Alaptarea prelungita

In primul rand se cuvin niste explicatii ale sintagmei “alaptare prelungita”: este o conventie pentru a desemna alaptarea dupa varsta de 1 an pentru ca, din pacate, in multe societati occidentale aceasta este considerata “varsta limita” la care alaptarea mai este considerata “normala” de catre o parte a populatiei.

De fapt alaptarea nu are un “termen limita” astfel incat daca depasim acel termen sa devina alaptare “prelungita”. In orice caz acest termen nu ar fi 1 an ci eventual 6 (ani).

Dar avand in vedere presiunile care se fac asupra mamelor sa renunte la alaptarea copilului mai mare de 1 an am hotarat sa folosim termenul de “alaptare prelungita” si sa-i enumeram avantajele.

Aceasta deoarece exista si mame care desi alapteaza peste 1 an o fac fiindca asa vrea copilul dar ele nu sunt sigure ca exista beneficii.

Alte mame desi stiu ca exista beneficii ale alaptarii prelungite ar vrea sa le prezinte “sistematizat” celor care le descurajeaza sa continue alaptarea, in special membrilor familiei.

Iata prin urmare care sunt avantajele alaptarii atat cat doreste copilul si mergerea pe auto-intarcare sau cel putin o intarcare treptata:

7 beneficii ale alaptarii prelungite

Si dupa varsta de 1 an laptele matern isi pastreaza valoarea nutritiva. Chiar daca copilul mananca bine alimente solide laptele matern contribuie cu multe calorii si ramane cel mai adaptat lapte pentru bebe, mult mai potrivit si mai sanatos decat orice formula sau decat laptele oricarui animal.

Avand in vedere ca nici un copil nu este dispus sa renunte la lapte total de la doar 1 an ar fi pacat sa nu-i oferim in continuare lapte “premium” ci un surogat inferior din toate punctele de vedere.

Laptele matern continua sa ofere anticorpi pe toata durata alaptarii! Aspectul transimterii de anticorpi este foarte important si nu poate fi “rezolvat” altfel decat prin alaptare.

Sistemul imunitar al copilului se definitiveaza in jurul varstei de 6-7 ani prin urmare este firesc ca si dupa 1 an copilul sa se imbolnaveasca iar laptele matern poate fi “mana cereasca” in cazul racelilor, enterocolitelor, varicelei chiar si la copiii de 2-3-4 ani!

Alaptarea scade febra, previne deshidratarea, reface flora intestinala, asigura confort emotional prin urmare atunci cand copilul se imbolnaveste mamele nu pot decat sa fie fericite ca nu au renuntat la alaptare mai devreme.

Citeste mai departe despre beneficiile alaptarii prelungite!