Beneficiile laptelui matern nu mai trebuie dezbatute, ci doar amintite. Printre ele se numara faptul ca le ofera bebelusilor o rezistenta crescuta impotriva microbilor. Afla cum se coreleaza alaptarea cu un sistem imunitar bun!
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda clar ca bebelusii pana la varsta de 6 luni sa fie alaptati exclusiv, iar alaptarea sa se prelungeasca in paralel cu alimentatia solida pana la minim 2 ani. Alaptarea este cu adevarat importanta pentru mame si pentru bebelusi, si exista ceva ce nici cea mai buna formula de lapte praf nu poate oferi: protectia impotriva imbolnavirilor.
Statisticile demonstreaza clar ca bebelusii alaptati se imbolnavesc mai putin decat copiii hraniti cu lapte praf. Iar cand se imbolnavesc, fac forme mai usoare de boala. Care este explicatia? Citește pe larg despre: Dezvoltarea sistemului imunitar la copii. Cum ajutăm sistemul imunitar al bebelușului
Laptelui praf ii lipsesc factori care ajuta in lupta impotriva bolilor
Oricat de avansate ar fi cercetarile in domeniul producerii de formule de lapte praf cat mai apropiate de cele ale laptelui matern, acesta din urma este un aliment viu, cu o compozitie in permanenta schimbare si adaptare la nevoile bebelusului. Multe elemente care se gasesc in laptele matern actioneaza impreuna pentru a ajuta la prevenirea si combaterea infectiilor: imunoglobulinele, lizozimul, prebioticele, probioticele, zincul sunt doar cateva dintre elementele cu rol antiinfectios.
CITEȘTE ȘI: 10 semne de deficiențe nutriționale la copii
Laptele praf nu contine Imunoglobulina A (IgA)
Unul dintre cei mai activi factori antiinfectiosi din laptele matern este IgA. IgA are rolul de a-i proteja pe bebelus impotriva agentilor patogeni din mediu. Limfocitele B, produse si maturizate de catre tesutul limfoid, intra in circuitul sangvin si ajung in laptele matern. Odata ajunse acolo, ele secreta IgA. Atunci cand bebelusul consuma lapte matern, IgA reuseste sa traverseze bariera intestinala a acestuia, si ajung in acea zona a organismului care are nevoie de ajutor pentru a se lupta cu un agent patogen. In laptele matern trec si limfocitele B, care de asemenea traverseaza intestinul bebelusului si continua secretia activa de IgA.
Citește și: Deși biberonul și suplimentarea cu lapte praf sunt o practică frecventă în maternități, este recomandat să încerci să scapi de amândouă rapid
Bebelusii hraniti cu lapte praf au intestinul colonizat cu alte bacterii decat bebelusii alaptati
Este din ce in ce mai evident ca un microbiom divers este esential pentru sanatate. Bebelusii hraniti cu lapte praf au intestinul colonizat cu alte specii de bacterii decat bebelusii care consuma exclusiv lapte matern. Chiar si cantitati foarte mici de lapte praf pot determina aparitia de dezechilibre la nivelul florei intestinale si pot afecta sanatatea pe termen lung a copilului. Laptele matern contine de asemenea prebiotice: oligozaharide pe care bacteriile benefice din intestin le folosesc ca sa se hraneasca. Oligozaharidele sunt, proportional, al treilea component al laptelui matern, iar lipsa acestora scade capacitatea bacteriilor bune de a se multiplica.
Laptele praf nu contine prebiotice
Cele mai multe formule de lapte praf sunt sarace sau total lipsite de oligozaharidele pe care bacteriile bune le folosesc pentru a se inmulti in intestin. Formulele de lapte praf care contin totusi prebiotice, le au dintr-o sursa diferita, deci ele nu vor functiona la fel. Cu cat populatiile de bacterii benefice sunt mai reduse, cu atat pH-ul intestinal al bebelusilor hraniti cu lapte praf este mai mare, ceea ce incurajeaza dezvoltarea bacteriilor patogene.
Intestinul bebelusilor hraniti cu lapte praf are o permeabilitate prelungita
Permeabilitatea intestinului bebelusilor este foarte mare imediat dupa nastere, apoi ea scade rapid. Insa la bebelusii hraniti cu lapte praf, aceasta permeabilitate se mentine pentru mult timp. O permeabilitate crescuta este sinonima cu un risc mare de infectie.
Citește și despre: Pe holul secției de neonatologie se închinau ode biberoanelor. Alăptarea, un proces atât de natural, parea că este inhibată, discreditată și poate chiar blamată …
Alaptarea nu ofera protectie 100%
Alaptarea este importanta si ajuta la protejarea impotriva infectiilor, dar nu este o metoda infailibila. Atunci cand ne imbolnavim, corpul nostru secreta anticorpi specifici, denumiti imunoglobuline G, care lupta exact impotriva microbului care a cauzat infectia. Aceasta este numita imunitate activa si ne ajuta sa luptam pe termen lung impotriva infectiilor. IgG traverseaza placenta inainte de nastere, protejand bebelusul in primele 6 luni dupa nastere. Dupa primele 6 luni insa, nivelul de IgG scade treptat, iar bebelusul invata sa sintetizeze propria IgG ca raspuns la actiunea patogenilor. Acestea nu sunt singurele metode prin care laptele matern ajuta la prevenirea infectiilor. Exista si alte metode prin care alaptarea ii protejeaza pe bebelusi.
Bebelusul tau cat timp a fost alaptat?
E un copil mai rezistent sau mai bolnavicios decat altii?
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.