Ce sunt puseele de crestere?

Puseele de crestere sunt perioade in care copilul creste mai mult dintr-o data si datorita acestui fapt are nevoie de calorii suplimentare. 

Toti bebelusii trec periodic prin pusee de crestere.

Puseele de crestere nu sunt comode pentru mama si in lipsa informatiilor necesare pot duce la un esec al alaptarii. Insa, daca mamele sunt pregatite din timp sa recunoasca acest fenomen, alaptarea poate continua cu succes.

De asemenea, puseul de crestere de la varsta de 3-4 luni nu trebuie confundat cu faptul ca bebelusul este pregatit pentru inceperea diversificarii

Cum recunoastem un puseu de crestere?

Putem sa ne dam seama ca bebelusul trece printr-un puseu de crestere dupa urmatoarele 5 indicii

1.   Bebelusul manifesta tendinta de a sta mai mult la san sau de a bea mai mult lapte praf.

Daca anterior puseului de crestere un bebelus obisnuia sa suga la interval de  2-3 ore, in perioada unui puseu de crestere el poate dori sa suga si din 10 in 10 minute, dand impresia ca nu se mai satura.

Acest lucru poate fi obositor pentru mama, dar respectandu-i noul ritm productia de lapte se va regla in functie de noile nevoi temporare ale copilului si nu este nevoie de suplimentare cu lapte praf.

In cazul copiilor hraniti cu formula este foarte important ca mama sa nu faca laptele “mai consistent” pentru a satura copilul ci sa respecte dozarea indicata dar sa suplimenteze numarul masurilor sau al biberoanelor pentru a satisface nevoia copilului.

De asemenea mamele ar trebui sa reziste tentatiei de a incepe diversificarea la 3-4 luni ale copilului confundand manifestarile puseului de crestere cu faptul ca bebelusul are nevoie sa treaca la alimentatie solida.

Este doar o impresie ca el nu se mai satura cu lapte si va disparea odata cu trecerea puseului de crestere. Asadar, diversificarea trebuie sa astepte pana la 6 luni.

2.   Cand trec printr-un puseu de crestere bebelusii devin mai agitati

In timpul unui puseu de crestere (care in medie dureaza 3 zile dar poate varia intre o singura zi si o saptamana intreaga) copilul se poate arata foarte agitat, nemultumit, in permanenta “foiala”.

3.   Un alt semn al puseelor de crestere este plansul neconsolat

Foarte frecvent puseele de crestere sunt insotite de plans neconsolat si aparent inexplicabil. Chiar si copiii care inainte erau linistiti si plangeau rar se vor manifesta mult prin plans in perioada puseelor de crestere.