Cunoastem de mici faptul ca data de 1 iunie marcheaza Ziua Internationala a Copilului. Care este insa istoria si semnificatia acestei zile si cum este ea sarbatorita in lume?
Ziua Copilului este sarbatorita in numeroase tari de pe Glob, dar nu toate o celebreaza la aceeasi data. Ideea acestei zile a fost proclamata in anul 1925 in cadrul Conferintei Mondiale pentru Bunastarea Copiilor. In anul 1954 a fost adoptata oficial, ca simbol al luptei impotriva exploatarii copiilor in locuri de munca periculoase si al dreptului tuturor copiilor de a avea acces la educatie. Multe state sarbatoresc Ziua Copilului pe 30 aprilie.
Alte tari au proclamat ziua de 1 iunie ca Zi Internationala pentru Protejarea Copiilor.
Aceasta data a fost aleasa de catre Federatia Internationala a Femeilor Democrate in anul 1950, cu ocazia intrunirii lor la Moscova. Decizia a fost puternic corelata cu propaganda pentru pace condusa de Stalin. Avand in vedere orientarea politica internationala a Romaniei din acea perioada, este usor de inteles de ce la noi ziua celebrarii copiilor a ramas data de 1 iunie.
Ziua Universala a Copiilor proclamata de Organizatia Natiunilor Unite se sarbatoreste in data de 20 noiembrie. Scopul initial era acela de a promova intelegerea si colaborarea intre copii si de a initia actiuni care sa vizeze bunastarea copiilor.
Incepand cu anul 2000 Ziua Copilului a mai capatat o semnificatie.
Lupta impotriva raspandirii HIV/SIDA se aplica oamenilor de orice varsta, insa o atentie sporita trebuie acordata copiilor. UNICEF s-a aliat de asemenea la principiile de baza ale sarbatorii, luptand pentru drepturile omului si ale copilului, distribuind vaccinuri gratuite in zone defavorizate si colaborand cu institutiile locale pentru a imbunatati conditiile de viata ale copiilor si pentru a le oferi sansa la o educatie de baza.
In anul 2012, secretarul Organizatiei Natiunilor Unite si-a fixat ca scop ca pana in anul 2015 fiecare copil sa poata merge la scoala. In plus, se doreste imbunatatirea cunostintelor dobandite in cadrul acestor scoli si educarea copiilor in sensul promovarii pacii, respectului si grijii fata de mediul inconjurator.
Indiferent de data la care este celebrata, Ziua Internationala a Copilului inseamna mai mult decat sarbatorirea individuala a fiecarui copil. Este momentul in care ar trebui sa devenim constienti ca pe glob copiii sunt inca victime ale violentei, abuzului, exploatarii si discriminarii. Exista copii care muncesc in conditii grele, care traiesc in zone de razboi, care traiesc pe strazi, care sufera din cauza religiei sau a grupului etnic caruia ii apartin sau din cauza unei dizabilitati. In prezent de pare ca exista 153 de milioane de copii intre 5 si 14 aniobligati sa munceasca.
Stiai ca…
…in Bulgaria, copiii primesc atentie speciala din partea familiei, inclusiv cadouri. Soferii trebuie sa circule cu farurile aprinse, ca simbol al vigilentei in vederea ocrotirii copiilor.
…in Taiwan Ziua Copilului si Ziua Mamei se sarbatoresc simultan, pentru ca mamele sa isi poata insoti copiii la activitatile speciale organizate in scoli.
…in India, ziua este marcata de competitii organizate in scoli, de catre copii, pentru copii.
…in Japonia ziua fetitelor e pe 3 martie si coincide cu Ziua Papusilor; ziua baietilor e pe 5 martie. Japonezii isi impodobesc casa cu papusi fetite pe 3 martie, iar pe 5 adauga papusi samurai.
Tu cum vei sarbatori ziua de 1 iunie?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.