Copiii se nasc cu o anumita imunitate care poate fi crescuta prin hranirea cu lapte matern. Cu toate acestea, bebelusul este vulnerabil in fata unor boli grave chiar i-ar putea fi fatale. De cand au fost inventate, vaccinurile au salvat sute de mii de vieti.
Vaccinul este un preparat din microorganisme moarte sau slabite care se injecteaza intramulscular, ajutand la obtinerea imunitatii la o anumita boala si protejand copilul in viitor cand va fi expus la respectiva bacterie sau virus.
In general, vaccinurile sunt sigure si au eficienta dovedita. Beneficiile vaccinurilor depasesc posibilele riscuri.
Care sunt bolile ce pot fi prevenite prin vaccinare?
Tuberculoza – este o boala grava provocata de bacilul Koch, ce poate deveni fatala dupa o perioada de 5 ani daca nu este tratata. Unele persoane desi sunt infectate, sunt purtatoare sanatoase. Boala afecteaza plamanii si se poate transmite cu usurinta de catre o persoana bolnava prin stranut.
Difteria – o infectie bacteriana care poate provoca febra si inflamatii ale cailor respiratorii. Poate produce complicatii grave ce pot culmina cu sufocarea.
Tusea convulsiva (tusea magareasca) – o forma de tuse puternica ce poate afecta grav bebelusii si copii mici. Poate provoca complicatii grave precum otite severe, pneumonie sau afectare cerebrala din cauza convulsiilor.
Poliomielita – este o infectie virala care poate afecta creierul si maduva spinarii, provocand paralizie permananta sau chiar moartea.
Haemophilus Influenzae tip B (Hib) – o infectie grava ce poate afecta grav copiii cu varsta sub 5 ani, provocand meningita, otita, pneumonie. Bebelusii cu varsta sub 2 luni sunt cei mai expusi.
Hepatita B – este provocata de virusul hepatitei B si afecteaza pe termen lung ficatul. Se poate transmite prin sange, prin transfuzii sau instrumentar infectat.
Hepatita A – este provocata de virusul hepatitei A care se transmite mult mai usor, prin simplul contact cu apa sau fecale infectate. Cea mai comuna cauza de infectare cu virusul hepatitei A la copii este mancatul cu mainile murdare.
Bolile pneumococcice – sunt cauzate de tulpini ale Steptococcului Pneumoniae. Acesta poate produce infectii grave precum meningita (infectia membranei care inveleste creierul si sira spinarii), sepsisul sau bactoriemia (prezenta bacterilor in sange), otita medie (infectia urechii mijlocii) şi pneumonia.
Gastroenterita cu Rotavirus – este o boala foarte contagioasa provoca de Rotavirus, un virus foarte rezistent. In formele severe, boala poate cauza pana la 20 de episoade de diaree severa si voma pe zi, care pot duce la deshidratare, iar pentru unii bebelusi aceasta deshidratare este atat de severa, incat trebuiesc internati in spital de urgenta.
Rujeola (pojarul) – este o boala infectioasa foarte contagioasa caracterizata prin febra mare, tuse, secretii nazale si oculare, si eruptii cutanate. Boala poate fi foarte grava la copiii mici si se poate lua din aer. Vaccinul impotriva rujeolei nu ii va oferi copilului imunitate pe viata, asa cum se intampla atunci cand face boala.
Rubeola (pojarelul) – este tot o boala a copilariei caracterizata prin eruptii cutanate si umflararea ganglionilor din spatele urechii. Este mai moderata decat rujeola, iar timpul de vindecare este mai scurt.
Oreionul – este o boala contagioasa care provoaca dureri si marirea in volum a glandelor salivare dintre mandibula si ureche. Se transmite prin aer si este foarte intalnita in sezonul rece.
Varicela (varsatul de vant) – este o boala foarte contagiosa produsa de virusul varicelo-zosterian. Provoaca febra, dureri de cap si musculare si o eruptie cutanata insotita de mancarimi. Cand o persoana contacteaza pentru prima data acest virus face boala cunoscuta sub denumirea de varsat de vant (varicela), cel mai frecvent in copilarie, in timp ce reactivarea acestui virus poarta denumirea de zona zoster.
Tetanosul – este o bacterie ce poate intra in corp printr-o simpla julitura si care poate provoca spasme, rigiditate musculara, convulsii si chiar moartea.
Ai o intrebare legata de dezvoltarea bebelusului? Comunitatea Clubul Bebelusilor te poate ajuta in sectiunea intrebari si raspunsuri. Adreseaza si TU o in intrebare sau contribuie cu un raspuns la intrebarile altor mame.
Te-ar mai putea interesa:
Vaccinurile si autismul – Adevar si fictiune
Ce trebuie sa faci cand are diaree ?
Cand ar trebui sa chemi pediatrul ?
Medicamente interzise copiilor
Bebelusul are febra ?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.