- Termometru
- Batista bebelușului
- Ser fiziologic sau spray nazal cu soluție salină
- Uleiuri de masaj cu plante liniștitoare
- Vitaminele antirăceala și gripă
- Umidificator
- Unguent descongestiv
- Antitermic
În sezonul virozelor, în afară de supa de pui cu multe legume și apă care, prin simplul consum grăbește eliminarea toxinelor din organism și fluidizează mucozitățile, ar trebui să fim pregătiți cu o trusă de prim-ajutor pe care să o avem la îndemână când se îmbolnăvește toată familia. Iată ce e bine să ai permanent în casă:
Termometru
Până la vârsta de 3 ani, cea mai precisă măsurare a temperaturii este metoda rectală. Din acest punct de vedere, termometrul ideal pe care ar trebui să-l ai în casă dacă copilul are până în 3 ani este un termometru digital cu vârf flexibil, care să-l protejeze pe cel mic de orice disconfort. În plus, determină temperatura în cel mult 10 secunde și te anunță emițând un sunet discret și când e gata de utilizare și după ce a înregistrat temperatura. Avantajele acestui tip de termometru sunt multe:
- poate fi folosit și după vârsta de 3 ani;
- poți dezinfecta vârful după fiecare folosire, termometrul fiind etanș;
- afișajul de tip LCD este ușor de citit, chiar și pe întuneric, fiind prevăzut cu lumină;
- are o precizie de 0,1 grade Celsius.
Pe piață au apărut, în ultimii ani, mai multe tipuri de termometre – de frunte, de ureche, oral, tip suzetă, axilar – fiecare cu avantaje și dezavantaje. Dacă ar fi să vorbim care este cel mai puțin invaziv, primul în top ar fi cel axilar, însă medicii nu-l recomandă pentru copii. Cel de ureche este următorul cel mai puțin invaziv, însă e greu de folosit când bebelușul e agitat, plânge și se zbate. E potrivit copiilor mai mari. Termometrul tip suzeta a fost construit special pentru bebeluși; el măsoară temperatura orală, adică din guriță și, deși este mult mai sigur decât cel oral (care se plasează sub limbă timp de câteva secunde), nu oferă o citire corectă a temperaturii.
Te întrebi de ce nu mai sunt bune cele din copilăria noastră, cu mercur? Ei bine, se pare că experții au ajuns la concluzia că sunt periculoase în cazul în care termometrul se sparge iar mercurul din ele se evaporă.
CITEȘTE ȘI: Cum se măsoară corect febra la copii | Ce tip de termometru este potrivit
Batista bebelușului
Nu e vorba despre acel dispozitiv care se atașează la aspiratorul casei, ci de un aspirator mult mai blând, cu ajutorul căruia mama aspiră cu gura ei mucozitățile bebelușului. Nici nu încape vorbă, ne-ar plăcea ca fiecare copil să vină pe lume cu capacitatea de a-și sufla nasul, dar, din păcate, această datorie rămâne tot la noi în primul an de viață (cel puțin!).
Când micuțul tău are muci, renunță la pompița de cauciuc sub formă de pară, e învechită, și optează pentru batista bebelușului. Metoda pare, la început, un pic grosolană (da, de fapt sugeți mucișorii din nasul celui mic!), dar este cel mai potrivit instrument pentru bebeluș, pentru că nu irită mucoasa, ci scoate mucozitățile într-o manieră blândă. Există voci medicale care spun că folosirea aspiratorului nazal conectat la aspirator poate duce la un efect exact contrar, adică înmulțirea mucozităților (pe care corpul le produce pentru a proteja organismul în cazul îmbolnăvirii), dar și la alte probleme legate de lezarea mucoaselor.
Atenție însă! Înainte de a-i aspira mucozitățile cu batista bebelușului, trebuie să-i înmoi mucozitățile picurând ser fiziologic în fiecare nară sau pulverizând spray cu soluție salină.
