Fiecare copil are ritmul sau propriu de dezvoltare. Iata o afirmatie corecta, dar care, inteleasa gresit, poate face mai mult rau decat bine.

In dezvoltarea fiecarui copil exista o serie de repere importante, care indica faptul ca cel mic se dezvolta normal din punct de vedere psihic, motor si cognitiv.

Este important sa cunosti aceste repere pentru a-ti putea evalua corect copilul si a cere ajutor, daca este cazul.

Nu exista doi bebelusi identici. Bebelusul care se ridica singur in fundulet la 4 luni s-ar putea sa inceapa sa vorbeasca mai tarziu decat media. Insa in general variatiile fata de medie nu depasesc o luna, la varste mici. In plus, toate mamele cunosc schimburile de opinii si laude de la locul de joaca.

Fiecare mamica isi lauda pruncul, sadind cate un mic semn de intrebare in mintea alteia, care se intreaba de ce bebelusul ei nu este la fel de precoce sau daca este ceva in neregula cu el.

Iata cele mai importante etape din viata copilului tau pana la implinirea varstei de 3 ani, conform specialistilor de la BabyCenter.

La o luna auzul bebelusului este complet dezvoltat. Nu poate insa focusa imaginea decat la o distanta de aproximativ 20 cm. Este atras de alternanta alb-negru mai tare decat de culori. Atunci cand e pus pe burtica isi poate sustine capul cat sa il intoarca dintr-o parte in alta, dar cand e tinut la verticala inca are nevoie de sprijin.

La 3 luni deja te poti juca impreuna cu bebelusul ! Bucura-te de zambetele lui stirbe. La aceasta varsta bebelusul gangureste incercand sa imite sunetele pe care le aude si iti urmareste expresiile faciale cu atentie. Nu mai are nevoie sa ii sustii capul.

Atunci cand este pus pe burtica isi ridica bine capul si pieptul si face mini-flotari care sunt baza viitoarelor rasuciri. Acum poate desface pumnisorii si poate tine jucarii in manute. Este interesat de obiectele care atarna si se misca in fata sa, isi duce mainile la gura si se impinge cu putere in picioare daca este sustinut in pozitie verticala. Coordonarea ochi-mana este din ce in ce mai buna.

Urmareste obiectele care il intereseaza si este atras de chipuri. Acum te va recunoaste chiar cand te afli in celalalt capat al incaperii.

Bebelusul a implinit 3 luni si nu isi tine capul sau observi ca este absent

Este o idee buna sa contactezi cat mai repede medicul daca la 3 luni bebelusul nu isi tine bine capul, daca nu desface pumnisorii si nu se concentreaza asupra obiectelor aflate in miscare, daca nu zambeste si ignora chipurile sau daca nu reactioneaza la sunete puternice.

Toate acestea pot indica probleme care trebuie identificate din timp pentru a putea actiona asupra lor.

Intre 4 si 7 luni bebelusul zambeste, rade in hohote si poarta adevarate conversatii, raspunzandu-ti pe limba lui. Pana la varsta de 7 luni ar trebui sa se poata rostogoli pe burta si inapoi, sa stea in fundulet fara ajutor si sa isi sustina greutatea pe picioare atat de bine incat sa se poata impinge in sus cand il sustii. Acum se intinde dupa obiecte pe care le apuca ferm si le muta dintr-o mana in cealalta.

In aceasta etapa bebelusul este mult mai sensibil la tonul vocii tale. Vei observa ca isi recunoaste numele si se intoarce cand este strigat. Jocul de-a v-ati ascunsa si privitul in oglinda pot deveni mari distractii acum, cand vede lumea clar si colorat.

Dezvoltarea bebelusului de la 4 la 7 luni - Cand este cazul sa iti faci griji?

Chiar daca nu toti copiii se dezvolta in acelasi ritm si nu trebuie sa iti faci griji daca bebelusul unei cunoscute s-a ridicat in fund prima oara la 4 luni, in timp ce al tau a asteptat sa ii sarbatoresti implinirea a 7 luni, este important sa mergi la medic daca ti se pare ca bebelusul nu tine in mana obiecte si nu se intinde dupa ele.

Un alt semn de ingrijorare e daca ti se pare ca cel mic isi tine corpul foarte teapan sau dimpotriva, pare sa nu aiba tonus muscular. De asemenea, ar trebui sa informezi pediatrul daca pana acum nu a inceput sa manifeste bucurie la vederea celor foarte apropiati sau daca nu raspunde in nici un fel la zgomote sau zambete.