Ii repeti copilului reguli de siguranta, inca de cand a inceput sa poata merge singur. Te-ai intrebat insa vreodata daca el intelege exact ceea ce vrei tu sa spui?
Te bucuri mereu cand iti vezi copilul ca isi face prieteni la locul de joaca. Dar parca nu te simti in largul tau atunci cand copilul abordeaza un adult si incepe sa discute dezinvolt. Dar independenta si abilitatile sociale infloresc in jurul varstei de 4 ani, asa ca orice pitic de aceasta varsta abia asteapta sa cucereasca atentia oamenilor mari.
Si din acest motiv, discutiile despre siguranta sunt esentiale. Numai ca multi parinti nu stiu cum sa se exprime in asa fel incat sa obtina exact rezultatul dorit. In fond, nu vrei sa cresti un copil vesnic speriat de straini. Si pe de alta parte, nici nu vrei ca sfaturile si regulile sa fie gresit interpretate. Iata cateva sugestii utile despre cum sa le transmiti copiilor mesajele corecte in legatura cu regulile de siguranta.
Nu vorbi cu strainii.
I-ai spus vreodata asta copilului tau? Suntem siguri ca da. Dar Nancy McBride, director al Centrului National pentru Copiii Disparuti si Exploatati spune ca acest concept de strain este greu de inteles pentru un copil. In fond, e posibil ca micutul sa o vada mai des pe doamna de la magazinul din cartier, decat pe matusa care locuieste in alt oras. Si atunci, decat sa te bazezi pe interpretarile pe care le pot gasi copiii de 4 ani, poate ar trebui sa reformulezi astfel: Inainte de a vorbi cu orice adult, vino sa ne spui mie si lui tati (bonei, bunicii, sau oricarui alt adult care il insoteste de obicei).
Daca te pierzi in magazin, cauta un adult de incredere si roaga-l sa te ajute sa ma gasesti.
E imposibil ca un copil speriat sa poata judeca intelept in cine poate sau nu sa aiba incredere. Primul lor impuls este sa isi caute parintii in fara magazinului, ceea ce este foarte periculos, asta reiese din studiile efectuate de Consiliul National de Prevenire a Infractiunilor.
Fii foarte clar cand ii explici copilului ca doresti sa ramana in magazin si sa ceara unui angajat sa il ajute. Sfatuieste-l sa ceara ajutorul unei persoane cu ecuson. Poti juca un joc, la prima vizita pentru cumparaturi, si sa vedeti care dintre voi observa mai multe persoane cu ecuson in jur. Este un antrenament bine-venit care il va ajuta sa isi aminteasca ce are de facut. Desigur, e foarte util ca orice copil sa isi cunoasca numele, sa stie cum ii cheama pe parintii sai si eventual un numar de telefon sau o adresa.
Stai unde te pot vedea.
Daca ii intrebi pe copiii care au plecat la mare distanta de parinti de ce s-au indepartat, majoritatea vor spune ca erau siguri ca parintii inca ii pot vedea. Copiii au nevoie de limite mai precise. De exemplu, cand mergeti in parc, ii poti spune: Te poti juca pe tobogan si la leagane, dar daca vrei sa pleci in alta parte vii intai si imi spui mie. Sau, mai simplu, poti inlocui sintagma cu „Nu te duce undeva de unde nu ma poti vedea”.
Nu trebuie sa ai secrete fata de mine si tati
Unii parinti amesteca notiunile de secret si surpriza, ceea ce poate conduce la confuzii mari in mintea micutilor. Daca ii ceri copilului sa pastreze un secret legat de petrecerea de aniversarea lui tati, nu faci decat sa iti subminezi propriile reguli. La varste mici, copilul trebuie invatat ca mami si tati trebuie sa stie totul despre ce i se intampla. In acest context, ii poti spune ca „Surprizele sunt singurul secret pe care poti sa il pastrezi”.
Mai presus de orice, evita sa transmiti mesaje contradictorii. Ii predai copilului tau reguli de siguranta pe care vrei sa le respecte, dar asigura-te ca si tu te supui lor. Iata 3 masuri de precautie pe care ar trebui sa le iei:
Evita sa te adresezi unui copil pe care nu il cunosti. Vorbeste-le parintilor, mai degraba, altfel copilul tau va vedea ca este in regula ca un strain sa li se adreseze direct.
Nu pune etichete cu numele sau monogramele copilului pe rucsac sau in alta parte la vedere. Daca un strain i se va adresa pe nume, copilul va fi tentat sa il creada prieten.
Nu iti forta copilul sa imbratiseze sau sa pupe pe nimeni, nici macar cand e vorba de familie. Copiii trebuie sa constientizeze ca este in regula sa refuze ceva ce ii face sa se simta incomod.