La multi ani. In sfarsit, bebelusul tau a implinit un an. Un an intreg a trecut de cand s-a nascut.
Pe parcursul acestei serii am incercat sa te pregatim si sa te sustinem in legatura cu tot ce se intampla in acest an minunat, din primele clipe cand micutul era absolut neajutorat, pana acum, cand este deja un mic omulet. Desigur, fiecare copil este un individ aparte, diferit de toti ceilalti. Poate bebelusul tau a strabatut acest drum cu o viteza ceva mai mare, sau mai pe indelete, sau poate a accelerat in unele perioade pentru a-si da timp sa zaboveasca mai mult in altele. Uneori, poate lucrurile au fost altfel decat ti le prezentam noi, sau poate asa le-ai perceput tu. Alteori, parca descriam exact copilul tau. Acum, bebelusul tau se pregateste sa treaca in cel de-al doilea an de viata al sau.
Alimentatia bebelusului de 1 an
La aceasta varsta, procentul bebelusilor care inca sunt alaptati este foarte mic, in ciuda recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Mai putin de 10% dintre bebelusii din Romania ajung la varsta de un an fara sa fi primit lapte praf sau fara sa fi fost diversificati prematur.
Acum, la un an, recomandarea generala este ca suzetele si biberoanele sa nu mai faca parte din accesoriile utilizate, totusi, mai mult de 50% dintre copii folosesc biberonul dupa varsta de doi ani, in ciuda avertismentelor legate de sanatatea dentara.
Vanzarile de lapte praf pentru copiii cu varsta mai mare de un an sunt intr-o crestere continua, desi medicina moderna a demonstrat ca acesta nu este necesar.
Acum, la un an, ar trebui ca laptele sa devina, in sfarsit, o sursa secundara de nutritie, pe primul loc fiind alimentele solide. Daca bebelusul tau face parte dintre cei 5% norocosi care inca sunt alaptati la varsta de doi ani, atunci va primi cam 30% din necesarul energetic zilnic din laptele matern.
CITEȘTE ȘI: Alăptarea copilului mai mare de 1 an
Somnul bebelusului nu s-a modificat prea mult in acest an.
In ciuda asteptarilor, sfaturilor sau sperantelor, probabil ca nici bebelusul tau nu dormit mai mult de 5 ore legate peste noapte. Unul dintre motivele cele mai importante pentru agitati din timpul noptii este reprezentat de incercarile continue de a-si cuceri independenta si mobilitatea.
Cele zece salturi mentale din acest an au declansat aproximativ 23 de perioade de agitatie, asa ca daca ai impresia ca momentele de acalmie au fost rare si scurte, ai perfecta dreptate. Alaturi de momentele de dezvoltare motorie si de puseele de crestere, ele au interferat din plin cu somnul copilului.
Si apoi, mai sunt si dintii. In medie, la un an, bebelusii au 8 incisivi. Inainte de cea de-a doua aniversare, inca 8 dinti sunt asteptati: 4 molari si 4 canini. Iata, deci, un alt motiv pentru un somn de proasta calitate.
Joaca si dezvoltarea la 1 an
Doar jumatate dintre bebelusi au facut deja primul pas pe cont propriu la varsta de un an. Este momentul culminant care atesta dezvoltarea sistemului sau nervos. Oricum, progresele sunt fantastice, de la soricelul neajutorat care era in prima luna de viata, la rostogoliri, mers de-a busilea, ridicat in picioare si mers pe langa mobila. Si apoi, mersul independent pe care il stepti cu nerabdare.
CITEȘTE ȘI: 10 sfaturi testate de mămici care îți uşurează viaţa când ai un bebe de 1 an
Dar bebelusul a invatat sa isi controleze si diversele parti ale corpului. Nu doar motricitatea grosiera s-a dezvoltat, ci si cea fina, vazul si auzul s-au specializat si au fost deja puse bazele vorbirii.
La aceasta varsta bebelusul stie deja ca este o fiinta separata de mama sa si ca obiectele si persoanele continua sa existe chiar si dupa ce au disparut din raza sa vizuala. Intelege cel putin 25 de cuvinte si poate respecta cateva instructiuni simple. Si da, recunoaste locuri si obiecte dragi. Chiar si asa, creierul sau abia a inceput sa se dezvolte si nu va atinge maturitatea completa decat pe la varsta de 25 de ani.
Ca parinti, ati asistat la o tranzitie extraordinara in aceasta perioada. Viata vi s-a schimbat in moduri la care nici nu va asteptati. Oricare ar fi fost calea aleasa, aniversarea primului an nu e doar un motiv de sarbatoare pentru copil, dar si pentru voi, ca parinti.
CITEȘTE ȘI: CREȘA pentru BEBE – Abandon sau socializare?