Ca regula generala, medicii pediatri considera ca bebelusul ar trebui ca in jurul varstei de 1 an sa fie capabil sa pronunte cate un cuvant simplu, la 18-24 de luni copilul ar trebui sa inceapa sa foloseasca si combinatii de cate doua cuvinte, pentru ca inainte de a implini 3 ani sa foloseasca propozitii alcatuite din cel putin 3 cuvinte.

Cum se evalueaza dezvoltarea vorbirii la bebelusi?

Evaluarea dezvoltarii limbajului nu se refera insa doar la ceea ce copilul e capabil sa pronunte, ci si la ceea ce este capabil sa inteleaga. De exemplu, la 18 luni majoritatea copiilor cunosc si folosesc intre 50 si 100 de cuvinte, dar inteleg cu mult mai multe. In plus, comunicarea non-verbala deosebit de expresiva reprezinta un indiciu in plus ca nu exista motive de ingrijorare.

In jurul varstei de 3 luni, bebelusul incepe sa bolboroseasca fie de unul singur, fie ca raspuns atunci cand ii vorbesti. Multi dintre bebelusi incep sa isi recunoasca numele in jurul acestei varste, si sa se bucure cand il aud rostit.

La aceasta varsta poti verifica daca reactioneaza la sunete, daca se sperie la zgomote, daca intoarce capul sa identifice sursa sunetelor. Pe la 4-5 luni bebelusul incepe sa rada cu voce mai ridicata, striga si se agita pentru a atrage atentia. 

Apoi, pe la 6 luni, vei observa ca cel mic incepe sa repete unele silabe usor de pronuntat, cel mai adesea „ta” sau „ba” pana cand reuseste sa le emita in serie (ta-ta, ba-ba-ba).

Iata de ce in cele mai multe cazuri, primul cuvant al bebelusilor este....tata! cel mic te va urmari cu atentie atunci cand ii vorbesti, se va bucura sa „discute” cu tine si iti va zambi. In plus, bebelusul va fi stimulat sa comunice si mai mult daca vei repeta si tu orice insiruire de silabe foloseste el.

Intre 6 luni si 1 an cel mic incepe sa inteleaga unele cuvinte simple, mai ales daca sunt insotite de gesturi: „pa-pa”, „da-mi...” sau propriul nume.

S-ar putea sa observi ca devine tentat sa cante atunci cand aude muzica la radio sau la televizor; rade din ce in ce mai des si s-ar putea sa observi ca incearca sa imite tusea. Este o varsta minunata pentru a expune copilul la sunete dintre cele mai variate, deoarece asta il stimuleaza sa exerseze.

Cantecele pentru copii, ghicitorile si poeziile scurte sunt de asemenea foarte utile. Vorbeste cu cel mic si explica-i tot ceea ce faci, aratata-i si denumeste-i fiecare obiect pe care il intalnesti in plimbarile pe afara, invata-l conceptul de „sus”, „jos”, „deasupra” si „dedesubt”, „inauntru” si „afara”.

Dezvoltarea vorbirii la bebelusi dupa varsta de 1 an 

Dupa varsta de 1 an copilul incepe sa bolboroseasca „fraze” lungi, care suna a propozitii. Intelege intrebari simple – „unde ti-e nasucul?” – si raspunde. Incepe sa rosteasca primele cuvinte cu inteles, clatina din cap pentru „da” si „nu”. Raspunde la numele lui.

Intre un an jumate si doi ani, copilul incepe sa foloseasca propozitii scurte de cate 2 cuvinte, de tipul „vreau lapte”, „am plecat”, „sa mergem”.

Propozitia preferata in jurul varstei de 2 ani pare sa fie „ce este?”, dar intelege si indicatii simple si scurte de tipul „ia-ti haina”. Oricum, la aceasta varsta copilul intelege mult mai multe decat poate pronunta.

Inainte de a implini 3 ani, cei mai multi copii incep sa foloseasca propozitii alcatuite din cel putin 3 cuvinte. De asemenea, le place sa fie de ajutor, indeplinind sarcini simple de tipul „pune ursuletul pe pat”, sa raspunda la intrebari simple: „cum te cheama?” „care e masinuta mare?”.

Nu mai intampina dificultati cand vine vorba de „sus” si „jos”, „deasupra” si „dedesubt” si recunoaste utilitatea unor obiecte simple (lingura pentru mancat supa, cutitul pentru taiat, etc).

Cum putem stimula dezvoltarea vorbirii la bebelusi?

Parintii, bunicii, bonele si educatoarele au de multe ori o influenta majora in dezvoltarea limbajului celui mic. Pentru a invata sa se exprime, acesta are nevoie sa i se vorbeasca.

Nu este niciodata prea devreme sau inutil sa ii canti, reciti, vorbesti, povestesti, citesti. Unii copii nu sunt cine stie ce interesati de povesti, in schimb reactioneaza cu mult interes la rime scurte. Altii sunt pasionati de ritmicitatea muzicii, pe altii ii distreaza, la varste fragede, onomatopeele asociate diverselor animale.

Desi considerate de multi parinti desueta, invatarea poeziilor scurte si simple, adresate copiilor, este un instrument de mare ajutor pentru stimularea memoriei si imbogatirea limbajului.

Citeste mai departe si afla care sunt cauzele intarzierii vorbirii la copii.