O variantă a acestei batiste a bebelușului ar putea fi irigatorul nazal, un dispozitiv în care se pune apă, se amestecă sare de mare din pliculețele cu care îl achiziționezi de pe piață (dispozitivul îți arată cum să prepari o soluție izotonă, dar și hipertonă – vezi mai jos rolul fiecăruia!) și irigi una dintre fosele nazale ale bebelușului, urmând ca pe cealaltă să curgă mucozitățile care îi obstrucționează căile respiratorii. La prima vedere, metoda pare horror, iar spaima cea mai mare a mămicilor este să nu se înece bebelușul.
Iată o demonstrație aici
CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să știi despre batista bebelușului
Ser fiziologic sau spray nazal cu soluție salină
Amândouă sunt la fel de bune pentru a-i înmuia mucozitățile din năsuc, însă folosește-le doar atunci când e nevoie de ele, nu zilnic. Uneori, se întâmplă ca năsucul celui mic să se înfunde fără a fi vorba de o răceală sau o gripă, caz întâlnit mai ales la bebeluși, din cauza alimentației și a poziției în care mănâncă. Serul fiziologic și spray-urile cu soluție salină (cele izotone sunt de folosit când în afara nasului înfundat bebelușul nu mai are și alte simptome, iar cele hipertone sunt perfecte pentru desfundarea nasului în răceli și gripe) se administrează diferit. Astfel:
- serul fiziologic (câte o picătură de 3-5 ori pe zi) se pune cu seringa de unică folosință în năsucul bebelușului când acesta se află în poziția culcat;
- spray-ul cu soluție salină se administrează prin pulverizare, când bebelușul este ținut în poziție șezând sau, în cazul copilului mai mare, în picioare. CITEȘTE ȘI: Cum aspirăm corect secrețiile nazale ale bebelușului?
Uleiuri de masaj cu plante liniștitoare
Când temperaturile mari aduse de gripă și răceală încep să crească în termometru, un masaj blând cu un ulei ori o loțiune calmantă îl va ajuta să se liniștească pentru a lupta cu boala. Folosirea acestor uleiuri calmante în timpul bolii are 3 beneficii – hidratează pielea, liniștesc copilașul agitat și îl adorm. Alege uleiuri naturale, organice, care au rolul de a-i ameliora starea generală proastă care se instalează odată cu virozele de sezon:
- lavanda are un efect puternic asupra sistemului nervos, este antipiretică, antiinflamatoare și relaxează mușchii;
- vanilia are efecte calmante asupra sistemului nervos al bebelușilor, efectul incontestabil al vaniliei dovedindu-se împotriva depresiei și agitației;
- menta acționează ca antiinflamator al căilor respiratorii, favorizând eliberarea căilor respiratorii și îmbunătățind rapid respirația; uleiul de mentă aplicat sub formă de masaj calmează durerile de cap;
- cimbrul este un renumit expectorant, care face tusea să fie mai productivă, adică să scapi mai repede, curățând plămânii;
- oregano reduce simptomele neplăcute ale răcelii de pe căile respiratorii superioare;
- eucalipt este antiinflamator, antiseptic și antibacterian, dar i se mai spune și uleiul febrei, pentru că reduce febra; 1-2 picături în apa de baie îi vor desfunda năsucul și îi vor ameliora durerile de cap produse de răceală.
Vitaminele antirăceala și gripă
În lupta împotriva virozelor de sezon, te ajută vitaminele A, C și D. Asigură-te că le ai în casă!
- Vitamina C, supranumită și vitamina imunității, nu are termen de comparație atât în timpul virozelor, dar și ca soluție de prevenire a acestora. Alege o sursă naturală de vitamina C, chiar dacă sunt tablete la cutie.
- Vitamina D este vitamina care, dacă am exista în cantități normale în corp, am putea să prevenim îmbolnăvirile din sezonul rece și nu numai pe acestea, dar și să luptăm eficient cu virusul gripal pentru a reduce durata bolii. Carența acestei vitamine reprezintă o problemă de sănătate publică, cu atât mai mare cu cât în sezonul rece, când nu beneficiem de expunere suficientă la soare.
