Cu totii ne dorim fericirea. Pe masura ce crestem prioritatile si dorintele noastre se schimba si se maturizeaza. Si odata ce avem in sfarsit o familie, cea mai importanta devine fericirea in familie. Cum o putem gasi?
Activitatile in familie sunt esentiale.
Rutina zilnica ne tine adesea separati mult prea multe ore pe zi. Parintii vin obositi de la serviciu, la ore tarzii, sunt obligati sa se ocupe de casa, gatit, spalat, curatenie. Prea rar ramane timp, in zilele lucratoare, pentru activitati desfasurate impreuna. De aceea este cu atat mai important ca sfarsitul saptamanii sa regaseasca familia unita, implicata in activitati comune care vor facilita comunicarea intre parinti, parinti si copii si frati.
Iubirea si respectul reciproc primeaza.
Toate alegerile facute in familie trebuie sa fie pline de respect si de consideratie fata de toti membrii familiei. Deciziile se iau dupa consultarea tuturor membrilor familiei si dupa ascultarea argumentelor fiecaruia. Desigur ca daca discutam despre schimbarea locuintei sau a orasului in care locuiti, vor prima aspecte legate de venit, avantaje ca amplasare, accesul la unitati de invatamant bune sau la spitale de calitate. Este insa important sa iti asculti si copilul care s-ar putea sa aiba ceva de spus legat de faptul ca va fi separat de prietenii sai sau de faptul ca va fi nevoie sa se adapteze intr-un colectiv nou si total necunoscut ntr-o noua scoala.
Joaca
Suntem tentati noi, adultii, sa consideram ca joaca este atributul copilariei. Doar copiii se joaca. Adultii nu au timp de asa ceva, adultii nu au chef de jocuri, ei sunt seriosi si importanti. Ei bine, nu e nimic mai distructiv decat acest gen de mentalitate! Intr-o familie fericita joaca este esentiala. Parintii vor afla astfel care sunt framantarile copiilor si detalii legate de felul in care is petrec timpul la in afara casei parintesti. Copiii folosesc jocul pentru a retrai si integra emotiile puternice, pentru a se exprima, pentru a se descarca si pentru a gasi rezolvarea situatiilor dificile cu care s-au confruntat recent.
Familiile fericite se sustin reciproc
Intr-o etapa sau alta a vietii noastre, cu totii avem nevoie de sustinere. Poate fi vorba despre o reorientare in cariera, sau despre dorinta de a lua lectii de balet. Poate fi vorba despre faptul ca micuta de 4 ani nu a fost selectata in echipa de dansuri care va participa la concursul intre gradinite sau despre faptul ca cel care era considerat cel mai bun prieten a uitat sa o invite la ziua sa. Fie ca sunt framantari „de oameni mari” sau de copil, ele sunt autentice. In aceste momente dificile prin care trecem cu totii, avem nevoie de intelegerea celor din jur, de o vorba buna, de consolare si de sustinere, pentru a ne recapata increderea in noi insine care a fost zdruncinata.
Limiteaza activitatile extrascolare.
Este la moda in prezent ca cei mici sa participe la un milion de activitati extrascolare. Uneori, copiii ajung sa participe la cate 2 cursuri dupa terminarea orelor la scoala. Un astfel de program este epuizant atat pentru copil cat si pentru parinti, care sunt obligati sa il duca si sa il aduca de la aceste activitati, dupa o zi deja obositoare la serviciu. Mai mult decat atat, in marea majoritate a cazurilor, copiii sunt inscrisi la activitati pentru care nu manifesta un talent deosebit sau un interes aparte si care nu le vor servi la modul real la nimic, mai tarziu in viata. Limitand numarul de ore petrecute implicati in activitati extrascolare, ii oferi familiei o sansa in plus de a petrece timp pretios impreuna comunicand, impartasind, povestind, sfatuindu-se si distrandu-se.
Toti membrii familiei sunt egali.
Desigur, unul este mai puternic, celalalt e mai abil, unul are experienta varstei, celalalt candoarea copilariei. Insa cu totii avem dorinte si sentimente, cu totii avem sentimente si preferinte. Ele sunt la fel de importante pentru fiecare dintre noi si trebuie luate in considerare. Stim ca uneori este imposibil ca dorintele tuturor membrilor familiei sa fie satisfacute simultan. Este insa esential ca, pe rand, sa se tina seama de nevoile fiecaruia.
Familia ta ce mici secrete are pentru a fi unita si fericita? Vrei sa ni le impartasesti?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.