Cu aceasta introducere am si raspuns la intrebarea din titlu: laptele “care devine apa chioara” este un mit. Haideti insa sa vedem resorturile din spatele mitului, cum ajung mamele sa creada aceasta afirmatie.

Din prejudecata. Prejudecatile fara fundament care spun ca alaptarea trebuie intrerupta la 6 luni, la 1 an, la 2 ani, cand bebelusul are dinti, cand bebelusul isi duce piciorul la gura, cand copilul stie sa ceara singur sa fie alaptat, cand copilul incepe sa umble in picioare samd au la baza inclusiv acest mit ca la un moment dat laptele se transforma in apa chioara.

Insusi faptul ca “folclorul” nu vehiculeaza o singura varianta a momentului cand copilul “trebuie” intarcat arata cata “baza stiintifica” au afirmatiile mai sus enumerate.

Interpretarea gresita a puseelor de crestere. Mamele care nu au informatii despre puseele de crestere interpreteaza cererea sporita a bebelsului, faptul ca suge tot mai mult si uneori pare nemultumit- drept dovada ca laptele nu mai este hranitor! “I-am dat sa suga acum o jumatate de ora si acum iar vrea, e clar ca laptele meu e apa chioara!!”

Datorita trezirilor nocturne. Multe mame dar si multe cadre medicale precum si asa-zisi “specialisti in somnul bebelusului” considera ca de la o anumita varsta (parerile nu coincid, sunt vehiculate idei ca incepand cu 6 saptamani, 3 luni, 6 luni etc) bebelusul ar trebui sa doarma toata noaptea caci nu mai au nevoie de hrana in timpul noptii.

Trezirile nocturne uneori chiar foarte dese le face pe multe mame sa creada ca bebelusul se trezeste fiindca “laptele matern nu-i mai tine de foame, e apa chioara!”

Insa trezirile nocturne pentru a fi alaptat sunt normale si ii sunt specifice si benefice bebelusului, de fapt unii copii au nevoie sa fie alaptati noaptea pana spre 2 ani sau mai mult, acest lucru fiind de asemenea normal si nu o dovada ca laptele a devenit insuficient sau apa chioara. Citeste mai multe despre somnul bebelusului

Lipsa cunostintelor despre culoarea sau compozitia laptelui. Multe mame, pentru a verifica daca au lapte se mulg si constata ca laptele “e apa chioara”.

Asta deoarece in general mulg doar laptele de inceput care este destinat sa potoleasca setea sugarului si prin urmare este transparent, subtire, uneori chiar straveziu. Nu are relevanta culoarea sau textura laptelui muls!

Laptele matern este hranitor indiferent de culoarea sa, este conceput sa indeplineasca perfect nevoile nutritionale ale copilului. Citeste neaparat despre laptele de inceput si de sfarsit