Alimentatia mamei in perioada alaptarii este un subiect important, care a fost abordat de multe ori. Fa cunostinta cu una dintre campaniile cu cel mai puternic impact vizual care pledeaza pentru o alimentatie sanatoasa in randul mamelor. Bebelusul tau este ceea ce mananci, este titlul unei campanii menite sa atraga atentia mamelor care alapteaza asupra faptului ca alimentatia lor este extrem de importanta si ca ea se reflecta de asemenea asupra starii de sanatate viitoare a copilului lor.
Campania se referea la trei „pacate culinare” majore: fast-food-ul, reprezentat printr-un burger, dulciurile rafinate reprezentate de o gogoasa glazurata si sucurile acidulate din comert.
Cele trei afise infatiseaza bebelusii sugand la sanul mamei, pe care este suprapusa una dintre cele trei imagini: burgerul, gogoasa respectiv paharul de suc, astfel in cat senzatia care se creeaza este ca bebelusul mananca direct din aceste trei alimente.
Desi scopul campaniei este sa le reaminteasca mamelor importanta unei diete echilibrate in alaptare si faptul ca alimentatia lor conteaza si ca poate influenta pe termen lung starea de sanatate a bebelusilor lor, ea a fost prost primita de o parte dintre mame, care considera ca modul de realizare a fost neinspirat si menit doar sa descurajeze alaptarea, transmitandu-le mamelor ideea ca alaptarea este sinonima cu diete stricte si o viata plina de privatiuni.
O parte dintre aceste mame sustin ca in primele luni de viata ale bebelusului, femeile oricum sunt sensibile din punct de vedere afectiv si predispuse sa considere ca gresesc in ceea ce fac, ca nu se pricep sa fie mame, astfel ca o asemenea campanie reprezinta o idee nefericita. Indiferent de felul in care alegi sa percepi cele trei afise care au starnit atatea controverse, esenta mesajului este una perfect adevarata. In timpul alaptarii chiar ai nevoie de o alimentatie sanatoasa, din cateva motive clare pe care le dezvoltam mai jos pe pagina. CITEȘTE ȘI: Ce mănâncă mama când alăptează pentru a crește producția de lapte matern
Secretia lactata necesita un aport nutritiv mai mare din partea mamei.
Organismul tau va oferi tot ceea ce are mai bun pentru producerea unui lapte hranitor si perfect adaptat nevoilor bebelusului. El va face asta chiar cu pretul sanatatii tale. De aceea este important sa beneficiezi de un aport nutritiv care sa satisfaca atat nevoile bebelusului, cat si pe ale tale. Dar atentie! Caloriile goale nu sunt deloc ceea ce ai nevoie. Corpul tau nu are nevoie sa mananci mult, sau sa realizezi depozite adipoase. El are nevoie de vitamine si minerale, glucide sanatoase si proteine, grasimi bune si enzime.
Si in perioada alaptarii piramida nutritionala ramane neschimbata.
Baza alimentatiei tale trebuie sa fie reprezentata de fructe si legume, urmate de cereale integrale, lactate si carne si in cele din urma dulciuri. Chiar daca dozele zilnice recomandate din fiecare vitamina sau mineral sunt mai mari decat in cazul altor femei, apropiate de cele pe care le aveai in sarcina, proportiile corecte intre alimente trebuie in continuare respectate.
Laptele matern nu este un filtru perfect.
Chiar daca este putin exagerat sa iti inchipui ca bebelusul tau mananca burgeri cot la cot cu tine, sau ca suge Coca-Cola in loc de lapte matern, exista o mare doza de realitate in spatele acestor metafore. Foarte multe substante au capacitatea de a traversa bariera sanului si de a trece in laptele matern.
Daca pentru medicamente se efectueaza studii clare legate de dozele in care trec acestea in laptele matern si efectele pe care le pot avea asupra bebelusului, in cazul aditivilor alimentari aceste studii sunt inexistente, nefinalizate sau neconcludente.
Sa dam doar un exemplu, cel al monoglutamatului de sodiu, prezent in toate preparatele si semipreparatele din carne. Dozele in care este el inclus in alimente sunt considerate sigure, insa efectul sau cumulativ in organism si studiile efectuate in vitro si pe animale de laborator il incrimineaza ca fiind un agent cu potential cancerigen. Monoglutamatul trece in laptele matern si ajunge in corpul bebelusului si cine poate cuantifica exact efectele sale asupra sanatatii unui trup de 3-10 kilograme.
In concluzie, alaptarea nu este sinonima unei vieti pline de restrictii, asa cum sustin unele persoane. Dimpotriva, toti medicii le sfatuiesc pe mame sa aiba o alimentatie diversa. Ar trebui doar sa optezi pentru un stil de viata sanatos, indiferent daca alaptezi sau nu. Alaptarea iti poate oferi doar o motivatie in plus, una foarte puternica!
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
POVEȘTILE MAMELOR ÎN ALĂPTARE
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE