Orezul este un aliment bine tolerat de majoritatea bebelusilor si este ideal si pentru cei care au anumite probleme digestive deoarece nu contine gluten. Este consistent si bogat in calciu, potasiu, fosfor, fier, magneziu, zinc. Prazul este o alta leguma gustoasa si sanatoasa si fiind mai dulceag decat ceapa este preferat de copii. Conține fibre dietetice, minerale precum potasiu, fier, calciu, mangan, magneziu, nichel, fosfor, vitamine precum A, C, K, acid folic și cantități moderate de vitamine din complexul B (B1, B2, B3 și B6). Va prezentam azi o reteta simpla si rapida de orez cu praz.
Ingrediente orez cu praz pentru 2 portii:
- 100 grame orez
- 2 linguri ulei masline (cat sa fie fundul tigaii acoperit usor de ulei)
- 1 bucata medie de praz
- 1 ceapa verde
- 1 catel de usturoi
- Optional: o lingurita de seminte de pin, deoarece semințele de pin sunt surse importante de fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan, tiamină, riboflavină, niacină și vitamina E si sunt o bună sursă de proteine și calorii.
- 350 ml supa de legume sau apa
- optional patrunjel verde daca copilul nu are “fobie” de verdeturi
- dupa 1 an se adauga un praf de sare
TIMP PREGATIRE: 10 min
TIMP GATIRE: 20-25 min
Citește și despre: Retete cu orez pentru bebelusi
Mod de preparare orez cu praz:
- Se toaca marunt partea alba a prazului si partea verde a cepei verzi.
- Apoi le calim in 2 linguri de ulei de masline si 2 linguri de apa la temperatura scazuta (focul dat la minim) pentru maxim 5 minute.
- Se amesteca usor la inceput apoi se adauga orezul.
- Se amesteca inca 2 minute astfel incat orezul sa fie acoperit de ulei. Se adauga usturoiul maruntit si se lasa inca un minut. Daca dorim adaugam semintele de pin si amestecam. E bine sa hidratam cel putin o ora semintele de pin inainte.
- Se toarna o jumatate de cana de supa de legume sau apa si se lasa la fiert la foc mic spre mediu, acoperit. Dupa 5 minute amestecam din nou si adaugam cealalta jumatate de cana de supa sau apa.
- Cand orezul s-a fiert se ia vasul de pe foc si se adauga patrunjel tocat daca copilul este obisnuit cu el si il accepta.
- Aceasta reteta poate fi oferita copilului dupa 10 luni dar daca “va sperie” legumele calite in putin ulei puteti sa asteptati pana la 1 an sau sa renuntati de tot la ulei si sa-l adaugati la sfarsit dupa ce se ia vasul de pe foc.
- In cazul in care copilul nu mesteca inca bine mancarea se va pisa cu furculita pana cand se obtine consistenta dorita.
- Pofta buna!
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
🍐🍑🥭 FRUCTELE
🥕🥦🥒 LEGUMELE
🥣🍞🍞 CEREALELE
🍗🍖🥩 CARNEA
🥚🧀🥛 ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!