mult.
Iată ce ne recomandă ginecologul pentru această perioadă în legătură cu alimentația în sarcină:
„Întrucât este o perioadă critică pentru dezvoltarea organelor copilului dumneavoastră, evitați orice substanță care i-ar putea face rău: alcool, tutun, medicamente, alte substanțe de care nu aveți cu adevărat nevoie (anumite tratamente de înfrumusețare) și expunerea la factori de mediu nepropice. Dacă suferiți de vărsături dese, va trebui să beți cantități mari de apă pentru a va păstra nivelul de hidratare.“
Grețurile matinale – când e nevoie de spitalizare
Grețurile matinale afectează 50-90% dintre gravide. Senzația apare cel mai adesea în primul trimestru, manifestându-se cu greață, cu sau fără vărsături. De regulă, dispar când se intră în săptămânile 13 sau 14, deși unele femei spun că le-au simțit toată sarcina. Cele mai la îndemână remedii (grețurile nu necesită tratament) sunt gustările luate pe tot parcursul zilei și sorbitul unor băuturi precum limonada cu ghimbir.
Când aceste senzații sunt foarte puternice și însoțite de vărsături, se poate vorbi de o sarcină toxică, diagnostic pentru care este nevoie de spitalizare și administrarea lichidelor și a hranei pe cale intravenoasă. Dacă nu te încadrezi în ultima categorie, este suficient să mănânci puțin și des, alimente bogate în carbohidrați, cu conținut scăzut de grăsimi, evitându-le pe cele puternic condimentate, uleioase sau grase. Evită declanșatorii de greață (mirosuri, alimente), bea multă apă și respiră aer curat. Dacă apare greața și când iei vitaminele prenatale, încearcă să le iei în timpul meselor sau noaptea.
Controlul de la 6 săptămâni. Alarme în sarcină care te trimit urgent la medic
„În perioada celei de-a 6-a săptămâni, gravida trebuie să meargă la primul control medical pentru a fi sigură că sarcina evoluează corect. Multe femei se tem de avort spontan. Este bine să consultați imediat medicul dacă apar următoarele semne: sângerări, crampe și/sau dureri abdominale, scurgeri de culoare gri sau rozalii, cheaguri de sânge sau resturi de țesut. Nu orice crampă sau orice sângerare înseamnă avort spontan. Multe femei care au sângerări în timpul sarcinii nasc copii sănătoși. Dacă aveți gemeni, s-ar putea ca unul din ei să fie avortat spontan, celălalt fiind dus la termen. Câteva sugestii pentru a va menține confortul:
-
-
- ascultați-vă organismul și odihniți-vă din plin;
- dați-vă jos din pat încet;
- mâncați puțin și des pentru a menține normal fluxul sangvin și stomacul plin (vă ajută să treceți mai ușor și peste grețuri);
- evitați mâncărurile grase, consumați mâncăruri ușor digerabile, legume și fructe proaspete;
- încercați să folosiți lămâia ca metoda de combatere a greții;
- beți multă apă pentru a evita deshidratarea;
- faceți mișcare; asta vă va ajuta să dormiți noaptea și să diminuați stresul;
- purtați și în somn o bustieră sport, dacă durerile de sâni sunt prezente.“ ne recomandă doctorul ginecolog.
-
Ce se întâmplă cu bebe în luna 2 de sarcină
Săptămâna 5 de sarcină. Copilul nu mai este doar o masă de celule, fătul, numit de acum embrion, începe să capete formă distinctă începând cu săptămâna 5 de viață intrauterină. Stratul său de la exterior dezvoltă o adâncitură dorsală, care străbate de-a lungul liniei mediane corpul embrionului și care se va închide ulterior, formând tubul neural. Până la final, va alcătui creierul copilului, măduva spinării, nervii spinali și coloana vertebrală.
Din statul median sunt alcătuite inima și sistemul circulator – o protuberanță din mijlocul embrionul se va transforma în inimă. Către sfârșitul săptămânii se vor forma primele celule și vase sangvine, atât în embrion, cât și în placenta aflată în plină dezvoltare. Primele bătăi ale acestei inimioare se produc la 21-22 de zile de la concepere, dar nu le poți auzi nici tu, nici doctorul, dar la ecografie se văd mișcările inimii care bate. Odată cu aceste mișcări, începe și circulația sangvină, sistemul circulator fiind primul sistem funcțional din organismul copilului.
