Cu siguranta iti iubesti copilul ca pe ochii din cap si stii ca el simte dragostea ta. Insa si verbalizarea sentimentelor este deosebit de importanta. Afla de ce!
Multi dintre parintii de acum suntem dintr-o generatie in care unul dintre sloganele la rang de cinste era:”pe copil sa nu-l pupi decat in somn!”. Cu alte cuvinte sa nu-i arati iubire fiindca “si-o va lua in cap”, nu te va mai respecta ca parinte, va deveni rasfatat.
Putini am trait in familii in care sa fi auzit macar rar un “te iubesc” din partea parintilor. Cum se reflecta lipsa vorbelor de iubire si a semnelor de afectiune din copilarie? In cele mai multe cazuri prin neincredere in sine, incapacitatea de a primi firesc o declaratie de dragoste, stanjeneala de a spune, la randul nostru, vorbe de iubire, de parca ni s-ar fi inoculat ca e ceva negativ, rusinos, “neserios”, demn de dispret.
Chiar daca am trait in vremuri in care amputarile sufletesti erau considerate “metode de educatie” ar trebui sa ne scuturam de aceasta grea povara mostenita si sa intelegem importanta aratarii afectiunii si a rostirii acestor vorbe cu incarcatura atat de pretioasa:”te iubesc”.
Iata motivele pentru a-i spune copilului tau cat mai des ca il iubesti:
Te situeaza in ochii lui ca pe o persoana in care poate sa aiba incredere. Faptul ca il iubesti neconditionat si i-o si spui ii da copilului convingerea ca poate sa aiba mereu incredere in tine si acest lucru este crucial pentru o relatie sanatoasa intre parinte-copil. Avand incredere in tine, incredere conferita in primul rand de siguranta ca il iubesti, nu iti va ascunde niciodata lucruri importante, va veni la tine in orice situatie, stiind ca indiferent de ce i s-a intamplat sau de ce a facut, tu il vei putea ajuta sau, dupa caz, ierta. Poate acum cand e copilul foarte mic nu ti se pare un aspect foarte important, dar crede-ne ca vei gandi altfel cand copilul tau va deveni adolescent!
Ii confera incredere in sine. Faptul de a se sti iubit ii creste oricui stima de sine si increderea in el insusi. Orice om caruia i se spune “te iubesc” se simte valorizat, cu atat mai mult un copil care e inca in cautarea propriei identitati. Faptul ca ii asiguram de iubirea noastra, ca ei stiu ca sunt iubiti pentru ei insisi, nu pentru comportamentul lor, le da sentimentul propriei valori.
De aceea acest “te iubesc” trebuie sa-i fie adresat in context diferite, si cand copilul are realizari dar si cand se simte dezamagit de sine insusi sau cand nu are incredere in el. Daca ii vom spune aceste vorbe doar cand e evident ca suntem mandri de el fiindca a avut o realizare ii vom induce sentimentul ca este iubit doar pentru ceea ce face, nu pentru ceea ce este, ca este iubit doar cand indeplineste asteptarile parintilor, cu alte cuvinte conditionat.
Ii confera copilului motivatie si curaj. Se stie ca iubirea “iti da aripi”, este un sentiment care te poate mobiliza si motiva in tot ce intreprinzi. Un parinte iubitor ofera copilului cea mai puternica baza pe care copilul va fi capabil sa construiasca tot ce isi propune, stiindu-se iubit. Un copil care se simte iubit este mai dezinvolt, mai curajos, mai dispus sa isi asume riscuri dar si mai responsabil.
Citeste mai departe si afla motivele pentru care e bine sa-i spui „te iubesc” mai des decat o faci deja!
Ii lasa posibilitatea sa greseasca in sensul ca orice s-ar zice, si greselile au rostul lor, fie si faptul ca inveti sa le eviti pe viitor. Iar iubirea este in mod necesar legata de iertare deci unui copil caruia i se spune des ca este iubit nu-i va fi teama nici sa greseasca nici sa isi recunoasca greselile.
Ii vindeca temerile. Un copil care se stie iubit stie ca parintii il vor ajuta cu rabdare sa isi depaseasca temerile, fie ca e vorba de teama de a dormi singur, de paianjeni, de niste colegi de gradinita mai impulsivi sau orice altceva.
Cei care sunt siguri pe iubirea familiei vor fi mult mai bine inarmati sa faca fata oricarui moment dificil in viata, vor trece mai usor peste dezamagiri, vor fi mai puternici in fata greutatilor tocmai fiindca iubirea este ca o plasa de siguranta.
Il invata sa iubeasca la randul sau. Un copil iubit si caruia i se spune si i se arata asta va fi la randul sau iubitor, capabil de empatie fata de semenii sai, apt sa isi exprime sentimentele.
De multe ori adultii care au probleme in a-si arata sentimentele si sunt considerati din aceasta cauza ursuzi sau chiar lipsiti de inima sunt chiar fosti copii carora nu li s-a aratat afectiune, unii parinti considerand ca “stiu copiii ca sunt iubiti, la ce bun sa le-o si tot spuna, faptele sunt mai importante decat vorbele!” Ei bine, vorbele au importanta lor si nu trebuie subestimate, de multe ori la terapie psihologii aud fraza:”nu mi s-a spus de catre parinti ca sunt iubit”.
Desigur ca faptele sunt pe primul loc dar faptul ca intariti prin cuvinte comportamentul este benefic si il invata pe copil sa fie la randul sau deschis in verbalizarea propriilor emotii si sentimente.
Ii da copilului pur si simplu o stare de bine. Faptul de a te simti iubit te face sa infloresti.
Cercetarile au aratat o corelatie de necontestat intre afectiunea oferita unui copil si dezvoltarea sa ulterioara. Asa cum se stie ca stresul, teama si alte stari negative iti pot submina si fizicul, nu doar psihicul, tot asa ar trebui sa fim constienti ca oferirea afectiunii si verbalizarea ei duc la o dezvoltare psihica si fizica armonioase.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.