Inca de cand decizi sa iti anunti sarcina este posibil sa constati ca devii bombardata de “previziuni” nu tocmai placute: ca vei vedea tu cat de rau e sa ai greturi matinale, ca apoi urmeaza oboseala excesiva, disconfort, deformare si multe alte “minunatii”.

Parca nici nu-ti mai vine sa traiesti clipa cu relaxare gandindu-te la “ce urmeaza”.

Exista o categorie de oameni care vad numai aspectele neplacute, sunt pesimisti, carcotasi sau intr-adevar au avut experiente neplacute dar asta nu inseamna ca toate neplacerile se vor intampla si tie.

Acesti oameni nu pot accepta ca exista un “prezent continuu fericit”!

Daca le spui ca sarcina decurge foarte bine si te simti minunat, vor spune:”da, dar sa vezi nasterea ce groaznica e, nu stiu cum iti vei reveni!”.

Daca le spui ulterior ca nasterea nu a fost traumatizanta, vor spune:”dar sa vezi cand vor incepe colicile, ce nopti cu urlete interminabile vei avea!”.

Daca te intalnesti cu ei ulterior si le spui ca nu a avut bebelusul colici, vor spune:”daaa, dar sa vezi cand ii vor iesi dintii ce chin!” si tot asa.

Ei incearca sa-ti transmita mereu ideea ca degeaba e bine ACUM, caci IN VIITOR va fi rau:

  • cand ii vor iesi dinti va plange la nesfarsit,
  • cand va invata sa umble va cadea si se va lovi mereu,
  • cand va avea 2 ani va veni o cumplita criza de personalitate,
  • la gradinita nu se va adapta,
  • la scoala nu va invata nimic,
  • la liceu va intra in anturaje rele,
  • dupa facutate nu isi va gasi serviciu
  • si cand vei imbatrani nu te va mai cauta deloc!

Trebuie sa fie groaznic sa traiesti cu asemenea temeri mereu si sa nu te poti bucura de clipa prezenta si din nefericire asemenea gandire panicarda poate fi molipsitoare.

Este pacat ca exista o asemenea categorie de mame, care traiesc doar cu spaima si convingerea ca “vor veni zile grele” in loc sa se bucure de prezent.

Ar fi bine sa nu te lasi influentata si sa eviti pe cat poti, ca proaspata mamica, genul acesta de-a dreptul toxic de oameni. Uneori insa avem asemenea persoane in familia apropiata deci cu atat mai puternice trebuie sa fim pentru a nu ne lasa influentate de pesimismul lor.

Invata sa traiesti clipa aceasta unica care nu se mai intoarce niciodata!

Nu trebuie sa te cenzurezi sa faci ceva ce simti ca trebuie facut si care l-ar alina/bucura/linisti pe copil doar la gandul ca poate “va avea consecinte neplacute in viitor”. Sa vedem care sunt acele lucruri pe care ar fi normal sa le facem dar le sacrificam de teama unor repercusiuni:

Luatul in brate al bebelusului!

Din nefericire inca mai circula sfatul odios:”nu-l lua in brate, ca se invata asa!”. In primul rand locul bebelusului este in brate, nu este nici rasfat, nici manipulare dorinta lui de a fi cat mai aproape de mama, este o nevoie fireasca.

Bebelusul nu “se invata in brate” ci asa este setat de la natura, noi putem eventual sa il invatam fara brate, fapt care este total in detrimentul sau.  Implinindu-i copilului prompt nevoile facem primul pas spre autonomia sa: el se va desprinde atunci cand este pregatit, nu cand il fortam noi in numele unui “bine superior”.

Alaptarea copilului dupa varsta de doi ani

In problema alaptatului dupa varsta de 2 ani vei intalni numerosi “experti”, in general mame care nu au alaptat deloc sau doar cateva luni dar care “stiu sigur” ca un copil alaptat mai mult de 1-2 ani va avea “probleme emotionale”, va fi “neajutorat, dependent de mama”, va fi “inadaptabil” sau cine stie cum.

Acesta este doar folclor fara nicio baza, atat practica, experienta altor mame cat si teoria stiintifica, medicala, certificand ca nu exista inconveniente ale alaptarii prelungite ci doar beneficii.