În săptămâna 5 de sarcină, la nivelul stratului interior nu se întâmplă mare lucru. Dar el există și din el se vor forma mai târziu plămânii, intestinele și vezica urinară. Acum, în a cincea săptămână de sarcină, embrionul va avea 0,15 cm lungime, adică e cât penița unui stilou.
Săptămâna 6 de sarcină. Dimensiunea copilului se va tripla. Apar veziculele optice, care mai târziu alcătuiesc ochii. Canalele care vor alcătui urechea internă încep, de asemenea, să se formeze. Țesutul de sus și din lateralele feței se dezvoltă spre interior și astfel apare deschiderea pentru gură. Sub nivelul gurii, unde se va dezvolta gâtul, sunt mici cute care în final vor alcătui gâtul și falca inferioară.
Creierul crește rapid, pentru a umple capul proaspăt format, aflat de asemenea în curs de mărire. În creierul copilului se dezvoltă tot acum zone distincte. Încep să se formeze sistemele digestiv și respirator. În plus, de-a lungul corpului copilului se dezvoltă 40 de mici blocuri de țesut. Acestea vor alcătui sistemul conjunctiv, coastele, mușchii spatelui și mușchii laterali ai corpului. Tot acum sunt vizibili mici muguri care se vor transforma în brațele și picioarele copilului. La sfârșitul săptămânii, embrionul va avea 0,32 cm.
Săptămâna 7 de sarcină. Cordonul ombilical, legătura vitală dintre copil și placentă, se vede bine. În plus, creierul copilului devine mai complex. Cavitățile și canalele necesare circulației lichidului cefalorahidian s-au format. Craniul în dezvoltare este încă transparent. Fața copilului se conturează mai bine în această săptămână. Orificiul pentru guriță, micuțele nări, adânciturile pentru urechi și culoarea irisului sunt acum vizibile. Se formează cristalinul ochilor, iar porțiunile mediane ale urechilor fac legătura între urechea internă și lumea exterioară.
Brațele, picioarele, mâinile și tălpile copilului iau formă, deși degetele de la mâini și picioare vor apărea abia după o săptămână. Mugurii brațelor, apăruți abia în urmă cu o săptămână, s-au dezvoltat deja, formând o porțiune care reprezintă umărul și alta care constituie brațul și se aseamănă cu o micuță vâslă. La șapte săptămâni de sarcină, lungimea copilului este de 0,8 cm, acesta fiind ceva mai mare decât guma de la capătul unui creion.
Săptămâna 8 de sarcină. Deși sunt încă unite, încep să se contureze degetele de la mâini și picioare. Încheieturile mâinilor, coatele și gleznele se văd bine deja, copilul poate chiar să îndoaie coatele și încheieturile mâinilor. Tot acum se formează și pleoapele. Până când acestea ajung la dimensiunea finală, ochii copilului sunt deschiși. Tot aceasta este săptămâna în care urechile, buza de sus și vârful nasului capătă forme ușor de recunoscut. În cea de-a opta săptămână, lungimea copilului depășește cu puțin 1,27 cm.
Analize în luna 2 de sarcină – de ce sunt importante și ce spun rezultatele lor
La ce ar trebui să vă așteptați la prima vizită?
-
-
- examen ecografic
- examen pelvian (mărimea uterului, chisturi, colorația cervixului)
- testul Babeș Papanicolau
- recomandarea efectuării unor analize: proba de sânge (factorul Rh, fier, calciu, imunitate, în special rubeola), proba de urină (pentru hCG, proteine etc), tensiunea, greutatea, istoricul bolilor în familie.
-
Este un moment potrivit să discutați cu doctorul detalii legate de dietă, alimente interzise în sarcină, suplimente de vitamine și minerale, exercițiile fizice, creșterea în greutate, precauții pentru a evita o pierdere a sarcinii, riscuri din mediul înconjurător, medicația în diverse probleme. Nu uitați să întrebați care sunt situațiile de urgență în sarcină, dar și chestiuni legate de naștere, față de care aveți dubii. Este recomandat să faceți lunar câte un control pentru a monitoriza starea dumneavoastră de sănătate și modul în care progresează sarcina.“ ne recomandă doctorul ginecolog.
De regulă, în timpul acestui control, medicul recoltează secreții pentru testul Papanicolau.