- Vitamina A este un fel de comandant al tuturor celulelor din corpul nostru, inclusiv al celor care intră în componența sistemului imunitar. Ea te poate ajuta doar ca prevenție în răceli, rolul ei fiind important în creșterea imunității, dar nu va scurta durata răcelilor.
Pentru bebeluși, aportul acestor vitamine și beneficiile lor pentru sănătate se poate abține prin alăptare. Mama se va asigură că, împreună cu medicul pediatru, va lua vitaminele și minerale care vor ține departe răceala și gripa de puiul ei. Cu toate acestea, cea mai bună metodă de a preveni gripa este vaccinarea antigripală. Aliații unei imunități puternice sunt și acizii grași esențiali și suplimentele de zinc.
Umidificator
Un umidificator de cameră este de mare ajutor în timpul răcelilor sau a virozelor de sezon sau pe toată perioada anului, dacă ai în familie persoane care suferă de diferite alergii. Umiditatea scăzută a aerului de la interior este principala cauză a nasului înfundat la bebeluși și copii mici, atunci când nu există alte simptome. La polul opus, un aer de o umiditate corectă protejează sănătatea căilor respiratorii superioare, mai ales la cei mici, iar în timpul răcelilor și gripelor ajută la vindecarea mai rapidă, atât la copii, cât și la adulți.
Dacă ar trebui să faci acum această alegere pentru că încă nu ai un umidificator, ține cont ca umidificatorul:
- să se potrivească suprafeței camerei tale;
- să aibă posibilitatea să și purifice aerul din încăpere, nu doar să-l umezească;
- să fie silențios;
- să aibă filtru ce nu necesită schimbare (verifică și accesibilitatea la locurile pe care trebuie să le igienizezi!);
- să aibă funcție de aromatizare a aerului.
Unguent descongestiv
Când năsucul s-a înfundat și e târziu, ori tusea nu-l lasă să doarmă, simptomele se ameliorează repede cu un unguent care, prin prisma substanțelor pe care le conține, știe să calmeze și tusea și să desfunde și nasul pentru ca micuțul să se poată odihni. Găsești pe piață astfel de unguente calmate care pot fi aplicate și bebelușilor după 6 luni. Ca să-și facă efectul scontat, acestea conțin salvie, ulei de brad, mentă sau altfel asemenea produse cu rol descongestionant. În plus, unguentele nu conțin conservanți, ftalați sau parabeni.
CITEȘTE ȘI: Cele 3 VITAMINE care susțin și influențează sistemul imunitar
SFAT Clubul Bebelușilor: Simț că te paște și pe tine o răceală?
Inspiră puternic pe nas când îl frecționezi pe micuț ori când îi faci masaj cu uleiurile esențiale antirăceală. Copiii fac cam 10-12 răceli pe ani, dar nici adulții nu sunt imuni. Ia vitaminele de care ai nevoie și nu uita de supa de pui și de ceaiurile calde de plante. Rămâi sănătoasă!
Antitermic
Pentru scăderea febrei dacă fi nevoie să-i oferi copilului doza stabilită împreună cu medicul este bine să ai în casă antitemice pentru febră ușoară, moderată dar și severă.
CITEȘTE ȘI: Copilul cu febră și efectele grave ale abuzului de antitermice
ATENȚIE!
- doza de antitermic nu se oferă copilului fără un consult pediatric înainte;
- doza de antitermic se calculează în funcție de kilogramele copilului, niciodată după cum „ai auzit“ sau „crezi“ că se oferă;
- doza corectă de antitermic o stabilește medicul copilului;
- niciodată nu se administrează sirop împotriva febrei cu alt dispozitiv decât cel gradat aflat în cutia în care se află sticla cu medicamentul;
- doza de antitermic ar putea fi prea mică dacă îi administrezi copilului atât cât a scris medicul pe ultima rețetă când ați fost la camera de gardă (asta dacă au trecut câteva luni de atunci); în acest caz, nu-l va ajuta să-i scadă febra și ai putea crede că e altă boală.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.