Ești o proaspată mamică  plină de entuziasm față de noua postură, ai pornit cu dreptul în alăptare după micile greutăți inerente începutului, te simți din ce în ce mai sigură pe tine și pe capacitatea ta de a face față “provocărilor” noii vieți, ești convinsă ca vei alăpta cu succes mult și bine...când, la aproximativ o săptămână de la naștere, apare o problemă care pare a te depăși și care îți creează o stare de panică: bebelușul tău, până atunci mulțumit cu alăptarea la cerere, pare că nu se mai satură, ar suge într-una, nu reușești să-i intri în voie, plânge des și oricât l-ai ține la sân parcă ar vrea mai mult.

Din păcate, primul gând pe care și-l face proaspăta mămică, dacă nu a aflat încă din timpul sarcinii despre eventualele perioade dificile în alăptare, este că bebelușul nu se satură fiindcă nu-i priește laptele ei, care n-o fi prea sățios sau nu se produce în cantitate suficientă sau cine știe ce alte gânduri negre își mai face și se hotărăște să treacă nou-născutul pe lapte formula.

De fapt, ce anume se intampla la inceputul alaptarii ?

Este vorba de primul puseu de creștere al bebelușului, care apare la aproximativ 7-10 zile de la naștere și care se recunoaște prin simptome precum:

  • plâns neconsolat,
  • impresia că nu se satură,
  • tendința de a sta toata ziua și noaptea la sân,
  • și care este doar primul dintr-un șir de pusee care vor urma la 3-4 săptămâni, la 6 săptămâni, 3 luni, 4 luni, 6 luni (datele nu sunt „bătute în cuie” ci pot avea variații de la copil la copil dar acestea sunt, în principiu, « perioadele fierbinți »).

Cat dureaza un puseu de crestere ?

Un puseu de creștere poate dura între 1 zi și 7 zile (dar sunt cazuri în care durează mai mult și nu e motiv de îngrijorare). Puseul de crestere este o perioadă deloc plăcută, este foarte dificil și frustrant pentru o mama să vadă că al său copil plânge la sân și pare a nu se sătura și atunci, ori din convingere proprie ori îndrumată de "binevoitori" mama decide să ofere copilului lapte praf.

Dezavantajul suplimentării cu formula în cazul acestor situații este că producția de lapte se va diminua, organismul mamei va fi "păcălit" că bebelușul nu are nevoie de prea mult lapte, prin urmare nu se va regla după cererea reală a "clientului" ceea ce în timp ar putea duce chiar și la eșecul alăptării.

Nu sunt rare cazurile în care mamele, neștiind despre aceste pusee de creștere, consideră, dezamăgite, că nu fac față alăptării și renunță, trecând copilul pe alimentație artificială.

Dacă mama e hotărâtă să alăpteze și e convinsă de beneficiile alăptarii atât pentru copil cât și pentru ea, ar fi păcat să apară renunțarea datorită lipsei de informație și panicii.

De aceea ar fi bine ca ea să fie pregătită moral din timp, să anticipeze puseele astfel încât să nu fie luată prin surprindere și să creadă ca schimbarea comportamentului copilului sugerează ceva grav , să aibă multă răbdare și să fie convinsă că lăsându-se ghidată de copil, care știe cât are nevoie să sugă în perioadele acelea, producția de lapte se va regla așa cum trebuie și alăptarea va continua cu succes și după trecerea acestei perioade dificile.

Poate cea mai grea piatră de încercare e puseul de la 3 luni, asta fiindcă până la 3 luni mama își simte sânii plini de lapte tot timpul,daca trec mai mult de 2-3 ore între alăptări apare senzația de sâni angorjați, sânii curg mai tot timpul și sunt necesare tampoanele purtate în sutien.