De asemenea, ți se va cere o probă de urină și sânge (pentru depistarea grupei de sânge, Rh-ului, hemoleucograma, glicemia, teste LUES, VDRL, Ac anti HIV, Ag HBS și testul TORCH). Pe rând, despre fiecare:
Grupa de sânge este importantă pentru a depista o eventuală incompatibilitate între tine și partener din punctul de vedere al apariției de anticorpi anti-grup sau anti-RH.
Hemoleucograma ajută în depistarea unor deficiențe de vitamine sau a unor infecții care ar putea dăuna sarcinii.
Sumarul de urină ajută în depistarea infecțiilor urinare. De asemenea, glicemia, transaminazele hepatice, ureea, creatinina, acidul uric, rezultate depistate în sumarul de urină și corelate cu cele din hemoleucogramă pot ajuta la depistarea unor anomalii funcționale la nivelul unor organe sau sisteme.
Testele LUES, VDRL, Ac anti HIV, Ag HBS sunt teste ale căror rezultate relevă existența unor boli cu transmitere sexuală care, dacă există, pot afecta grav dezvoltarea fătului.
Testul TORCH nu este obligatoriu, însă medicii îl recomandă pentru a detecta boli precum toxoplasmoza, sifilisul, varicela, zona zoster, HIV, hepatita B, rubeola, cytomegalovirusul sau herpes simplex, boli grave ce se pot transmite fătului.
Prima ecografie, ecografia transvaginală.
Cu ajutorul ecografiei transvaginale, medicul poate știi dacă sarcina ta este una intrauterină, nu extrauterină. Vei putea asculta bătăile inimii fătului. În general, o sarcină este detectabilă la 25 de zile după ovulație, prin această ecografie. Sacul gestațional este văzut mai devreme decât fătul, în săptămâna a 5-a de sarcina sau la trei săptămâni de la concepție. În funcție de poziționarea uterului, fătul va putea fi și el observat la puțin timp după sacul embrionar.
Iată o listă de întrebări pe care ar trebui să le discuți cu medicul la primul control:
-
-
- detalii despre eventualele sarcini anterioare;
- intervalul de timp caracteristic dintre menstruații;
- data primei zile a ultimei menstruații;
- modul în care folosești contraceptive;
- medicamentele pe care le iei, cu rețetă sau nu;
- alergiile pe care le ai;
- boli sau afecțiuni din prezent sau antecedente;
- eventualele operații anterioare;
- mediul tău de lucru;
- comportamente ce țin de stilul de viață, cum ar fi sportul, alimentația, fumatul sau expunerea
- la fumatul pasiv, precum și consumul de băuturi alcoolice sau droguri recreative;
- factori de risc pentru bolile cu transmitere sexuală – cum ar fi situația în care tu sau
- partenerul aveți mai mulți parteneri sexuali;
- probleme de sănătate trecute sau prezente, cum ar fi diabet, hipertensiune, lupus sau
- depresie, în familia ta – tată, mamă, frați, surori – și a partenerului;
- istoricul familiei, din partea ta, precum și a partenerului, dacă au fost cazuri de copii cu
- anomalii congenitale sau malformații genetice într-o familie sau alta.
-
Gemeni? Sau tripleți?
Pentru unele femei, ecografia transvaginală din această lună poate arăta faptul că sunt gravide cu gemeni, tripleți sau chiar mai mulți (sarcină multiplă). Dacă la primul control prenatal, sarcina este mai avansată de două săptămâni, vei afla foarte devreme că ai sarcină multiplă. Printre semnele fizice ale sarcinii multiple se numărul uterul mai mare decât de obicei și grețurile puternice.
Numărul femeilor care ajung să aibă sarcini multiple este din ce în ce mai mare. În primul rând, vârsta la care femeile ajung să rămână însărcinate în zilele noastre este de 30 de ani sau chiar peste, o vârstă de la care sarcinile multiple sunt mai frecvente. În al doilea rând, utilizarea medicamentelor pentru stimularea fertilității și a tehnologiilor de reproducere asistată au ca urmare mai adesea sarcini multiple.
Tot acum, la prima ecografie, se poate stabili dacă gemenii sunt identici sau fraternali. Gemenii sunt identici când un singur ovul fertilizat se divide și din el se dezvoltă doi fetuși. Din punct de vedere genetic, cei doi copii sunt identici. Ei vor avea același sex și vor arăta identic. Gemenii sunt fraternali când două ovule separate sunt fecundate de doi spermatozoizi. În acest caz, gemenii pot fi două fete, doi băieți sau un băiat și o fată. Din punct de vedere genetic, gemenii fraternali nu se aseamănă mai mult decât orice alți doi frați care nu sunt gemeni.
