Parintii care afirma ca s-au informat temeinic inainte de a decide sa nu isi vaccineze copiii aduc cateva argumente care sa le sustina decizia ca vaccinurile ar fi PERICULOASE pentru copii. O alta categorie de parinti isi face griji suplimentare si mustrari de constiinta desi alege sa isi vaccineze copiii. De fapt, ce anume starneste o asemenea panica?
Controversele in randul mamicilor in legatura cu vaccinurile destinate bebelusilor au inceput sa apara in ultimii aproximativ 15 ani. In mod paradoxal, este perioada in care medicina a evoluat spectaculos, iar vaccinurile au fost mult imbunatatite. Insa poate ca aceasta atitudine este explicabila prin aceea ca, existand inca imunitatea de grup, acesti parinti nu au fost nevoiti sa se confrunte cu efectele dezastruoase pe care le are poliomielita, sau cu chinul tusei convulsive la un copil de nici 2 ani.
Totusi, ce anume starneste aceasta reactie de panica in randul parintilor? De ce anume se tem parintii cand vine vorba de vaccinuri? Iata o lista.
Vaccinarea copiilor – Cele mai des intalnite temeri ale parintilor
Imi pun copilul in pericolul de a face boala sau bolile impotriva carora a fost creat vaccinul. De fapt, acest risc a existat o perioada buna, parintii nostri s-au confruntat cu el atunci cand ne-au vaccinat pe noi. O buna perioada de timp, de exemplu, vaccinul anti-polio continea virusul viu. In prezent insa, cu exceptia vaccinului impotriva rotavirusului, vaccinurile nu mai contin germenii vii ci doar fragmente de germeni.
Ii dau peste cap copilului sistemul imunitar, inoculandu-i deodata atatia microbi. In primul rand, nu ii sunt inoculati microbi, ci fragmente din invelisul acestor microbi. Sistemul imunitar va identifica aceste particule straine si va dezvolta anticorpi impotriva lor, insa asta este treaba lui zi de zi, ora de ora. Nou nascutul se naste steril intr-o lume plina de microorganisme. Sistemul sau imunitar trebuie sa se dezvolte si sa se maturizeze in asa fel incat sa faca fata la milioanele de specii de microorganisme cu care intra in contact in fiecare clipa, si o face, se pare, pana spre varsta de 7 ani. Asadar, si in cazul vaccinurilor, sistemul imunitar isi face, pur si simplu, datoria.
Daca il vaccinez copilul meu va face autism. A existat un singur studiu care ar fi evidentiat existenta vreunei corelatii intre vaccinuri si autism, iar acest studiu a fost demontat de regulile cercetarii statistice si insusi autorul lui a recunoscut ca a interpretat in mod tendentios datele obtinute, pentru a ajunge la rezultatul pe care si-l dorea. Nenumarate studii efectuate de atunci au demonstrat fara nici un dubiu ca legatura dintre vaccinuri si autism este inexistenta.
Imi intoxic copilul cu mercur. De fapt, multe dintre portiile de peste oceanic pe care le consumi contin mai mult mercur decat un vaccin. In plus, vaccinurile nu contin mercur ca atare, ci mai degraba mercurul este folosit in procesul de fabricare a vaccinului.
Imi intoxic copilul cu aluminiu. Este un alt mit, dovada ca nici unul dintre miliardele de copii vaccinati in ultimii 50 de ani nu a avut de suferit din cauza intoxicatiei cu aluminiu consecutiv vaccinarii!
Imi supun copilul riscului de a dezvolta mai tarziu boli autoimune. De fapt, cauzele bolilor autoimune inca nu sunt pe deplin elucidate. Cercetatorii stiu ce anume merge prost in organismul celor care sufera de boli autoimune, insa nu sunt inca in stare sa spuna, de fiecare data, DE CE aceste lucruri merg prost. Faptul ca din marea majoritate a copiilor vaccinati, un numar extrem de mic de adulti ajunge sa dezvolte boli autoimune ar trebui sa functioneze ca un argument de bun simt care sa demonteze aceasta ipoteza.
Imi expun copilul riscului de a dezvolta efecte secundare severe. Prospectele tuturor vaccinurilor sunt disponibile la medicul de familie, la medicul pediatru sau pe internet. Ele precizeaza exact cat de mare este riscul de aparitie a unor efecte secundare severe. Vaccinurile nu sunt eliberate pe piata decat dupa efectuarea de studii amanuntite si de studii clinice serioase care sa ateste aceste riscuri. Privind in ansamblu, un vaccin este eliberat pe piata abia dupa ce raportul risc-beneficiu este suficient de mic, mai mic decat riscul ca un copil nevaccinat sa contacteze boala respectiva.
Este posibil ca vaccinul sa nu „prinda” si atunci ce rost are sa il fac? Este adevarat, exista situatii in care copiii vaccinati nu dezvolta anticorpii respectivi. Insa aceste cazuri sunt extrem, extrem de rare. Imunizarea colectiva, adica faptul ca toti copiii dintr-o populatie sunt vaccinati, ii protejeaza pe acestia prin asa-numita imunitate de grup.
Intr-o populatie vaccinata, agentul patogen are sanse extrem de mici sa patrunda si sa ii afecteze pe putinii indivizi care nu au dezvoltat o imunitate corespunzatoare. Pe de alta parte, cu cat intr-o populatie exista mai multe ferestre de imunitate reprezentate de copiii care nu au reactionat corespunzator la administrarea vaccinului si, mai frecvent in ultimii ani, de copii nevaccinati, cu atat riscul ca boala sa patrunda in colectiv este mai mare. Este situatia care s-a inregistrat in anul 2012 in judetul Suceava, unde o fetita vaccinata cu vaccinul ROR a murit de rujeola: in cazul ei, organismul nu dezvoltase anticorpii care sa o protejeze, iar existenta multor copii nevaccinati in colectivul din care facea parte a facut posibila imbolnavirea ei.
Tu ce alte motive ai auzit pentru a nu vaccina copilul? Ce alte argumente aduc sustinatorii curentului antivaccinare?