Multe mame au auzit expresii ca „probabil e mai interesat de achizitiile motorii” sau „cand o sa-si dea drumul la vorba o sa vorbeasca foarte corect din prima, direct in propozitii”. Cu siguranta ca ai auzit povestea nepotului vecinei prietenei tale, care a vorbit la 4 ani direct in rime. Este adevarat ca exista destule cazuri in care copii perfect sanatosi au inceput sa vorbeasca mai tarziu, insa atunci cand e vorba despre puiul tau este bine sa fii sigura ca nu e nimic in neregula in ceea ce il priveste.

Limbajul articulat al copilului se dezvolta treptat. La un an copiii spun „mama” si „dada” si alte silabe repetitive si incep sa combine silabe diferite. In jurul varstei de un an jumatate in vocabularul lor isi fac loc primele cuvinte cu sens. Incet incet, incep sa pronunte din ce in ce mai corect, iar vocabularul lor incepe sa fie din ce in ce mai bogat.

Care sunt cauzele intarzierii in dezvoltarea limbajului la copii? 

Intarzierile in dezvoltarea copilului pot fi de mai multe tipuri, iar intarzierile legate de limbaj sunt printre cele mai frecvente.  Printre cauzele sale se numara:

  • Expunerea copilului la mai multe limbi
  • Dificultati de invatare
  • Defecte anatomice ale frenului lingual, buzelor sau palatului
  • Hipoacuzia sau surzenia
  • Autismul si boli din spectrul autist, care afecteaza capacitatea de interactiune sociala.

Dezvoltarea limbajului la copii - Cum ar trebui sa comunice un copil de 3 ani?

Intre varsta de 2 si 3 ani cei mai multi copii isi extind spectaculos capacitatea de exprimare. Vocabularul lor trebuie sa cuprinda prea multe cuvinte pentru a le mai putea numara, iar copilul trebuie sa fomeze propozitii cu minim 3 cuvinte. De asemenea, membrii familiei trebuie sa inteleaga mai mult de 75% din ceea ce spune, iar strainii ar trebui sa inteleaga macar 50% din limbajul sau.

Dezvoltarea limbajului la copii - Cand trebuie sa ceri ajutor specializat?

Exista cateva semnale de alarma pe care e bine sa le ai in vedere. Este indicat sa apelezi la un consult de specialitate daca dupa varsta de 2 ani copilul:

  • Nu foloseste spontan cuvinte si propozitii scurte
  • Nu asculta comenzi si indicatii simple
  • Nu foloseste propozitii din 2 cuvinte
  • Nu pronunta consoanele de la inceputul sau sfarsitul cuvantului
  • Este cu greu inteles inclusiv de catre parinti.

Cand copilul nu vorbeste - La cine trebuie sa apelezi?

Medicul de familie sau medicul pediatru sunt primii care trebuie informati de aceasta problema. Ei te vor indruma catre un medic specialist de neuropediatrie infantila. Acesta va evalua copilul nu numai din punctul de vedere al limbajului, ci va urmari si cum comunica nonverbal, cum se joaca, cum interactioneaza cu adulti si copii, cunoscuti sau straini. Nu trebuie sa omiti importanta unui consult ORL si tratarea eventualelor probleme din aceasta sfera.