Tripleții apar în mai multe moduri. În majoritatea cazurilor, mama produce trei ovule separate, iar acestea sunt fecundate de trei spermatozoizi diferiți. O altă posibilitate este ca un singur ovul fecundat să se dividă în două feluri, creând doi gemeni identici, la care se adaugă un al doilea ovul, fecundat de un al doilea spermatozoid, și care produce un al treilea copil, fraternal. Este de asemenea posibil ca un singur ovul fecundat să se dividă în trei, rezultând trei copii identici, deși fenomenul este extrem de rar. Patru sau mai mulți copii rezultă din fecundarea a patru sau mai multe ovule de către spermatozoizi diferiți.
Ce înseamnă pentru mamă o sarcină multiplă?
Dacă ai gemeni, tripleți sau mai mulți, greața și vărsăturile, arsurile gastrice, insomnia și senzația de oboseală vor fi mai supărătoare. Din cauza spațiului suplimentar necesar pentru copiii aflați în dezvoltare, vei avea dureri abdominale și respirația dificilă sau sacadată. În etape avansate ale sarcinii, vei simți o apăsare pe osul pubian situat deasupra părții inferioare și frontale a bazinului.
Dacă ai sarcină multiplă, vei face controale medicale mai frecvente. Sarcinile multiple necesită adesea o atenție deosebită. Medicul va examina mai atent dezvoltarea copiilor și-ți va monitoriza mai atent sănătatea, anticipând potențialele probleme. Gravidă cu gemeni, te vei îngrășa mai mult. Medicul îți va recomanda să asimilezi în plus 300 de calorii pe zi. În cazul în care ai gemeni, specialiștii recomandă o creștere în greutate de 16,5–24,5 kilograme. Și șansele de anemie sunt mai mari, de aceea, medicul te va sfătui să suplimentezi cu 60-100 mg cantitatea de fier pe zi. În plus, s-ar putea să fi nevoită să limitezi unele activități pe care le făceai până acum, cum ar fi sportul, călătoriile și munca.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Posibilele complicații ale sarcinilor multiple:
Intrarea prematură în travaliu – aproape 60% dintre gemeni și peste 90% dintre tripleți se nasc înainte de a 37-a săptămână de sarcină. Vârsta gestațională medie a gemenilor este de 35 de săptămâni. Tripleții vin pe lume frecvent la 32 de săptămâni, uneori chiar mai devreme.
Preeclampsia – apare mai frecvent la mamele care au sarcini multiple. Printre semnele și simptomele preeclampsiei se numără creșterea rapidă în greutate, dureri de cap, dureri abdominale, tulburări de vedere și edeme la nivelul brațelor și al picioarelor.
Transferul de sânge între gemeni – această afecțiune apare doar la gemenii identici. În această situație, un vas de sânge din placentă este conectat la sistemele circulatorii ale ambilor copii, unul dintre ei primind prea mult sânge, iar celălalt primind prea puțin. Acest lucru duce la anemia în cazul celui de-al doilea și la o greutate mult prea mică. Uneori, în cazul acesta este necesară nașterea premature a gemenilor. Gemeni concrescuți – este o afecțiune extrem de rară, care rezultă în urma diviziunii incomplete a gemenilor identici. Acești gemeni sunt uniți la nivelul capului, pieptului sau al pelvisului, putând avea unul sau mai multe organe interne comune. După naștere se pot efectua operații de separare, a căror complexitate depinde de nivelul la care sunt uniți copiii și de numărul organelor pe care le au în comun.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
SURSE
Ne-au ajutat în punerea informațiilor cap la cap mai mulți medici specialiști pe obstetrică-ginecologie:
• dr. Dan Raica, medic primar cu supraspecializare în gineco-oncologie, endoscopie ginecologică, management-sanitar, uroginecologie, ecografie. Informațiile sunt preluate din articolele publica pe site-ul https://dan.raica.ro/
• dr. Laurențiu Crăciunaș, medic specialist obstetrică-ginecologie, https://www.contraboli.ro/
• dr. Ramona Maria Neamu, medic specialist obstetrică-ginecologie, http://drneamuramona.ro/
• https://americanpregnancy.org/labor-and-birth/braxton-hicks/
• Clinica Mayo. Ghid pentru o sarcină sănătoasă – Editura Corint